Débora García, alcaldable per Ciutadans a l’Ajuntament de Reus: “No es pot pactar amb qui vol destruir el nostre país”

Débora García, alcaldable per Ciutadans a Reus. Foto: Laura V-M

Per què ha decidit assumir el repte de ser cap de llista?

Fa quatre anys que davant el desemparament i l’entrega sistemàtica del PP i del PSOE als nacionalistes, i com a catalana que se sent catalana, espanyola i europea, em vaig convèncer que l’únic partit que defensava la unitat i la igualtat de tots els espanyols era Ciutadans. En aquells moments vaig sumar els meus esforços amb els d’altres persones que, com jo, volien i volen una Espanya neta, on imperi la llei, on la igualtat sigui idèntica per a tots, on existeixi la llibertat de retolar en espanyol el teu negoci sense ser sancionat, i on el coneixement de la llengua cooficial de la comunitat autònoma sigui un mèrit i mai un requisit. Vull que l’escola sigui un lloc per a l’ensenyament i que no es faci servir amb fins polítics partidistes. Per tots aquests motius em vaig afiliar a Ciutadans, i agreixo als meus companys que hagin dipositat en mi la seva confiança per tirar endavant aquest projecte. Un projecte que garanteix la fidelitat sense fissures a la Constitució, a la igualtat i a la llibertat.

Es veu preparada per assolir l’alcaldia?

Sí, estic segura que puc assumir aquesta responsabilitat i desenvolupar el projecte de Ciutadans, que consisteix a anteposar els interessos dels nostres conciutadans per damunt dels interessos dels partits. A més, no estic sola, m’acompanya un gran equip de professionals, que té força, il·lusió, valentia i que saben treballar en equip. Això, sens dubte, generarà sinergies en benefici dels ciutadans de Reus.

Creu que la llista que tenen confeccionada és suficientment forta com per poder governar la ciutat?

Ja és hora que els governs municipals siguin formats per professionals que coneguin les necessitats dels ciutadans i no per polítics professionals desconnectats, moltes vegades, de la realitat en la qual viuen els veïns. Aquesta realitat plena de carències, sense agilitat administrativa, els dificulta i entorpeix la seva vida quotidiana, perquè són polítics professionals que estan més concentrats en els interessos del seu partit que en els interessos dels seus veïns. Per això la nostra llista està formada per professionals de diversos àmbits, tots amb el mateix objectiu: posar Reus per sobre de les conveniències dels partits.

Quins són els pilars bàsics del programa electoral del seu partit?

El programa de Ciutadans és un projecte inclusiu on un dels pilars bàsics és la neutralitat institucional dels espais i edificis públics, a més de garantir el bilingüisme en els tràmits administratius, respectant la cooficialitat i els drets lingüístics reconeguts. Volem convertir Reus en el millor municipi per a les famílies i les seves mascotes. Volem fer una ciutat accessible pels nostres animals, tant als espais com als edificis públics, executar un pla d’accessibilitat universal per a les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda, rebaixar la pressió fiscal, aconseguir un parc públic d’habitatge de lloguer de titularitat municipal, amb lloguers assequibles en col·laboració amb societats de lloguer públiques i privades o cooperatives amb incentius, i promoure plans de detecció precoç de la violència masclista amb campanyes de suport integral de les víctimes i els seus fills.

I les línies vermelles?

Tot el que suposi no respectar la igualtat i la llibertat dels ciutadans són línies vermelles. Som un partit que lluita contra els privilegis dels nacionalistes i anteposa per sobre de tot dos pilars bàsics de la nostra Constitució, com ho són la llibertat i la igualtat. Per tant, tot allò o aquell que no ho respecti serà una línia vermella.

Creu que la polèmica de les últimes setmanes ha deteriorat al partit?

La veritat és que aquest tema per mi és un assumpte del passat. Centrar-nos a quantificar el deteriorament que en major o menor mesura podem haver rebut en absolut modificarà el resultat. És un tema que lamentem, tot i que lògicament dins d’una organització jerarquitzada no es pot tractar d’imposar els teus propis criteris. El que és important és el present, i aquest present som nosaltres i el nostre compromís fidel amb el projecte de Ciutadans. Vull insistir que en aquest moment a Ciutadans Reus caminem del present cap al futur amb molta il·lusió. Som l’alternativa real i de govern.

Els preocupa que els votants marxin amb Sánchez a dCIDE? Formació de la qual ara en forma part.

En absolut. Cada persona se serveix de la por que li ve de gust o de la que les seves emocions li subministren. Nosaltres acceptem la realitat tal com és i confiem en les nostres capacitats per modificar l’estat de les coses. Oferim el nostre treball i la nostra il·lusió per desenvolupar el projecte de Ciutadans que lideren l’Albert Rivera i la Inés Arrimadas. El nostre partit no camina atrapat en la por, sinó en la iniciativa i el treball per resoldre les situacions que ens són adverses.

A nivell general, què creu que passarà en aquests comicis, tenint en compte la diversitat de forces polítiques que hi ha avui en dia?

En principi pot semblar que, en concórrer molts partits, els vots es poden dispersar més, però també hem de recordar que el percentatge de vots se sol concentrar en només un grup de partits i la resta que concorren als comicis obtenen un percentatge de vots que resulta insuficient per obtenir rellevància. A les eleccions municipals de l’any 2015, a Reus, es van presentar onze partits (CIU, CUP-PA, Cs, PSC-CP, ERC, PP, Ara Reus, Movem Reus-Asamblea Oberta-Entesa, Denoureus, Llista Unitària i PxC), i tan sols set van obtenir representació municipal. Aquesta vegada som dotze partits. Amb aquesta dada vull dir que pot passar qualsevol cosa, però no per més partits estaran els vots més repartits.

Al 2015 van ser la tercera força política més votada i van obtenir quatre regidors.

Efectivament, a les municipals del 2015 vam ser la tercera força més votada a Reus i vam obtenir quatre regidors amb 5.573 vots, que van representar el 14,38%. Posteriorment, a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre del 2017 sí que vam aconseguir ser la força més votada a Reus. Amb 18.405 vots, vam arribar a un 32,49% del percentatge. Amb aquests resultats nosaltres sortim a guanyar les eleccions municipals. Tenim un equip preparat per governar, un projecte per oferir a tots els reusencs i la il·lusió i la força necessàries.

Com seria la ciutat de Reus governada per Débora García?

En el cas de governar aplicaríem el projecte de Ciutadans per aconseguir una ciutat en la qual la gran majoria de les persones se sentin integrades. La llei s’ha de complir i nosaltres sempre respectarem la legalitat vigent. Els edificis públics deixaran de ser aparadors de símbols nacionalistes, perquè els espais públics són un patrimoni comú de tots i no poden ser utilitzats per la divisió i la confrontació partidista, tal com fan altres partits. Lluitarem contra la corrupció i els privilegis polítics, els llocs de treball seran adjudicats per mèrits i capacitat, mai designats a dit. També revisarem la rendibilitat i despeses de les empreses i organismes que depenguin del municipi, amb l’objectiu d’obtenir l’excel·lència, i en el cas de representar un cost pels contribuents recercarem les vies necessàries per obtenir la solució. Analitzarem les subvencions i serem molt estrictes en l’adjudicació dels diners públics, revisarem les taxes i els impostos que paguen els nostres ciutadans i els baixarem, perquè no pot ser que a Reus s’apliquin els trams en la part màxima. D’altra banda facilitarem l’activitat comercial i en general la de totes les empreses. En definitiva, Reus serà el millor municipi per a les famílies de tota mena, les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda i les mascotes.

Arribat el moment, amb quins partits pactaríeu? I amb quins no?

Mai pactarem amb els nacionalistes que el que volen és trencar Espanya. No es pot pactar amb qui vol destruir el nostre país.