“A Cambrils hem perdut quatre anys per la paràlisi de les accions municipals”

David Chatelain, candidat del PP a l'alcaldia de Cambrils. Foto: Julio Collado

Queda poc perquè acabi l’actual legislatura. Quina valoració fa d’aquests quatre anys?

Ha estat un mandat complicat perquè s’han superposat dos vessants polítics. D’una banda la política de caràcter més nacional, que ha pesat moltíssim en cert tipus de decisions, i de l’altra la política que és bàsicament local. En aquest últim terme sí que hem patit una manca de confiança dintre dels membres de l’equip de govern que ha portat a una paràlisi de les accions municipals i això s’ha notat bastant. Certes accions no s’han pogut tirar endavant pels diferents punts de vista dels membres de l’equip de govern. Això ha estat una mala notícia pel municipi perquè hem perdut quatre anys.

Una de les grans polèmiques ha estat la guerra de banderes a l’Ajuntament. Quina opinió en té?

Jo no parlaria de guerra de banderes perquè no sóc partidari de portar certs temes com a font de conflicte municipal. El tema de les banderes i els llaços grocs són coses que hauríem de deixar una mica a banda quan parlem de política local perquè el que vol la gent és, per exemple, que es gestioni bé la neteja de la ciutat. El fet de quina bandera hi hagi a l’Ajuntament és secundari, però ho deixa de ser quan no representa a una part de la població.

El que ha passat a Cambrils és que va haver-hi un intent d’una part del govern de trencar el principi de neutralitat de l’administració pública. Sóc dels que pensen que tothom és lliure de manifestar la seva opinió política, però el que no es pot fer mai és fer servir les institucions públiques per fer-ho. Nosaltres vam presentar els recursos necessaris i vam entrar en un conflicte en què, fins i tot, vam acabar regulant el dol municipal per acabar traient una bandera que estava a mitja asta. Cosa que és bastant absurda. Però finalment vam aconseguir els objectius seguint correctament la normativa.

Ha estat una legislatura que, malauradament, ha estat marcada per l’atemptat terrorista del 2017. Com ha afectat al municipi?

Segurament és el fet més lamentable que hem viscut en la història recent de Cambrils. Ens van situar en el punt focal d’una notícia juntament amb Barcelona, però si comparem com van enfrontar les dues ciutats aquesta situació veurem que, mentre a Barcelona es van aprofitar aquells actes per fer reivindicació política, a Cambrils va haver-hi una gran unitat que es va notar al carrer. Vam fer una gran manifestació on va participar tothom, totes les forces polítiques, gent de Madrid i Barcelona, i no va haver-hi cap enfrontament. Teníem molt clar que estàvem dient no al terrorisme. I això marca el tarannà dels cambrilencs.

Posteriorment crec que no hi ha hagut una gran manifestació directa. Aquella nit la recordo perfectament perquè jo visc a uns 150 metres del Nàutic i vaig sentir els trets, però pensava que eren petards. Quan em van avisar des de l’Ajuntament, vaig treure el cap per la finestra i vaig veure tot el passeig ple de policies. Aleshores ens van recomanar no sortir de casa. Però un cop passat l’atemptat i la incertesa dels dies posteriors pràcticament ja no es notava. És cert que va haver-hi una davallada en la reserva d’hotels i apartament turístics a causa de la psicosi generalitzada, però al cap d’un mes ja s’havia recuperat i, més enllà de la ferida social que va deixar, no hi ha hagut cap afectació especial.

Quins problemes té Cambrils com a ciutat?

Cambrils té molts problemes. Per una banda tenim el tema de l’estació de tren que porta aturat molt de temps, tot i que les responsabilitats són generalitzades. El que és cert és que el projecte estava en marxa però no tenia cap mena de pressupost i no va ser fins que va entrar Mariano Rajoy al govern que es van fer aquestes atribucions econòmiques i es va construir el tram que quedava pendent. Avui dia estem a l’espera de la solució de la via única en el tram fins a Castelló i del tema de la Intermodal de Reus. Que ja no és d’infraestructures sinó de decisions polítiques.

D’altra banda, Cambrils ha patit un envelliment molt acusat de les seves infraestructures amb voreres en molt mal estat. També tenim molts problemes de vialitat i d’aparcament. A més, hi ha hagut una davallada de qualitat del servei de neteja malgrat que fa un any i mig es va fer una nova licitació i es van incrementar els costos d’aquest servei. Això ha afectat la recollida d’escombraries, amb molts problemes pel que fa als contenidors de brossa. Pel que fa a la seguretat, el gran problema són les ocupacions, sobretot, en zones residencials que han provocat alguns conflictes amb els veïns.

És la segona vegada que és cap de llista. És optimista de cara a les eleccions?

Bastant més que fa quatre anys. Avui dia la gent vota molt en clau sigles, però Cambrils té algunes particularitats que s’han de posar sobre la taula. Hi haurà un espai molt fragmentat i si s’analitza en clau nacional, es presenten bastants més partits en la franja independentista. Per altra banda, hi ha molt més partits d’esquerres. A més, entorn del 15% dels cambrilencs voten a partits municipalistes i el fet que hi hagi unes eleccions generals un mes abans crec que difícilment ajudarà a aquests partits a tenir un bon resultat perquè polaritzarà molt la campanya en termes de programa nacional.

Quin serà el pilar bàsic del programa electoral del PP?

Amb els quatre anys de paràlisis que hem tingut hem de fer un pla de xoc important en qüestió social, econòmica, d’activitats o de neteja perquè quan no es fa res el tema va passant i els problemes es van tornant cada vegada més complicats. Durant aquest temps a l’oposició hem anat fent propostes a l’equip de govern que pensàvem que no podien esperar.

Per exemple amb el polígon Belianes, que és un dels problemes històrics del municipi. Vam encetar un procés de legalització d’activitats perquè la gent que tenia una activitat no la podia legalitzar perquè en no haver-hi certes connexions i no tenir cabal d’aigua no els hi podien donar la llicència. Vam aconseguir solucionar aquest problema i vam engegar una campanya de regularització. Però això obligava als empresaris a posar-se al dia en la normativa i vam pensar que era prioritari ajudar-los. Per aquest motiu, vam fer una al·legació als pressupostos per incorporar una partida per subvencionar-los i el govern ho va acceptar.

Com aquesta política en tenim moltes. Hem de fer un pla de xoc per l’activitat local en l’àmbit de botiguers. Cambrils ha tingut un gran envelliment a causa de la falta d’inversió provocada per la crisi econòmica i ara cal revifar i portar la ciutat cap endavant. Pretenem dur a terme un pla de millora de voreres i vials, millorar la neteja perquè vivim del turisme i hem de cuidar la nostra imatge o millorar la seguretat per tindre més tranquil·litat. Tenim solució per tots aquests problemes.

Quin és l’eix principal en què s’ha de sustentar el creixement futur de Cambrils?

Actualment el pes fonamental de l’economia cambrilenca és el turisme i hem de seguir sent forts i competitius en el nostre sector. En aquest sentit, tenim un bon Patronat de Turisme i una oferta turística important sustentada sobretot en una gastronomia referent a tot Espanya, el que és un punt de sortida important. Ara bé, si ens adormim, existeix el risc que això es vagi perdent a poc a poc. El que ens preocupa d’aquest tema és que s’està perdent aquella imatge de restauració de qualitat i els grans restaurants de primera línia marítima s’estan havent d’ajustar a la realitat i, fins i tot, alguns han acabat desapareixent. Hem d’apostar fort pel turisme com a motor econòmic.

Això no significa que s’hagi de deixar de banda la indústria. Malauradament ara no en tenim perquè el polígon encara no està resolt. Hem de fer polítiques per solucionar definitivament aquest problema i impulsar les fases que queden pendents per aconseguir atreure més inversió. Amb aquestes dues figures tindríem una bona carta de presentació de cara al futur. A més, un tercer eix podria ser el polígon comercial de Vilagrassa, que porta molts anys qualificat i no funciona.

La venda ambulant ha estat un problema habitual a Cambrils en els darrers anys. Tenen prevista alguna acció per posar-hi fi?

És un problema gravíssim. Ha comportat problemes d’ordre públic en el passat i els portarà en el futur. La problemàtica del top manta és que els municipis no tenim eines suficients per a combatre’l. El que necessitem és una política migratòria clara que resolgui els problemes a escala massiva. El problema és que nosaltres ens trobem amb un conjunt de persones que estan desenvolupant una activitat il·legal al carrer i tampoc podem tancar els ulls.

Nosaltres hem fet una proposta, que segurament no es podrà dur a terme abans d’acabar aquest mandat, per crear un cos d’agents cívics que tinguin una funció desincentivadora del top manta, perquè el que no volen els venedors és que hi hagi presència policial. Per tant, pensem que tenir una sèrie d’agents cívics contribuiria a això.

Per acabar, amb qui estaríeu disposats a pactar?

La política de pactes no depèn d’una voluntat prèvia. No podem pactar si no sabem els resultats. Actualment certes combinacions són impossibles perquè hi ha certes línies vermelles que són molt potents. Això fa que determinades forces polítiques quedin proscrites en la política de pactes. Pel que fa a la resta, nosaltres sempre ens hem mostrat com un partit força pragmàtic i això ens ha portat problemes. La realitat, però, és que als municipis no existeix la possibilitat de repetir eleccions i això obliga a tancar acords que a vegades són complicats. De fet, diria que històricament a Cambrils tothom ha pactat amb tothom.

Preferiríem governar en solitari, però sabem que és difícil. Si hem de pactar, nosaltres no trepitjarem les nostres línies vermelles i, per tant, tots aquells que portin al seu programa finalitats que avui dia estiguin fora de la norma no podran pactar amb nosaltres. Dit això, pactarem amb tots aquells que estiguin disposats a asseure’s amb nosaltres i a parlar de programa local, perquè la nostra finalitat és portar el millor a Cambrils.