Daniel Rubio, regidor del grup municipal Ara Reus: “Podem estar entre les llistes més votades perquè som un partit que aporta estabilitat”

Daniel Rubio, serà cap de llista en les eleccions municipals de 2019. Com es planteja aquesta nova etapa?

Efectivament, seré cap de llista quan estigui ratificat per l’assemblea, que se celebrarà cap a finals d’any, entre octubre i novembre. Ha estat un pas consensuat amb el Jordi Cervera, que és la persona que m’ha convidat a fer aquest pas endavant; també amb l’executiva del partit; i amb la família.

Què canviarà la seva gestió respecte a la de Jordi Cervera?

El que ha d’aportar el Daniel Rubio en el projecte d’Ara Reus en el futur és continuar amb el que ha aportat fins ara però amb el bagatge i la capacitat de gestió demostrada al capdavant de regidories com són les de Medi Ambient, Recursos Humans i Aigües de Reus. El que hem de fer és convèncer a una gran part de la població que un partit municipalista, nascut a Reus, amb esperit de servei al ciutadà, és un partit d’estabilitat i que sap fer ciutat. Vam saber fer ciutat des de l’oposició; vam ser molt crítics amb  la gestió, vam denunciar tot el tema d’Innova, quan la ciutat tenia el problema de la situació econòmica vam ser nosaltres que vam transaccionar el model econòmic que s’està duent a terme ara en aquesta ciutat.  Això és el que ha aportat la figura del Daniel Rubio i el que ha de seguir aportant.

Tot i que es tracta del mateix grup municipal, sí que és cert que cada portaveu té la seva forma de fer.

Jo diria que el que aporta el Dani és energia, il·lusió, optimisme, joventut… Vinc del sector empresarial i he tingut la meva pròpia empresa. Potser això és el que intentaré traslladar al meu equip.

Quina valoració fa dels dos mandats en què ha estat Jordi Cervera al capdavant?

Ara Reus i Jordi Cervera han fet un creixement, com a partit, com a polític i en general com a estructura. La primera legislatura va ser molt complicada, marcada per la situació judicial. Ara Reus va saber denunciar i ser crític quan ho havia de ser, des de l’oposició, i estar al costat de la ciutat quan ho va requerir. Amb l’actual legislatura, hem sigut capaços de reduir l’endeutament de més de 400 MEUR a prop de 230 MEUR, com a partit de govern. És a dir, faig una lectura positiva, però també crítica, ja que haurem de millorar alguns aspectes. Però, per això necessitem adreçar-nos a la ciutadania, saber explicar que el nostre projecte municipalista és una opció que ha aportat moderació, seny, responsabilitat i sentit comú a la ciutat. Per tant, ens han de fer més confiança. Si Ara Reus amb aquesta mateixa filosofia tingués molta més força, seríem capaços de transmetre molt més enllà.

Parla d’aspectes a millorar. Quins?

Tenim un llarg camí a recórrer en tot el tema de la gestió telemàtica a l’Ajuntament de Reus. Estem als inicis, són pocs encara els procediments que es poden fer via Internet, però els primers passos s’estan fent ara, tot just des de la regidoria de Medi Ambient. La finestra única és ja una realitat, però és una eina que està en els seus inicis. Si parlem de Mas Carandell, hem de seguir potenciant l’ocupació a la nostra ciutat. Tenim col·lectius molt afectats: la gent jove d’entre 16 i 25 anys, homes de més de 45 anys i, sobretot, el sector femení on tenim l’índex més alt, ja que les dones de més de 45 anys tenen un greu problema per reincorporar-se al món laboral. En aquest sentit,  aquesta és la primera legislatura, a través de la meva regidoria, que s’estan fent plans d’ocupació exclusius per aquests col·lectius. Hem d’aconseguir que si avui estem fent plans d’ocupació per una seixantena de persones i estem oferint 300 ofertes de treball a l’any, que siguin el doble.

Tornant al tema de la candidatura, la seva intenció és que Cervera continuï ocupant “un lloc destacat” a la llista de la formació.

Quan el Jordi em va animar a fer el pas endavant jo li vaig dir una frase amb la qual ens vam emocionar: “Jordi, jo t’he ajudat a ser regidor; ara, tu m’has d’ajudar a ser alcalde”.  I ell ho va entendre a la perfecció. El partit polític Ara Reus no tindria sentit sense el Jordi Cervera al costat, per això, vull que estigui entre les 5 primeres persones a la llista i amb garanties de tornar a ser el que ha estat, és i serà el millor regidor d’Esports de la ciutat de Reus.

Explicava ara l’anècdota de què va demanar a Cervera que l’ajudés a ser alcalde. Doncs, que canviaria a Reus amb Daniel Rubio com alcalde, en comptes de Carles Pellicer?

Tornaríem a parlar als plenaris de la política de fets reals. El ple és un acte solemne, on s’han de tractar temes de ciutat. Amb això no estic dient que no hi hagi qüestions de país que afecten també a la ciutat i que s’han de parlar. Em refereixo que els grups municipals han de portar propostes que es puguin dur a terme des de l’acció municipal. Des del moment que es presenta una moció, la qual té com a primer punt “instar al Parlament de Catalunya” o “instar al Congrés dels Diputats”, estem banalitzant sobre la política municipal.

Es planteja com a objectiu “construir un projecte que parli de política de fets real, d’un projecte de Reus i de ciutat de futur”. Considera que amb l’actual govern, del qual formeu part, no existeix?

Reus ja té algunes qüestions, per exemple amb Reus Smart City, que les estem tirant endavant. Som una ciutat modèlica. De fet, jo participo cada any en el fòrum de Ciutat Intel·ligents,  a la Fira internacional Greencities que es fa a Màlaga. En l’última edició, he explicat el projecte d’implementació que farem enguany del  car-sharing corporatiu de vehicles elèctrics compartits entre els treballadors de la casa. És a dir, fem una inversió intel·ligent. Comprarem 10-12 vehicles que seran compartits per diferents departaments de l’ajuntament perquè el vehicle que avui dia s’està utilitzant un 10% o 12%, passi a un 30%. Així, amortitzem molt més ràpid i comprem menys. Reus ja està avançant en aquest sentit.

Ja comencen a sorgir les primeres enquestes respecte a les eleccions municipals de 2019. Quin és el seu vaticini?

Nosaltres no som un partit que modifica el seu discurs segons les enquestes o segons l’agenda política, tal com està succeint actualment amb alguns partits. Ara Reus no havia sortit mai a cap enquesta, ni al 2011 ni al 2015, i sense sortir mai sempre hem tingut dos regidors. Per tant, la millor notícia d’aquesta enquesta és que Ara Reus, sent un partit municipalista, de no caràcter general, aparegui. Això vol dir que la intenció de vot hi és. A més, sabem que Ara Reus és conegut a tota la ciutat perquè tenim un percentatge de vot que no baixa del 5% en cap dels districtes. Tenim tot el mapa de Reus cobert i en alguns districtes sortim per endavant de forces generalistes. Així que, tal com vaig dir a la paella, si no som la llista més votada, podem estar entre les més votades perquè demostrem que som un partit que aporta estabilitat.

Tot i això, us plantegeu continuar formant part del govern, segons ha manifestat en altres ocasions.

Surto a guanyar, però és que a més em presento amb un programa de govern. Els partits polítics es presenten per governar. El que és inconcebible és que hi hagin partits polítics que es presenten per estar a l’oposició. La ciutadania de Reus els hauria de castigar.

Ho diu per la CUP?

Per exemple. I altres, com Ciutadans i el PSC. Són partits que no estan assumint les responsabilitats de govern. Quan jo parlo de fer ciutat, em refereixo a ser capaç de deixar la ideologia a banda i poder parlar.

Ara Reus ha crescut, de presentar-se només a dos municipis, ha passat a presentar-se a 18 poblacions. Com ha estat aquest treball d’expansió?

Ha sigut molt dur i complicat perquè trobar a gent que vulgui fer el pas endavant en política és difícil. Però, salvant aquestes dificultats, és un projectes que es ven sol, un projecte municipal i independent. Avui dia, tenim el compromís de 18 poblacions, però això no vol dir que d’aquí al juny de l’any vinent puguem ser molts més. Estem rebent trucades, estem treballant en una nova pàgina web que presentarem d’aquí a dues setmanes, on també hi ha una eina molt potent per donar-nos a conèixer i perquè la gent pugui fer la seva difusió a través d’Internet.