?Jordi Just, President de la Cambra de Comerç de Reus: “La nova etapa de la Cambra es caracteritza per ser més participativa, més pròxima i més dialogant”

El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just. Foto: Cedida

Agafa el relleu d’Isaac Sanromà després de 13 anys. Com afronta els propers tres anys com a president?

Afronto aquesta etapa amb gran entusiasme i il·lusió. Tot el grup d’empresaris que vam començar a treballar a finals de 2017 per impulsar un canvi a la Cambra de Reus compartim aquest estat d’ànim.

Què destacaria de l’acció de l’anterior president?

Destaco la seva capacitat per resistir en un context advers com la crisi econòmica i la supressió de les quotes camerals que el 2010 va aprovar el govern presidit per Zapatero. El vent bufava en contra i va saber mantenir el rumb de la institució.

Quins objectius es marca?

El principal objectiu és redefinir el model de negoci de l’entitat per assegurar la seva viabilitat. Reclamem més recursos a les administracions perquè realitzem una funció d’interès públic, com és la d’impulsar el desenvolupament econòmic i la competitivitat de les empreses. Estem potenciant els serveis que oferim al teixit empresarial, i això ha de permetre generar més ingressos. No tenim afany de lucre, però hem d’implantar aquesta mentalitat d’empresa privada per garantir la nostra viabilitat. A banda d’això, la nova etapa de la Cambra es caracteritza per ser més participativa, més pròxima, més dialogant i amb presència i molta implicació amb les 5 comarques de la seva demarcació.

Ha estat escollit president per unanimitat. Quina sensació li provoca aquest fet?

És un repte i és una conseqüència lògica que som un equip cohesionat. Els membres del ple vénen de dues plataformes diferents, però ens vam fusionar acordant un programa totalment compartit. Aquesta sintonia es va plasmar en les votacions.

Quina ha estat la primera acció o decisió que ha pres?

Crear una estructura que garanteixi aquest nou estil proper, dialogant i participatiu. Hem passat de 7 a 14 comissions, formades per representants de tots els sectors i totes les comarques. Aquest nou organigrama és el que ha de donar contingut a la Cambra, el que ha de permetre que sigui realment útil al teixit empresarial del territori.

En diverses ocasions ha esmentat que aquesta nova etapa es caracteritzarà per la contínua recerca de sinergies amb l’Ajuntament, en particular en l’àmbit de firaReus o Redessa.

Reus és el motor econòmic del nostre territori, per això amb l’Ajuntament tenim una col·laboració molt estreta en tot el que té a veure amb polítiques de promoció econòmica. Ha estat històricament així i ara que comença la legislatura estem avaluant noves possibilitats. He de reconèixer que la sintonia és molt bona.

Què milloraria de la ciutat?

Històricament Reus és un referent a Catalunya en comerç, en el sector agroalimentari, en cultura i en esdeveniments. En els darrers anys ho hem començat a ser també en emprenedoria, en particular en noves tecnologies. Cal relligar tot això per potenciar la marca Reus i retenir el talent que generem i seguir diversificant la nostra economia per enriquir-la.

Altres objectius del seu mandat?

Estem treballant amb els Consells Comarcals la creació d’oficines descentralitzades de la Cambra per tal d’apropar els nostres serveis als empresaris de la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre o la Terra Alta. Ens prenem molt seriosament aquest objectiu de ser un referent empresarial a tot el territori.

Com es definiria?

Sempre costa parlar d’un mateix, però la gent que em coneix em considera una persona d’acció, apassionada pels reptes i amb una combinació d’ambició i pragmatisme, que són característiques que poden semblar contradictòries, però que vas aprenent a conciliar en el món de l’empresa.

Què el fa feliç?

Doncs sobretot la meva família, els meus amics i, també, aconseguir els objectius personals i professionals que em marco, amb l’honestedat i la lleialtat com a banderes.