Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Curculio Nucum, la crema de garrofa de la nostra terra

L’Adrià Gomis és un d’aquells joves emprenedors que denoten passió per allò que fan. Ens reunim amb ell a “El Portal de Catalunya”, una botigueta al carrer de la Font número 13 de Reus. Un espai amb encant on hi podeu trobar tot tipus de productes locals i de proximitat. Entre d’altres en destaca la crema de garrofa Curculio Nucum. Parlem amb l’Adrià, el responsable d’aquesta delícia que a més d’un farà que es llepi els dits.

Què és i com neix Curculio Nucum?
És una crema de garrofa, similar a la crema de cacau i avellana. Neix amb la intenció de recuperar els productes locals, de qualitat i per reivindicar l’ofici de la pagesia. Es tracta de ser més ètic amb el menjar i les persones que el produeixen. En definitiva, tenir una mica més de consciència a l’hora d’anar a comprar. I sobretot valorar els productes que tenim a casa nostra i deixar de banda tots els productes que venen als supermercats, ja que molts son processats. Hem de ser més conscients del que mengem.

Pel que fa al Curculio Nucum és un producte que, a diferència d’altres cremes, s’elabora amb productes de la terra. Està feta a base de garrofa (un 30%) avellana, mel i oli d’oliva verge.

D’on ve el nom de Curculio Nucum?
De l’insecte que pica l’avellana que, popularment, es coneix com a diabló, científicament Curculio Nucum. A més, com a la Selva tenen al Diabló com a bèstia de foc, he volgut fer un doble joc i fer un homenatge també al poble.

I la iniciativa de crear la crema de garrofa?
Vaig veure que una empresa holandesa feia una crema de garrofa. Aquesta comprava les garrofes a Tarragona i la barrejava amb sucre blanc i oli de palma. Una crema que, un cop feta, ens la trobem als nostres mercats. En veure això vaig pensar en que això no podia ser. Com pot ser que aquí ningú tingui la iniciativa d’aprofitar un producte tan bo i de casa nostra com és la garrofa? Tenim tots els ingredients i podem fer un producte ètic, de qualitat, sostenible i saludable.

Per altra banda, he de dir que em fa pena que aquí es deixi perdre la garrofa i que consumim productes que ens vénen d’altres llocs sense cap valor nutricional.

Per altra banda, el fet de recuperar la garrofa és també una reivindicació per demostrar que a casa nostra tenim productes de molta qualitat.

Molta gent es pensa que, avui en dia, la garrofa s’utilitza per al bestiar i no pas per al consum humà. Queda demostrat que això no és així…
Exacte. És cert que se segueix utilitzant per alimentar al bestiar. Hem de tenir en compte que l’arbre de la garrofa no necessita pràcticament cap atenció, per tant és fàcil de produir i fa que sigui un producte barat.

Pel que fa al consum humà, hem de saber que antigament, fa més de 2000 anys, la garroga s’utilitzava per a fer xarop. La garrofa és molt dolça i s’aprofitava per endolcir els aliments.

Quins beneficis té la garrofa?
Porta, proporcionalment, més calci que la llet de vaca. Vitamina D, que fa que el calci s’absorbeixi pels ossos, vitamines del grup B, més ferro, proporcionalemnt, que la carn de vedella i magnesi. A banda, en tractar-se d’un llegum, porta moltes proteïnes, entre d’altres el triptòfan, el precursor de la serotonina que és un neurotransmissor molt important per a sentir-se feliç. No és que et faci sentir bé, però no consumir aquesta proteïna pot fer que no t’arribis a sentir bé. Podem dir que és el precursor de la felicitat.

On podem trobar la crema Curculio Nucum?
Gairebé a totes les agrobotigues del Baix Camp, també a altres botigues de dietètica i productes de la terra.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El ple de l’Ajuntament de Girona declara Felip VI persona ‘non grata’ a la ciutat

Notícia següent

Tortosa reclama aturar la suspensió de l’Autonomia en un ple marcat per l’absència del PSC

Notícies relacionades