La Plataforma 8M de Reus s’adhereix a la vaga general feminista

Aquest any, el lema escollit és Defensem les treballadores, defensem la vida

La Plataforma 8M de Reus presenta els actes del 8 de març en el marc de la  Vaga General Feminista que els sindicats CGT i IAC han convocat per tal de donar  cobertura a la petició del moviment feminista. 

Per a les entitats que formen part de la Plataforma és molt important assumir i difondre la vaga, ja que aquest any, a les reivindicacions històriques de la derogació de la reforma laboral, de la llei d’estrangeria, l’acabament del racisme institucional, la desigualtat salarial, l’existència del sostre de vidre i el sòl enganxós,de la defensa de les pensions públiques, l’assumpció de doble tasques, les violències patriarcals en l’àmbit laboral, que han anat en augment en situació de pandèmia, s’hi suma una situació agreujada per un context d’emergència social, econòmica i ecològica. Considerem aquesta quarta convocatòria més necessària que mai.

Per tant, si al 2018, 2019, 2020, sobraven els motius, aquest any no es pot retrocedir. La situació ha colpejat doblement la dona treballadora: més atur, més precarietat, més aïllament i solitud davant les violències, sobrecàrrega de les treballadores de la sanitat, serveis socials i educació, més càrrega de treball domèstic i de cures, i alhora, les més exposades a la manca de protecció i d’EPI davant la COVID. També més explotació de les treballadores de la llar. En resum, més opressió i retrocessos en els drets conquerits en dècades de lluita. I tot això, amb l’entrada de VOX al Parlament, fent d’altaveu i promovent el patriarcat que el feminisme vol tombar.

Si posem dades a l’últim any, ens adonarem que la pandèmia ha colpejat doblement les dones treballadores. De les xifres oficials se’n desprèn que les dones representen un 39% de la força de treball, i les que han perdut la feina representen el 54%. Les xifres reals, però, són molt pitjors tenint en compte tota l’economia submergida existent i els col·lectius exclosos i vulnerats sistemàticament, invisibilitzats, tots feminitzats i racialitzats en la seva gran majoria.

Per tots aquests motius, la Plataforma es desmarca d’altres actes institucionals que considerem poc reivindicatius i que no posen la necessitat de la vaga al centre diluint d’aquesta manera el component de lluita que ha de ser indissociable de la celebració del 8 de març, dia de la dona treballadora. 

El lema

Aquest any, el lema escollit és Defensem les treballadores, defensem la vida, És obvi que entenem com a treballadores a totes les dones. Al capitalisme li ha interessat difondre la idea que el treball no remunerat no és treball.

 

ACTES QUE IMPULSA LA PLATAFORMA

La Plataforma 8M de Reus sempre ha treballat coordinadament amb la Plataforma 8M del Camp, que acabava els actes amb la concentració multitudinària a Tarragona.

Aquest any, a causa de la situació que vivim, hem preferit abocar els esforços en centrar els actes a Reus.

Els principals actes que s’han organitzat des d’aquest espai, són

  • CRIDA A LA MOBILITZACIÓ DELL 8 M

Tenyim Reus de lila: Animar la gent a posar un símbol o missatge al balcó (penja del davantal…)

  • Crida a la participació des dels centres educatius.

La tasca dels centres educatius és imprescindible per arribar a una societat sense desigualtats.

Cada any moltes i molts joves surten al carrer amb els seus missatges que pensen espontàniament

Des de la plataforma hem fet una crida als centres escolars de Reus i voltants a dissenyar lemes amb missatges feministes, perquè després participin a les concentracions de Reus i els portin

La idea és fer un mural gran a l’acabar la concentració de les 18.30 a la Plaça de la Llibertat de Reus