La Biblioteca Pere Anguera celebra el 5è aniversari de l’obertura

La biblioteca Pere Anguera de Reus festeja el 5è aniversari de la seva obertura amb un calendari d’activitats que s’ha batejat com a FILS (Filosofia, Imatges i Lletres) i un bon balanç des que va obrir el dia 18 de novembre de l’any 2015.

El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha remarcat que “des d’aquell dia i fins l’actualitat, s’ha desenvolupat un projecte intensiu de foment de la lectura amb un programa d’activitats innovadores i també a partir d’un bon treball en xarxa amb els altres agents socials, educatius i culturals del territori”.

L’evolució dels usuaris des del moment de l’obertura ha estat contínuament ascendent i se suma a l’activitat de la Biblioteca Central Xavier Amorós ambdues del Servei Municipal de Biblioteques de la ciutat.

Malgrat que els dades d’usuaris d’aquest 2020 es veuran directament afectades per la situació sanitària de la COVID19, els paràmetres fins a l’inici de la pandèmia mostren una evolució clarament ascendent que confirma l’arrelament de l’equipament i el conjunt de la seva activitat al territori.

Cal destacar la consulta del llegat Pere Anguera, que és un fons especialitzat en història contemporània i que té interès per estudiosos de tot arreu i que l’han consultat un total de 230 usuaris.

Fins al desembre de l’any passat, han visitat l’espai bibliotecari 111.603 persones, s’han realitzat 65.637 préstecs i 16.565 usos d’internet.

Un dels fets remarcables és que des de la biblioteca s’han desenvolupat diferents programes innovadors. En total s’han realitzat 620 activitats que han estat seguits per gairebé 10.500 persones.

Els actes del 5è aniversari
Des del Servei de Biblioteques Municipals se celebra el 5è aniversari posant en marxa el projecte FILS (Filosofia, Imatges i Lletres), una acció que té l’objectiu de posar en valor el pensament i la reflexió a partir de l’art i la creació, per obrir-se de manera col·lectiva a noves realitats. L’any 2020 es dedica a la figura de Pere Anguera i la seva poesia per donar a conèixer la faceta creativa del reconegut historiador.

El programa inclou:

 • Sessions de contes solidaris, amb la col·laboració de la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals
 • L’exposició fotogràfica “Llegir a la Biblioteca Pere Anguera”, de Sergio Andrada als carrers del barri i amb la col·laboració del Centre de la Imatge Mas Iglesias CIMIR, que consta de 43 fotografies penjades en institucions i cases particulars.
 • Un itinerari poèticomusical a càrrec del Club de lectura de poesia de la BCXA amb acompanyament musical de Gerard Marsal, i poemes de Josep Carner, Gabriel Ferrater i Pere Anguera.
 • La presentació del fons Pere Anguera Nolla i acte de signatura de la donació a l’Arxiu Municipal. Precisament aquest acte es fa aquest dimecres dia 18 de novembre a la tarda i es pot seguir en directe a través de www.reus.cat/endirecte.
 • La reflexió “Lectura, Cultura i sostenibilitat”, a càrrec de Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, un acte que serà presentat pel regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, i que inclou  la intervenció de Sergio Andrada, fotògraf.
 • Un taller de rap i rima, una introducció a la creació poètica en format rap, en el qual es treballen elements d’anàlisi i tècniques de creació, la concepció d’una petita obra i la seva interpretació. Anirà a càrrec d’Adriana Palazón, cantant reusenca i tallerista de Versembrant: escola popular itinerant que pretén fomentar la consciència crítica del jovent, mitjançant l’art urbà i el hip hop. L’acte inclou la  intervenció de Laia Pérez i Esteve Justícia, alumnes de BAT del curs 1920 que van realitzar els seus TDR a l’entorn de la poesia.
 • El cicle “Pere Anguera: deu anys en el record” al Centre de Lectura. Més informació al web www.centrelectura.cat
 • La ruta “Llegir i caminar” pels escenaris de la Història de Reus de Pere Anguera a càrrec de M. Carme Just. Recorregut entre el Centre de Lectura i la Biblioteca Pere Anguera
 • La presentació de la revista de literatura Stoligut a càrrec del seu editor Jesús Argentó Raset
 • L’Acció “A l’inrevés” de Safareig poètic i les Biblioteques Municipals de Reus
 • L’espectacle “Homenatge a Pere Anguera: Lliure inspiració a partir d’un recull de poemes de Pere Anguera, sobre una escultura de Salvador Juanpere”, a càrrec de Magda Borrull. L’acompanya el ballarí Guillém Sanabra i Pep Macaya com a rapsode
 • Un concert a càrrec del grup “El pèsol Feréstec” l’única banda capaç d’adaptar un poema d’Ausiàs March al reggaeton, improvisar cançons o musicar una tesi doctoral. El pèsol aspira a ser el grup emergent eternament submergit. Poesia pop tal com raja. Ells són la Maria Cabrera (rapsòdia), en Marià Codina (bateria), la Joana Gomila (baix), en Gerard Segura (veu i guitarra) i la Carlota Serrahima (veu)
 • L’acció literària a les xarxes socials “Estiraelfil”, que vol fomentar la participación de la ciutadania i sobre la qual es poden consultar les bases a la web web biblioteques.reus.cat
 • L’exposició “Any Carner: Dir molt en un mig dir, seria mon afany”, a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes ,amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat
 • I, finalment l’exposició bibliogràfica de l’obra poètica de Pere Anguera.

Des de les Biblioteques Municipals no s’han volgut concretar els dies i les hores de les diferents activitats ja que la situació d’emergència sanitària pot fer-les canviar i s’aniran informant a través de les xarxes socials i els diferents espais d’informació i comunicació tant del mateix servei de biblioteques com del propi Ajuntament.