El Museu de Reus proposa un rellançament de l’exposició “Ara toca festa” amb l’arribada de Sant Pere

Avatar photo

El Museu de Reus renova l’exposició “Ara toca festa” i en fa un rellançament amb l’arribada de la Festa Major de Sant Pere de la ciutat. La mostra, ubicada permanentment al museu de la plaça de la Llibertat, incorpora una guia virtual, un recorregut digital interactiu que vol complementar l’exposició i que es podrà veure a partir del prò xim dissabte dia 21 de juny a la web del Museu.

El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha explicat que “iniciarem projectes nous que neixen empesos per la nova situació. El primer exemple el tenim amb la vista virtual de l’”Ara toca Festa”. Aquesta exposició pretén aprofundir en l’àmbit digital que ja vam encetar durant el confinament amb la visita de 360º al museu”.

Així doncs, les eines digitals s’integraran de manera plena en l’àmbit de difusió del museu. De fet, la voluntat de l’Institut Municipal Reus Cultura, que és qui gestiona el Museu de Reus, és que el que s’ha fet amb l’exposició “Ara toca festa” es faci en el futur immediat amb altres propostes dels equipaments museístics de la ciutat.

Aquesta primera experiència presenta un recorregut virtual que apropa el visitant als continguts de l’exposició, a partir de fotografies i enregistraments de vídeo, i es redescobreixen més aspectes de les celebracions de Sant Pere i de Misericòrdia a Reus. Parets digitals que encapçala la Mulassa, sempre al davant de la festa, que mostren el símbols que la fan Festa de Ciutat: els gegants i els nanos, les figures d’imatgeria i els balls o els castells, sense oblidar el simbolisme de la Teiera o la importància de la pirotècnia a les festes populars mediterrànies, amb la Tronada com a manifestació destacada, i el Ball de Diables.

Aquesta guia virtual és una producció de l’Institut Municipal Reus Cultura – Museu de Reus, a partir del fons d’imatges del Centre de la Imatge Mas Iglésias. Ha comptat, a més, amb la col·laboració de Canal Reus TV i de Carrutxa.

D’altra banda, un cop entrats en el període de nova normalitat, des del Museu s’han tornat a engegar els projectes que el COVID-19 va deixar aturats. Aquest és el cas de l’exposició “Coses de Reus”, que estava previst reobrir-la el mes de març passat. Els treballs de muntatge, que es van ajornar arran del Confinament, s’han reprès aquesta setmana i la mostra s’obrirà de nou a finals de juny. Com a principals novetats incorpora:

  • Una revisió del relat en clau de gènere. Essencialment es parla del treball de les dones, a les fàbriques i a l’espai domèstic
  • Nou material audiovisual procedent de l’arxiu del CIMIR
  • Àmbit nou dedicat a la infància, ja que fins ara no s’hi veia reflectida i on es tractarà a partir d’ara de l’escola i de l’atenció sanitària dels més petits

Balanç de la reobertura
Els Museus de Reus van reobrir les seves portes el 9 de juny. Els primers dies han estat diferents respecte el mateix període de l’any en anys anteriors perquè, ateses les recomanacions sanitàries i per tal de garantir la seguretat i la salut de les persones, només s’ha obert al públic individual.

Això ha implicat que els grups de visites guiades i també d’escolars que durant aquests darrers mesos omplia les sales dels museus no han pogut visitar les exposicions. Amb tot, Marc Ferran, director dels Museus de Reus, explica que “estem molt satisfets perquè, si ens cenyim estrictament als espais que tenim oberts actualment (Museu Salvador Vilaseca i Museu d’Art i Història), la xifra de visitants ha estat molt propera a la d’altres anys”. Comparant enguany amb el 2019, des de la reobertura han visitat els espais 200 persones, mentre que l’any passat en van ser 296.

Represa de les visites guiades
A partir del dia 1 de juliol tornaran les visites guiades al Museu de Reus, això sí amb una reducció del nombre de persones per grup, que passarà de 20 visitants a 10 i que hauran de portar mascareta i s’hauran de desinfectar les mans.

Des del Museu de Reus s’ofereixen 200 entrades a visites guiades, majoritàriament gratuïtes, durant els mesos de juliol i agost. Les visites es poden reservar a partir del dia 20 de juny presencialment al Museu Salvador Vilaseca (raval de Santa Anna, 59) i també per internet a ticket.reuscultura.cat. La principal novetat és que s’incorpora com a novetat de visites els divendres a la tarda, a les 18:00 h, amb l’objectiu d’oferir diferents horaris i dies al públic.

El Museu ofereix també la possibilitat de realitzar visites guiades per a grups amb reserva prèvia, trucant al 977 010 660 o enviant un correu electrònic a [email protected].

Cal recordar que durant tot el mes de juny es poden visitar tant les exposicions temporals com les permanents del Museu de manera gratuïta, de dimarts a dissabte de les 11:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 20:00 h.

Per Daniel Recasens “el nostre objectiu a curt termini és que el Museu arreli com una de les eines imprescindibles per a la Cultura i l’educació de la ciutat, com un espai de memòria i també de mirada crítica cap al present”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Amposta projecta més de 17 quilòmetres de xarxa de carril bici

Notícia següent

Salut reobre 24 hores tot els Centres d’Atenció Continuada de l’Ebre

Notícies relacionades