Reus acull el 2 de desembre la IV edició del Festivitas Bestiarum

Es tracta de la festa de les figures del bestiari popular català

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, en col·laboració amb l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya, convoca la quarta Nit del Bestiari Festiu i Popular2017 el dissabte 2 de desembre de 2017, a Reus, enguany Capital de la Cultura Catalana. L’acte institucional d’aquesta trobada es realitzarà al Teatre Bartrina.

Tal i com ha recordat el president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Mateu Tres, per la seva ubicació en el calendari anual el Festivitas Bestiarium esdevé la gran festa de cloenda de la temporada d’actuacions del Bestiari Festiu d’arreu del país. Balls, actuacions i cercaviles es barregen en un acte que també vol acostar el col·lectiu a la societat premiant les millors iniciatives, personatges públics o entitats que destaquen en el foment de la cultura popular i tradicional.

El col·lectiu s’obre a la ciutadania i a les institucions gràcies als Premis Best, i a banda de premiar les millors iniciatives impulsades per les entitats federades, es lliuraran reconeixements a la societat, personatge públic, institucions, empreses o associacions que s’hagin destacat en el foment dels valors de la cultura popular i tradicional.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha explicat que per a la ciutat de Reus és un honor ser l’escenari d’aquesta important trobada anual que realitzen els elements i col·lectius relacionats amb el bestiari festiu i ha agraït als seus promotors haver apostat per Reus com a seu de l’esdeveniment.

A la presentació d’aquesta jornada hi ha participat també la presidenta del Ball de Diables de Reus, Lídia Vila, qui ha donat a conèixer que aquest dissabte, 18 de novembre, es commemorarà el 25è aniversari del Drac de Reus amb diferents actes que s’allargaran durant tot el dia. El Ball de Diables ha col·laborat, a més, en els preparatius i acollida de la IV Nit del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Premis BEST
Els premis BEST tenen una doble connotació: d’una banda, representa al col·lectiu del Bestiari Festiu, ja que representa una part de la paraula “Bestiari” i del logotip de l’Agrupació. De l’altra banda, representa al mot en anglès best (millor), com a reconeixement a les millors iniciatives, entitats, empreses i institucions que envolten al col·lectiu.

La figureta-guardó està elaborada per l’artista Jordi Grau al seu taller Drac Petit de Terrassa. L’artista està especialitzat en l’elaboració d’escultures i imatgeria popular i festiva des de fa més de 30 anys.

L’escriptora i periodista Empar Moliner serà la nova Ambaixadora del Bestiari Festiu
Empar Moliner (Santa Eulàlia de Ronçana, 1966) és escriptora i periodista. és coneguda per la seva visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions, amb una literatura farcida d’humor. Algunes de les seves obres de narrativa són Busco senyor per amistat i el que sorgeixi, T’estimo si he begut, o Tot això ho faig perquè tinc molta por. Als mitjans de comunicació se l’ha pogut veure en diferents programes de ràdio i televisió. Recentment ha estat col·laboradora del Matí de Catalunya R&agr ave;dio i contertuliana dels Matins de TV3. En el camp de la premsa escrita, ha escrit articles d’opinió a diferents rotatius, com ara el diari Avui, el diari Ara o El País.

L’ Empar Moliner serà nomenada Ambaixadora del Bestiari Festiu 2018 durant el Festivitas Bestiarum, prenent el relleu a Tomàs Molina, Ambaixador del Bestiari Festiu 2017.

Presentarà l’acte l’actor Quim Masferrer
Nascut l’any 1971 a Sant Feliu de Buixalleu, de ben jove ja va començar a escriure els seus propis guions teatrals. Quim Masferrer és fundador i director de la companyia Teatre de Guerrilla, a més de ser-ne actor i autor dels espectacles que produeix.

La seva trajectòria professional s’ha mogut en el terreny del teatre (amb espectacles com EEUUROPA, FUM, El Xarlatan i Temps), així com també en el terreny de la ràdio i la televisió (Càsting, Romans a la Catalana, Set de nit, Caçador de Bolets…).

En els darrers anys ha pres protagonisme amb l’emissió de cinc temporades de l’exitós programa El Foraster (TV3), on ell n’és el presentador i guionista. Programa que rebé el Premi ONDAS a Millor Programa de TV no estatal.