Conflicte obert pel tancament del Bravium Teatre de Reus

L'Arquebisbat, propietari de l'espai, vol tancar-ho pel mal estat de l'immoble, i l'entitat cultural s'hi resisteix

Conflicte obert pel tancament del Bravium Teatre de Reus a causa del mal estat de l’immoble. L’entitat cultural lamenta no sols que hagi d’abandonar la seu que ocupa des de fa tres dècades, sinó sobretot que l’Arquebisbat de Tarragona, propietari de l’espai, no els hagi avisat abans d’aquesta decisió tan dràstica.

A partir d’aquí, la polèmica, lluny de resoldre’s, va a més. Des del Bravium s’exigeix un compromís per escrit de l’Església conforme la companyia hi pugui tornar un cop s’acabin les obres de reforma. L’Arquebisbat vol tancar i buidar l’edifici “de forma urgent i ràpida” perquè suposa “un perill greu”. El col·lectiu teatral es planta i avisa que no marxarà sense veure l’informe tècnic que avala el tancament de l’emblemàtic teatre.

Situat al carrer de la Presó, és un dels cinc teatres en actiu de la capital del Baix Camp. Aquest teatre, escenari de la companyia estable del teatre Bravium, té l’origen en les representacions amateurs del Centre Catòlic de Reus. La sala es va erigir el 1906 i té un aforament de 250 persones. L’entitat cultural acusa l’Església de voler-los “desnonar” del Centre Catòlic. Critiquen que no se’ls ha escoltat tot i plantejar propostes per arranjar-ho, i que fins i tot el col·lectiu ha pagat, de la seva butxaca, diverses millores.

En roda de premsa, el Bravium es declara en peu de guerra. Rebat l’argumentari de l’Església i exigeix que un arquitecte de la seva confiança pugui tenir accés a l’informe tècnic de l’Arquebisbat que acredita danys al Centre Catòlic, així com un acord escrit per reinstal·lar-s’hi després de les obres.

Per la seva banda, l’Arquebisbat de Tarragona assegura que aquest informe tècnic conclou que “l’edifici està molt pitjor del que nosaltres crèiem”. S’hi han trobat problemes als fonaments, a les bigues i a la coberta, com també s’ha detectat aluminosi. Des de l’administració eclesiàstica s’assegura que la seva voluntat és “rehabilitar l’immoble, ara bé, no sabem què ens trobarem”. “Seria una inconsciència que seguissin fent-hi activitat”, sentenciava Josep Mateu, delegat diocesà per als béns de l’Església.

Davant d’aquest conflicte obert, des del Bravium Teatre, no descarten mobilitzar-se. Fins i tot s’ha difós un vídeo a través de les xarxes socials, que esdevé tota una declaració d’intencions, on els components d’aquest col·lectiu teatral destaquen l’esforç que ha fet el grup durant aquest any de pandèmia.