S’imparteix un taller gratuït de detecció del càncer de mama a l’Hospital Lleuger de Cambrils

L’Ajuntament ha penjat el crespó rosa a la façana per commemorar el Dia Internacional de lluita contra aquest tumor

Imatge de la façana de l'Ajuntament. Foto: Cedida

L’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils acollirà un taller gratuït per la prevenció del càncer de mama avui dijous, 17 d’octubre, de 19 a 20 hores. L’activitat es portarà a terme a l’Aula d’Educació Sanitària, 1a planta, Sala B, i anirà a càrrec de l’equip de llevadores de l’ASSIR, l’ICS i Grup Sagessa amb el suport del Departament de Salut de l’Ajuntament de Cambrils.

El taller obert a tota la ciutadania abordarà els diferents aspectes del tumor més freqüent en les dones occidentals, incidint en la prevenció i detecció precoç, i resoldrà dubtes de les persones assistents al respecte.

D’altra banda, des d’ahir es pot veure el crespó rosa a la façana de l’Ajuntament, per commemorar el Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama, amb l’objectiu de crear consciència i promoure que cada vegada més dones accedeixin a controls, diagnòstics i tractaments oportuns i efectius. El crespó continuarà penjat durant les dues properes setmanes per sensibilitzar a la població sobre l’impacte que té aquesta malaltia en la societat, i la importància de la investigació i el diagnòstic precoç, ja que 1 de cada 8 dones tindrà càncer de mama a llarg de la seva vida.

Actualment se situa al segon lloc en incidència a Espanya per damunt del càncer de pròstata, amb 33.307 càncers nous el 2019, dada que ha incrementat respecte el 2018. Tot i que la majoria de casos es centren en dones, un 1% de la població homes també pateix aquesta malaltia.

És important destacar que el 16% de les dones diagnosticades de càncer de mama al 2017, tenien una situació de risc socioeconòmic al moment del diagnòstic. Això implica que a banda de la situació emocional i de salut que es pateix durant la malaltia, la despesa augmenta en 150 euros al mes. Per a un total de 4.223 dones en edat laboral, ja sigui per trobar-se en atur (amb o sense prestació), ser treballadores per compte propi i/o disposar de baixos ingressos, el càncer suposa un seriós agreujant a la seva situació socioeconòmica prèvia.

Un  90% de la població supera la taxa de supervivència

Més del 90% de la població que ha passat un càncer de mama continuen vives cinc anys després d’haver estat diagnosticades, el que s’entén com a tassa de supervivència. És important sensibilitzar a la societat que s’ha de continuar recavant fons per la investigació i per donar suport a la persona malalta durant el procés, així com incidir en una detecció precoç per tal de millorar el pronòstic i la supervivència.

El departament de Salut Pública municipal col·labora amb campanyes de sensibilització amb l’Associació Espanyola Catalunya Contra el Càncer (AECC), que disposa d’una sèrie de serveis i programes per a l’atenció integral de les persones amb càncer de mama proporcionant informació als/les malalts/es i familiars, donant suport i acompanyament (atenció psicològica i social, orientació mèdica, vídeos de cures estètiques) i invertint en recerca (l’única via que a llarg termini curarà el càncer de mama).

Com cada any, l’AECC ha tret a la venda polseres, paraigües i d’altres objectes per recollir fons per prestar atenció psicològica professional i gratuïta, així com per destinar-los a investigació. Aquests materials es poden adquirir a través d’aquest enllaç https://tienda.aecc.es/sumatealrosa o en qualsevol de les 52 seus provincials de l’AECC.

Alguns d’aquests materials (polseres, necesser, bossa de ràfia, paraigües i ronyoneres) també es podran adquirir al Departament de Salut Pública municipal, a l’edifici de l’Ajuntament, 2a planta fins a finals del mes d’octubre. També als diferents equipaments municipals trobareu una guardiola solidària i llaços roses a favor de l’AECC.