L’Ajuntament de Mont-roig del Camp engega treballs preventius per frenar l’expansió de la vespa asiàtica

Es tracta d’una espècie invasora que suposa un perill per l’apicultura i la biodiversitat

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha iniciat treballs de prevenció per evitar la proliferació de la vespa velutina, una espècie invasora provinent del sud-est asiàtic, que representa una amenaça greu per a la biodiversitat autòctona.

Les accions, que són preventives i es duen a terme a través d’una empresa especialitzada, consisteixen en la col·locació de trampes per atreure les vespes reines i caçar-les, evitant que formin nius i desenvolupin noves colònies. Les trampes, un total de 20 unitats, s’han col·locat a les zones del municipi on ja s’han detectat alguns exemplars els darrers dos anys. Aquests treballs, que inclouen un control setmanal de les trampes, tenen l’objectiu d’evitar-ne la proliferació i avançar-se a la fase de detecció dels exemplars i nius, moment en què s’activen els protocols per eliminar-les.

Crida a la col·laboració ciutadana per detectar-la

Tot i això, en cas que algun veí o veïna detecti algun niu o vegi vespes d’aquest tipus en algun indret del municipi es demana que es posi en contacte de forma immediata amb el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, per tal que es pugui activar el protocol d’actuació. L’avís a l’Ajuntament es pot fer a través del telèfon 977 83 70 05 o bé a través del correu electrònic ajuntament@mont-roig.cat adjuntant, sempre que sigui possible, fotografia de l’exemplar i referència de la ubicació.

Un cop rebut l’avís, l’Ajuntament es posa en contacte amb els Agents Rurals amb qui es treballa per geolocalitzar el niu i fer-ne el posterior seguiment, evolució i eliminació.

Origen i presència al municipi

Detectada a Europa l’any 2004, la vespa asiàtica s’està expandint ràpidament pel continent perquè no té cap depredador natural i perquè les condicions climàtiques li són favorables. Les vespes adultes s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

Una de les espècies més afectades és l’abella de la mel que, a banda de ser important per l’apicultura, té un paper clau en la pol·linització.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses.

A Mont-roig del Camp es va detectar la seva presència, per primera vegada el 2019, quan es va localitzar un niu a la urbanització Rustical Balneari. A finals del 2020 es va localitzar un altre niu a la mateixa urbanització, a 100 metres de l’anterior. En aquest últim cas, estava ubicat a un pi, a 15 metres d’alçada i tenia un diàmetre de 90 cm.

L’arribada de la calor és l’època en què s’activen les vespes reines per començar a formar els nius i les colònies, moment en què és important activar els protocols en cas de detectar-les.