Fran Morancho: “Sempre estem disposats a demanar diners i subvencions per millorar el poble”

Mont-roig del Camp i Miami Platja, a la comarca del Baix Camp, són dos nuclis del mateix terme municipal amb un contrast marcat: Mont-roig manté com un tresor la seva interioritat i l’essència de la història, i en canvi Miami Platja és turístic, obert a tothom que hi vulgui passar uns dies d’oci i vacances al costat del mar. Ambdós tenen l’encant que el Mediterrani acostuma a aportar a les poblacions costaneres i al ric paisatge rural.

L’alcalde de Mont-roig del Camp i Miami Platja, Fran Morancho, parla en aquesta entrevista dels enormes projectes que tenen des de l’Ajuntament i del futur esperançador pel qual treballen.

Els dos primers anys de mandat han estat molt marcats per la pandèmia. Quin balanç en fa?

Vam començar el mandat amb una sèrie de previsions i uns objectius que volíem complir, però l’epidèmia ens ha obligat a canviar-ho tot, de manera que hem dedicat la nostra gestió al que ningú podia preveure que passaria, i a més, sense cap experiència prèvia. Per això fa dos anys que estem administrant els recursos de forma diferent del que prevèiem. Ara bé, no hem renunciat a cap projecte tot i que els hem hagut d’endarrerir.

La pandèmia ha representat una sotragada econòmica?

Si, especialment durant l’any 2020 i en uns sectors molt concrets com el turístic, que ha afectat Miami Platja. És un dels llocs més turístics de Catalunya i la seva principal activitat econòmica és la dels serveis. L’any 2020 ha estat complicat per tots aquests sectors i això ha influït igual a les empreses com a les persones que viuen dels temes relacionats amb el turisme, la restauració, la gastronomia i els serveis.

Afortunadament el 2021 hem recuperat el nivell econòmic que teníem el 2019 i potser fins i tot ha anat una mica millor. Hem tingut una bona afluència de turistes, el que vol dir generació de negoci. Però sí, el 2020 va ser complicat. Per això, per donar resposta al moment, des de l’Administració local vam elaborar i aprovar un pla de xoc, en la mesura del que podíem, amb ajudes destinades a l’empresariat i les famílies. El nostre objectiu era parar el cop que provocava la pandèmia.

Quins projectes es prioritzaran de cara als propers dos anys?

A l’inici del mandat teníem una previsió i encara que l’hem hagut d’endarrerir, tenim la intenció de complir-la. Per tant, alguns dels projectes que tenim previstos són, entre altres, continuar amb dues fases més de l’Avinguda Barcelona, fer l’equipament sociocultural a Mont-roig del Camp, un nou casal d’avis, un nou poliesportiu lleuger per a l’escola Mare de Déu de la Roca i la construcció de l’ecoespai a Miami Platja.

Volem començar l’any 2022 executant tots aquests projectes i tenir-ne enllestits la majoria abans que s’acabi el mandat. Anem endarrerits però la intenció és executar tanta planificació com sigui possible.

Des del mes de febrer heu passat de liderar un govern amb minoria a tenir una nova regidoria que garanteix l’estabilitat al govern municipal. Com ho esteu notant?

Efectivament, a l’inici del mandat teníem un govern en minoria, cosa que ens obligava a pactar totes les propostes i buscar majories per aconseguir-ne l’aprovació. L’any passat, a l’hora d’aprovar els pressupostos, que al capdavall són el més important d’un Ajuntament, un grup de l’oposició que s’havia compromès a donar-hi suport es va fer enrere amb una abstenció i per tant, no es van poder aprovar. Per això vam iniciar converses amb una regidora i aquesta va accedir a entrar al govern. Ara estem ja tenim majoria i amb ella força tranquil·litat. A més, també es compta amb l’empenta d’una persona més treballant pel municipi i tot plegat és molt positiu.

En quin punt d’evolució i execució esteu pel que fa al Pla Estratègic Municipal de Mont-roig del Camp?

El Pla Estratègic Municipal és document viu sobre el que hem de treballar. Es tracta d’un projecte molt ampli i el seu desenvolupament arriba fins a l’any 2030. El vam aprovar l’any 2019, però la previsió és que serveixi de full de ruta al llarg d’aquests propers 10 anys. A causa de la pandèmia hem hagut de fer una revisió, però estem seguint la majoria de les propostes ja aprovades. Encara tenim molts anys i molta feina per davant.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp i Miami Platja està fent una aposta important a favor de les energies renovables. Què en podeu dir?

De cara a l’execució de tots els projectes que teníem a l’inici del mandat vam sol·licitar una ajuda per instal·lar plaques fotovoltaiques a tots els equipaments municipals. Estem parlant d’un projecte de prop d’1 milió d’euros, però pensem que és molt positiu perquè, a part de donar servei als equipaments municipals, creem comunitats energètiques. Això significa que a tots els habitatges que hi ha al voltant d’aquestes instal·lacions en un radi de 500 metres, els podem oferir subministrament; per tant, l’energia que es genera amb les plaques fotovoltaiques i que per a nosaltres és sobrera, la podem aprofitar per subministrar-la gratuïtament a les llars en les que viuen persones amb problemes i en tot cas, oferir-la a un preu raonable per sota del mercat.

Es pot dir que la missió de l’Ajuntament de Mont-roig pel que fa a les energies renovables, és exemplificant?

Si, esperem que sigui així. A més, a les nostres ordenances fiscals que vam aprovar en el darrer ple, donem ajudes importants per a la instal·lació d’aquests plaques als habitatges, amb la reducció del cost de l’electricitat que això suposa per als consumidors. De cara als propers 5 anys, qui aposti per aquesta instal·lació, primer es beneficiarà de la reducció del preu de l’energia que genera i a més, per fer la instal·lació també podrà comptar amb una subvenció per part de l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp i Miami Platja ha remès una sèrie de propostes als Fons Europeus Next Generation. En què consisteixen?

Si, hem demanat una subvenció de 10 milions d’euros que aniran destinats a un conjunt de 16 accions. Una de les línies dels fons Next Generation que tenim més a prop és el pla de sostenibilitat turística, pensat per a municipis turístics amb la finalitat d’avançar en competitivitat i millora en eficiència energètica.

En el camp de la transició digital estem molt interessats en l’impuls de marketing online i la generació d’experiències individualitzades. També hi ha una altra línia destinada a obres
urbanístiques, que sumaríem a les obres del Passeig Marítim.

A part de tot això també hi ha temes de transició ecològica, com la instal·lació de més plaques fotovoltaiques en altres edificis a banda dels municipals. Un altre aspecte és el de modernització de l’Administració.

Sempre que tenim l’oportunitat de demanar, allà que anem. Sempre hi ha projectes nous,
aspectes a millorar de temes vells, sempre fan falta diners i subvencions. Per tant, no ens tallem i fem el que calgui per al nostre municipi.

Com tracten els pressupostos de la Generalitat de Catalunya a Mont-roig del Camp?

Bé, amb la Generalitat tenim dos projectes importants: la construcció del nou institut, que ara està en fase de redacció i esperem tenir-lo en marxa tan aviat com sigui possible. L’altre projecte és la creació d’un carril bici que transcorrerà des de la platja fins a Mont-roig per l’A223 i que es construirà aquest proper any.

Pel que fa a l’activitat cultural, en què esteu treballant a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i Miami Platja?

La cultura sempre ha estat i està present al nostre municipi. De cara al 2022 tenim una efemèride important que ens portarà tot un any d’actes culturals al seu entorn: celebrarem el centenari de la creació del quadre del Mas Miró de Joan Miró. Per tant, juntament amb la Fundació Mas Miró i la Societat de Cultura estem preparant una sèrie d’actes i exposicions durant tot el 2022. Serà un any de commemoració i homenatge. Hi haurà exposicions relacionades amb obres de Joan Miró i un programa completíssim en el qual també està implicat turisme, perquè el tema de la promoció turística relacionada amb la cultura és molt important i aquí tenim molt de les dues coses.

Teniu la declaració de municipi turístic durant tot l’any. Com ho valoreu i quins beneficis creieu que té per Mont-roig del Camp i Miami Platja?

Si, la valoració només pot ser positiva. Aquesta era una demanda del sector del comerç perquè aquesta declaració ofereix la possibilitat d’obrir els establiments comercials i de restauració tots els caps de setmana i festius al llarg de l’any. Més enllà d’això, tenir la denominació de municipi turístic i a l’hora de demanar ajudes i subvencions a altres administracions, afavoreix per poder-les aconseguir més aviat que altres municipis que no la tenen.

Com es plantegen les festes populars de cara al final d’aquest any i de cara al proper 2022?

Doncs bé, la veritat és que l’experiència de les festes de Sant Miquel, que és la nostra Festa Major, va ser molt positiva. La gent té ganes de celebrar, després d’un any de no poder fer pràcticament cap acte tradicional de carrer. Les festes de Nadal d’aquest any es plantegen amb la normalitat del 2019, tot i que tenint en compte les directrius sanitàries. L’objectiu és procurar que la gent oblidi aquests mesos tan dolents que hem passat amb la celebració de molts actes pels nens: cavalcada de Reus, funcions, conta-contes… En la mesura del possible procurarem que tothom pugui sortir, passar-ho bé i gaudir de la celebració i de les que han de venir.