Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els regants de Riudecanyes podran agafar fins al setembre més del doble d’aigua del pantà de Siurana que l’any passat

Grups ecologistes han denunciat reiteradament que part de l'aigua s'utilitza de manera "il·legal"

La comissió ordinària de desembassament de Riudecanyes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha validat el volum d’aigua que es podrà transvasar del pantà de Siurana (Priorat) al de Riudecanyes (Baix Camp) entre abril a setembre. Seran fins a 6,6 hectòmetres cúbics (hm3), una xifra que l’ACA concedeix en base a les demandes i estimacions de la Comissió de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR) i que es podrà assolir només si el pantà de Riudecanyes es troba per sota del 50% de la seva capacitat. Aquests 6,6 hm3 són més del doble dels 2,5 hm3 que es van autoritzar per al mateix període de l’any passat i que els 3,21 hm3 del 2019. Grups ecologistes han denunciat reiteradament que part de l’aigua s’utilitza de manera “il·legal”.
La comissió de desembassament es reuneix dos cops l’any -cap al maig i cap al novembre- per determinar els cabals que es traspassaran d’una conca a l’altra. Les quantitats d’aigua que es mouen a l’hivern -entre octubre i març- històricament són sensiblement menors que les de l’estiu. En part perquè les reserves a Siurana són més abundants a la primavera que no pas just després de l’estiu.

L’ACA estableix el volum d’aigua aprovat a partir de diferents càlculs basats en el consum d’anys anteriors de la CRPR i de la quantitat d’aigua que hi ha als dos pantans, però també de les demandes dels regants, entre altres factors. Així, el 31 de març d’enguany hi havien 10,63 hm3 embassats a Siurana, dels quals 0,8 hm3 l’ACA considera que són ‘intocables’ per garantir el consum a municipis del Priorat o als regants de la zona de Cornudella. La resta, 9,83 hm3, serien el “volum màxim transferible a Riudecanyes”, dels quals l’organisme n’ha atorgat 6,6 hm3. Part del traspàs d’aigua s’ha efectuat en els darrers dies.

Aquesta és la quantitat més gran que l’ACA ha autoritzat a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes per al període entre abril i setembre des de l’any 2015, segons es desprèn dels informes publicats. Així, l’any passat va ser de 2,5 hm3; el 2019 van ser 3,21 hm3; 1,79 hm3 el 2018; 4,34 hm3 el 2017 i 5,74 hm3 el 2016. El màxim dels darrers vuit anys va ser el 2015, amb un cabal màxim autoritzat de 9,46 hm3.

Amb tot, aquests volums són els màxims que la CRPR pot captar del pantà de Siurana, però en els darrers estius no s’han agafat completament. Almenys això és el que s’apunta en els informes de la comissió de desembassament. A tall d’exemple, si l’any passat es va aprovar un transvasament de 2,5 hm3, segons la CRPR se’n van acabar transferint 0,478 hm3. Pel que fa al 2019, dels 3,21 hm3 autoritzats se’n van moure 2,54 hm3.

Aigua no només per a regadiu

L’aigua extreta del Priorat serveix per a usos agraris, d’abastiment i fins i tot industrials. En aquest punt, diferents entitats ecologistes del territori han denunciat reiteradament presumptes incompliments de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i d’alguns municipis del Baix Camp, que agafarien aigua sense tenir-ne cap concessió.

Santi Borràs, membre del Gepec, afirma que Reus, Riudoms, Riudecanyes, Vila-seca i Salou tenen una concessió administrativa atorgada. “A banda, sabem que per diferents motius també n’agafen Duesaigües, Botarell, Castellvell i la Selva del Camp”, assegura. Entre abril i setembre del 2020, del pantà de Riudecanyes en van sortir 4,2 hm3 que es van destinar a reg i 1,02 hm3 a abastiment.

Pel que fa als usos industrials, Borràs afirma que són “il·legals”. Tot i això, en la documentació de la comissió s’especifica que una part de l’aigua que es desembassa de Riudecanyes va a parar a indústries. L’estiu passat, concretament, van ser 15.000.000 de litres (0,015 hm3). Uns dades que, tal com especifica l’organisme públic en els informes, estan facilitades per la comunitat de regants i no estan “validades” per l’ACA. L’estiu del 2019 aquesta xifra va ser pràcticament del triple. A més, va ser la primera vegada que en els informes es va admetre que hi havia aigua de Riudecanyes que es destinava a la indústria.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La llet materna de dones vacunades conté anticossos contra la covid-19

Notícia següent

La T2 de l’Aeroport de Barcelona reobre aquest dimarts després de 196 dies tancada

Notícies relacionades