Tot a punt per la votació de Pressupost Participatiu 2018

La votació de Vandellòs i Hospitalet de l'Infant tindrà lloc del 20 al 29 de novembre

Del 20 al 29 de novembre tindrà lloc la fase de votació popular per escollir les propostes del Pressupost Participatiu 2018 de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La votació és oberta a totes les persones empadronades al municipi que tinguin 16 anys o més; i es podrà fer de manera presencial, a les oficines municipals d’atenció ciutadana; o enguany, com novetat, per Internet, a través de la pàgina web de l’Ajuntament.

Per votar electrònicament, només caldrà registrar-se a la plataforma dels pressupostos participatius (mitjançant un correu electrònic vàlid i el nom i cognoms) , fer clic al botó de votar i introduir-hi el document oficial d’identificació. D’aquesta manera, s’hi accedirà al llistat de propostes i se’n podrà seleccionar un màxim de tres.

Cada persona podrà escollir només entre el llistat de propostes que afecten el nucli en què resideix i que són de caràcter general, és a dir, que beneficien tot el municipi. Això a la pràctica significa que hi haurà dos llistats de propostes que se sotmetran a votació: un per als residents als nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava) i un altre per als residents als nuclis de l’interior (Vandellòs, Masboquera i Masriudoms).

Les propostes escollides, a executar amb càrrec al pressupost municipal d’inversions de 2018, se seleccionaran sobre la base del nombre de vots obtinguts i dels límits econòmics establerts. En qualsevol cas, sobre els vots obtinguts, es realitzarà la combinació de propostes que garanteixi com a mínim la selecció d’una proposta per a cadascuna de les dues zones: els nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava ) i els nuclis d’interior (Vandellòs, Masboquera i Masriudoms).

L’import total de les propostes escollides entre tots els nuclis no pot superar els 200.000 euros .

Les propostes sotmeses a votació

El passat mes de setembre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va tornar a posar en marxa, per segon any consecutiu, el procés de pressupostos participatius, un mecanisme de participació i gestió del municipi mitjançant el qual la ciutadania podrà proposar i decidir a què es destinarà una part dels recursos municipals: 200.000 euros del pressupost d’inversions de l’any 2018.

En una primera fase, del 19 de setembre al 2 d’octubre, qualsevol persona vinculada al municipi va poder presentar tres propostes d’inversió que considerava necessàries, tot tenint en compte que havien de fer referència a inversions que afectessin a les competències municipals, que el cost de cadascuna s’ajustés a un pressupost màxim de 100.000 euros i que es poguessin concretar i avaluar econòmicament. Havien de ser propostes viables tècnicament i sostenibles en el temps, que fossin d’interès general i de gaudi per a tota la població. En aquesta fase, s’hi van recollir un total de 78 propostes, de les quals 55 van passar a la següent fase, de debat i priorització, en considerar-se vàlides seguint els criteris marcats a la Guia del procés, juntament amb 9 propostes recuperades de l’edició de 2017, que van obtenir més de 15 o 20 vots en la fase de votació.

A les sessions de debat dels dies 16 i 17 d’octubre, així doncs, els assistents van poder treballar sobre un total de 64 propostes i van prioritzar-ne i seleccionar-ne una quarantena, que són les que finalment van passar a ser valorades tècnicament i econòmicament pels tècnics municipals.

Les propostes validades pels tècnics municipals, que van descartar les que no eren viables segons els criteris establerts, són les que ara es portaran a votació. D’aquesta manera, els residents dels nuclis de costa podran votar entre un total de 18 propostes; i els residents dels nuclis de l’interior, entre un total de 6 propostes.

Els resultats de la votació es presentaran públicament el proper dijous 30 de novembre, a les 19.30h, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant i es donaran a conèixer a través dels canals d’informació locals: el web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat) i les xarxes socials de l’Ajuntament (Facebook i Twitter), a més de a través de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs.

Per al disseny general i coordinació del procés, el consistori compta novament amb el suport del gabinet Ceres, dedicat a la participació ciutadana i a la investigació sociològica i de mercats; i enguany, com a novetat de l’empresa Civiciti, per al servei de participació electrònica.