Alerten de l’augment del maltractament de fills a pares

El maltractament filioparental és una realitat oculta en què la majoria de pares maltractats pels seus fills ho viuen en silenci. Avergonyits pel comportament dels seus fills, fuetejats per un sentiment de culpa que els convida a preguntar-se què han fet malament perquè el seu fill es comporti d’aquesta manera, preocupats per no poder canviar-lo i terroritzats per la dictadura en què s’ha convertit la llar familiar. Aquestes situacions invisibles afloren cada vegada més amb pares que decideixen dir prou i denunciar els seus fills a la policia. En els cinc primers mesos de l’any 2020 els Mossos han detingut o investigat a 38 menors per maltractament filioparental.

Alerta la policia catalana de l’auge d’aquests comportaments que poden viure moments extrems en situacions de tancament domiciliari com el confinament i animen que els familiars que viuen sota el jou d’un fill maltractador demanin ajuda a entitats especialitzades i en casos extrems presentin una denúncia. L’entitat Amalgama 7, que gestiona les escoles terapèutiques on ingressen els menors maltractadors, va rebre 346 consultes de pares sotmesos a la violència filial. Aquesta és una realitat oculta però que va emergint a poc a poc.

La Fiscalia de menors va recopilar al 2016, prop de 2.000 denúncies d’aquest tipus. Al 2018, les denúncies es van disparar fins a les 6.000. “Costa molt que els pares denunciïn els seus fills pel vincle sentimental que els uneix. La majoria de pares es pregunten què han fet malament. Denunciar al teu fill no és fàcil, però quan un fet ocasional es converteix en alguna cosa que persisteix i la situació esdevé insostenible és quan els pares decideixen donar el pas”, subratlla David Casanoves Andradas, cap de la Unitat Central de Menors dels Mossos.