Camí Mendoza: “Esperem una bona temporada turística, però cal ser prudents”

Aquest és el seu segon mandat al capdavant de l’Ajuntament de Cambrils, un mandat fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19. Quin balanç en fa d’aquests dos primers anys de legislatura?

Ha estat un mandat on la pandèmia ens ha trastocat molt l’acció de govern i hem hagut d’esmerçar esforços per refer-nos. A més, en aquests dos anys hem sumat un altre inconvenient perquè al desembre vam patir un atac informàtic, la qual cosa va alterar molt la dinàmica municipal. Va ser un mes molt complicat i els mesos posteriors vam tenir problemes per oferir determinats serveis i comunicar-nos a través de la web. En un moment de pandèmia, on tothom havia de fer teletreball, vam patir un atac informàtic i això va complicar molt les coses. Per tant, en aquests dos anys hem prioritzat donar suport a qui ho necessités per sortir d’aquesta situació, tant en l’àmbit social com en l’econòmic. Esperem que els dos propers anys puguem tirar endavant els projectes que s’han redactat durant aquesta primera part del mandat i comenci a normalitzar-se tot una mica.

Els estralls en l’economia han estat importants. Quina és la situació del municipi de Cambrils?

Hem tingut una important davallada d’ingressos perquè hem deixat de cobrar alguns impostos i taxes, com és el cas de l’ocupació de via pública, que ja vam deixar de cobrar al 2020 i que enguany tampoc cobrarem. Però era quelcom que s’havia de fer per donar suport als nostres vilatans i vilatanes.

Fa poc s’ha aprovat una modificació de crèdit per finançar el segon pla de reactivació. Quines mesures contempla aquest pla?

Com a principal novetat, tenim els bons Cambrils. A banda, el que contempla aquest pla en l’àmbit social és destinar recursos al Banc d’aliments i a formació. Considerem que la formació és bàsica per fomentar l’ocupació. El 2020 vam fer un curs de formació sanitària i el tornarem a obrir de cara al setembre perquè va ser un èxit i alguns dels participants ja han aconseguit feina. També farem plans d’ocupació i tenim previst destinar diners a cultura. No hem deixat de programar actes culturals durant la pandèmia i pensem que és un sector que necessita ajuda.

En l’àmbit empresarial, contemplem l’ajornament dels tributs, una iniciativa que ja vam dur a terme l’any passat i que enguany tornem a repetir, igual que l’exempció de pagament per ocupació de via pública.

Fa pocs dies van presentar els tres projectes clau per a la transformació urbanística del municipi: l’Avinguda de l’Esport, la remodelació de la Rambla Jaume I i la reconversió de l’espai de l’antiga via. Són aquests els projectes tindran prioritat en aquesta segona part de mandat?

Sí, són els projectes prioritaris. Parlem de projectes transformadors del municipi, que necessiten una injecció important de diners. Hi haurà un abans i un després d’aquests projectes. La Rambla Jaume I es farà en dues fases. Està previst que les obres de la primera fase comencin enguany i, si tot, va bé, s’acabin dintre d’aquest mandat. L’Avinguda de l’Esport estarà enllestida el 2022. I pel que fa a l’últim projecte, el de la reconversió de l’espai de l’antiga via, depèn dels recursos d’altres administracions i, si bé pot ser que vegi el seu inici dintre d’aquest mandat, els treballs tindran una durada més llarga.

En l’àmbit turístic, com s’encara la campanya d’estiu, ara que s’han alleugerit les restriccions?

L’encarem amb cert optimisme perquè hi ha senyals d’esperança i de recuperació. Tot indica que serà millor que l’any passat però hem de ser prudents. Per sort, a Cambrils tenim turistes molt fidelitzats però també necessitem els turistes més esporàdics que decideixen gaudir del nostre municipi a l’estiu. Esperem que aquest segon tipus de turista incrementi respecte de l’any passat. La situació sanitària cada cop és millor i esperem que els turistes que acostumen a venir al maig i al juny, el que en diem turistes de pretemporada, puguin venir, si no a l’estiu, al mes de setembre, allargant així la temporada turística.

El Patronat de Turisme ha presentat un programa d’activitats per a aquest estiu que aposta pel concepte de Healthy Destination. Quines activitats s’han programat?

Hi ha una mica de tot, sobretot activitats a l’aire lliure. La intenció d’aquesta campanya és que el visitant, quan trïi la nostra destinació, posi en valor l’experiència i no només el sol i la platja, amb activitats complementàries que programem des del Patronat de Turisme.

La Generalitat ja permet les festes majors i les revetlles. Com s’encara la festa major d’enguany? Quines mesures s’hauran de prendre i com seran els actes que s’han programat?

Tot i que encara hem de complir amb certes mesures antiCovid, enguany podrem comptar amb la participació més activa de les entitats del municipi. Podran participar tots els elements del seguici amb una actuació estàtica i vull destacar també que l’entitat Vela Llatina enguany està d’aniversari i organitza actes al mar. També tenim altres novetats i estem molt contents de poder celebrar la festa de Sant Pere.

A finals de juliol comença el Festival Internacional de Cambrils, enguany amb Bonnie Tyler com a cap de cartell. Quina afluència de públic esperen?

Després de presentar el festival, les entrades ja van anar a molt bon ritme perquè la gent té ganes de gaudir d’aquest tipus d’espectacles. Ara, per sort, s’han pogut augmentar els aforaments. No volíem que es perdés aquest festival perquè és un referent al nostre municipi en època estival. També és l’únic festival d’aquestes característiques de les comarques tarragonines i per això vam fer l’aposta de celebrar-lo enguany després que l’any passat s’hagués de suspendre. Això també ens ha de servir de reclam per a què ens vinguin a visitar i ajudi a la reactivació econòmica de Cambrils.