Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Camí Mendoza: “La temporada ha anat una mica millor del que ens esperàvem”

Entrevista a l'alcaldessa de Cambrils

L’alcaldessa Camí Mendoza a l’Ajuntament de Cambrils. Foto: Julio Collado

Quina valoració fa del que va de mandat fins al dia d’avui?

Hem tingut aquesta forta afectació per la pandèmia de la covid-19 que ens ha fet aturar algun plantejament que teníem, però pel que fa a l’equip de govern ens ha ajudat a cohesionar-nos perquè hem hagut de compartir aquesta problemàtica tan significativa.

Han pogut tirar endavant tots els projectes que tenien previstos?

L’activitat habitual del dia a dia s’ha pogut fer en certa manera, però és cert que els projectes d’obres significatives pel municipi es van paralitzar durant un temps i els tràmits interns s’han pogut anar fent de forma més lenta. Tot i això, els projectes que hem de fer són de llarg recorregut durant els quatre anys i s’han pogut començar a impulsar i redactar els projectes. Per tant, en feina de despatx s’ha pogut treballar i avançar, però projectes importants pel municipi com el FIM o el Mundialito, que ens ajuden a reforçar l’economia, no s’han pogut fer aquest any.

Quin impacte ha tingut la covid-19 al municipi?

En l’àmbit sanitari, com el Camp de Tarragona en general, no hem estat de les ciutats més afectades. Ara tenim algunes aules confinades, però seguint la línia dels municipis propers. En canvi, al ser un municipi turístic, l’afectació a la nostra economia ha estat més que significativa i ha tingut un impacte molt important.

Tot i que la temporada ha anat una mica millor del que ens esperàvem. Quan es van començar a tancar fronteres i confinar el Segrià i part de Saragossa ens va preocupar molt perquè són les zones que més turistes aporten al nostre municipi. Afortunadament hem recuperat bastant amb turisme de proximitat i de repetició i la temporada turística per alguns sectors potser ha estat igual o millor que un altre any. Tot i això, la temporada de Setmana Santa es va perdre per tots i això obre les portes a un hivern que serà complicat per tothom.

Primer van crear un comitè de coordinació municipal del coronavirus abans de l’estat d’alarma i fa unes setmanes van aprovar un protocol pioner a la demarcació per regular el teletreball. Que fa que l’Ajuntament de Cambrils hagi anat sempre un pas endavant?

Ha estat guiar-se per les sensacions i les intuïcions. Sentir tot el que estava passant i prioritzar. Quan es va començar a parlar una mica del coronavirus no érem conscients de tot el que ens venia a sobre, però vam creure que la necessitat era crear aquest comitè per prendre decisions amb els tècnics i no només d’àmbit polític. Fer aquesta comissió del coronavirus ens va permetre que des del primer moment tinguéssim assessorament tècnic per prendre les decisions més ràpides i necessàries, perquè si les primeres decisions no són les adequades, després et pot costar molt reconduir la situació.

Des de l’Ajuntament quines ajudes socials i econòmiques s’han impulsat per pal·liar els efectes de la pandèmia?

En l’aspecte social el que hem reforçat més és l’ajuda d’aliments i els ajuts d’habitatge, tant per accedir-hi com per ajudar a pagar els lloguers. També vam fer unes beques perquè les famílies poguessin portar als seus infants a les activitats d’estiu que organitzem des de l’Ajuntament i crec que amb això vam ajudar a fer que els pares poguessin anar a treballar, el que va ser molt ben rebut per la ciutadania.

Com a mesures econòmiques hi ha directes i indirectes. Una mesura molt important que vam prendre va ser derogar l’ordenança d’ocupació de la via pública, el que va permetre que els establiments no haguessin d’abonar l’import. A més, vam facilitar l’ampliació de terrasses, ja que es permetia més l’ocupació a l’aire lliure que a l’interior. També vam permetre algunes obres que habitualment a l’estiu no es poden fer per tal que el sector de la construcció no veies tan alterada la seva feina, ja que havien estat uns mesos parats. A més, tenim els plans d’ocupació que ja estem a punt de convocar i uns ajuts a les empreses que encara hem de fer públiques les bases.

El fet de destinar una part del pressupost a aquestes despeses imprevistes ha provocat que s’hagin hagut de replantejar algunes inversions?

Les inversions no ens les estem replantejant. Les que són més petites i del dia a dia com reparacions de voreres o d’aquest estil se n’han anat fent igualment, inclús hem intentat fer-ne encara més per tal de donar ocupació. Per altra banda, les grans inversions dels projectes de ciutat, com encara estan en tràmits, no s’han paralitzat i estem en el procés habitual.

Quina valoració fa d’aquesta temporada turística tan atípica?

Hem tingut alts i baixos. Vam perdre la Setmana Santa completament, el mes de juny va ser molt atípic per la poca afluència de gent que hi havia, a començament de juliol la cosa es va començar a animar i semblava que la cosa aniria bé, però es van tancar fronteres i la cosa va ser un desastre. Sort hem tingut del turisme nacional, que va fer que al juliol es pogués treballar mínimament.

Després la grata notícia va ser que l’agost va ser un mes prou acceptable majoritàriament. Pel que fa al comerç o a la restauració sí que ha pogut ser així, però el sector que més ha patit ha estat el dels allotjaments, tant hotels com càmpings o apartament turístics. Afortunadament, a Cambrils tenim unes peculiaritats que fa que comparats amb altres ciutats que viuen més del turisme internacional, hàgim patit menys, ja que tenim prop d’un 50% de turisme nacional i això ens ha fet aguantar el tipus.

Les celebracions de la Festa Major de Sant Pere i la Festa Major de la Mare de Déu del Camí s’han vist afectades per la covid-19. Altres actes futurs com la Festa Major de la Immaculada o el Carnaval també es podrien veure modificats o, fins i tot, suspesos?

Segur que la Festa Major de la Immaculada serà modificada en la línia del que hem fet amb Sant Pere o la Mare de Déu del Camí. Encara falten uns mesos i hem de veure com evoluciona tot, però esperem poder celebrar-la encara que sigui modificada. El tema del Carnaval és més complicat i s’haurà de veure a nivell general, com passarà amb altres festes tradicionals com la Cavalcada de Reis, quines indicacions se’ns donen. A partir d’aquí els municipis ens haurem d’adaptar.

En l’últim any hi ha hagut dos temporals que han causat importants destrosses a Cambrils. Perquè sempre és un dels municipis més afectats?

Serà perquè estem en el lloc indicat en el moment indicat, encara que en aquest cas no és el que més ens agradaria. A Cambrils tenim set rieres i, a vegades, plou a la muntanya i no aquí, però per això ens arriba l’aigua. Tenint set rieres tenim més possibilitats de tenir maleses que altres municipis. Aquest és el gran problema que tenim. En un dels temporals l’afectada va ser la riera d’Alforja i en l’altre va ser la de Maspujols pel fet que feia temps que no es feia el manteniment que calia.

Com es poden minimitzar els efectes dels temporals en un futur?

La competència del manteniment de les rieres i els barrancs és complexa, però principalment pertany a l’ACA. Des de l’Ajuntament sempre s’està pendent i insistint que es facin els manteniments, però és cert que a vegades alguna riera queda més endarrerida perquè no està a prop de zona urbanitzada. Aleshores quan hi ha aiguats és quan hi ha els problemes. En una catàstrofe natural no es pot preveure tot, però si es fa el manteniment oportú de les rieres, es poden minimitzar els riscos per la població i pels habitatges.

Fa uns mesos es va impulsar un pla director urbanístic de l’àrea metropolitana de Tarragona i Cambrils en va quedar fora. Des de l’Ajuntament ja han reclamat que volen formar-ne part. Quins beneficis tindrà pel municipi i pel territori?

Des de l’Ajuntament hem reclamat formar-hi part i arran d’aquesta petició hem tingut alguna reunió amb el departament que ho impulsa, però és un projecte que actualment és més un plantejament que una concreció de per què ha de servir. Beneficis segur que hi haurà perquè tot allò que es fa en xarxa i en conjunt és bo per la suma dels municipis que hi formin part i per cada municipi individualment.

D’aquí sorgeix l’interès que Cambrils també hi formi part, encara que d’entrada no s’havia considerat que hi haguéssim de ser. De fet, no és que nosaltres volguéssim ser-hi, sinó que altres municipis no entenien que no s’hagués pensat en Cambrils. Això també ens va donar més força per fer aquesta demanda, que ja va ser acceptada i ara en formarem part.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desenes de persones intenten evitar el desallotjament d’un local al Raval

Notícia següent

Condemnen un secretari judicial de Santa Coloma de Farners que es va embutxacar 1.400 euros

Notícies relacionades