Roses restaurarà els barris romà i hel·lenístic de la Ciutadella

També es museïtzarà part de la vila medieval

L’Ajuntament de Roses (Alt Empordà) porta a aprovació al ple d’aquest dilluns el projecte de restauració i conservació dels barri romà i hel·lenístic de la Ciutadella així una prova pilot de museïtzació d’una casa i part d’un carrer de la vila medieval. L’actuació, que comptarà amb un pressupost de prop de 50.000 euros, té com a objectiu evitar la degradació del complex arqueològic i promoure la seva difusió. El regidor d’Urbanisme, Carles Pàramo, ha explicat que es tracta d’unes zones de gran valor cultural que convé mantenir. D’altra banda, el ple també abordarà un conveni de col·laboració amb la Universitat de Girona (UdG) per a la creació d’una càtedra sobre arqueologia i patrimoni arqueològic.
Roses vol continuar potenciant el complex arqueològic de la Ciutadella, un important conjunt històric que abasta des del segle IV aC fins al segle XIX. Entre les restes, hi ha un barri romà, un d’hel·lenístic i també una vila medieval, on ara l’Ajuntament projecta actuar.

El ple té previst aprovar avui el projecte de conservació i restauració d’aquestes zones així com recuperar part de les instal·lacions que hi havia a la zona medieval. En total, hi destinaran una partida de prop de 50.000 euros.

El regidor d’Urbanisme, Carles Pàramo, destaca la importància dels espais, que es van excavar fa temps i que tenen un “gran valor cultural”. De fet, assegura que al jaciment hel·lenístic s’hi van trobar evidències d’un forn on es feia ceràmica, que després s’ha localitzat en embarcacions enfonsades a l’entorn del Cap de Creus. També remarca la transcendència de la vila romana, on hi havia salaons de peix.

Pàramo insisteix que en aquests dos punts s’hi han fet actuacions de millora però que les inclemències del temps els han deteriorat. L’objectiu és ara rehabilitar-los juntament amb la vila medieval, on no s’havia fet cap intervenció. En aquest tram, el projecte també preveu fer una prova pilot per mostrar una de les cases que hi havia i part del carrer de l’Hospital. La intenció és visualitzar com era l’indret i, alhora, fer un primer pas per una futura intervenció de conservació i museïtzació de tot l’entorn.

D’altra banda, el ple també abordarà un conveni de col·laboració amb la UdG per crear una càtedra d’arqueologia i patrimoni arqueològic.