Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

L’ACA ampliarà i millorarà la depuradora de Figueres l’estiu que ve

Avatar photo

L'ACA preveu que la nova EDAR que hi ha projectada a la ciutat sigui una realitat entre l'any 2023 i 2024

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) preveu enllestir les obres d’ampliació i millora de la depuradora de Figueres l’estiu vinent. Els treballs, que han començat fa tres setmanes, contemplen la construcció d’un nou reactor i un decantador secundari que han de garantir la reducció del nitrogen, tal i com li exigeix la UE. El director de l’ens, Jordi Agustí, ha assegurat que “compliran amb el calendari” malgrat les dificultats d’ampliar una depuradora que ja està en marxa. Això ha de permetre “tancar definitivament” el procés d’infracció obert a Europa després que el Tribunal de Justícia europeu dictaminés a principis de l’any passat que ni Figueres ni les instal·lacions de Santa Llogaia del Terri (Pla de l’Estany) garantien el tractament adequat de les aigües residuals. En el cas d’aquesta segona zona, les obres de millora ja estan en marxa i acabaran a finals d’any. L’ACA preveu que la nova estació depuradora que hi ha projectada a Figueres sigui una realitat entre l’any 2023 i 2024.

Les obres d’ampliació i adequació de la depuradora de Figueres tenen un cost de 4,9 milions d’euros i van començar fa tres setmanes. És una obra complexa, ja que suposa fer treballs de millora d’una estació que ja està en marxa però a l’ACA li interessa enllestir-ho en el termini previst per poder complir amb els requisits europeus. “És una exigència d’un abocament en una zona sensible, que no es demana arreu de Catalunya i on calen processos de desnitrificació per treure els nutrients de les aigües residuals”, ha assenyalat aquest dilluns el director de l’organisme, Jordi Agustí, en una visita d’obres.

El responsable de l’ACA també ha dit que les dificultats econòmiques que ha patit l’ens han endarrerit el projecte de millora però que està convençut que abans de l’estiu vinent ja estaran acabades. Agustí també ha precisat que els treballs que es fan ara a l’estació depuradora de Figueres són la solució urgent que han trobat per poder complir amb les exigències europees. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictaminar l’any passat i arran d’una denúncia de la Comissió Europea que ni aquestes instal·lacions ni les que la depuradora que Banyoles té a Santa Llogaia del Terri garantien el tractament adequat de les aigües residuals. En concret, ambdós centres incomplien la directiva sobre nutrients de l’any 2014. Pel que fa a la de Banyoles, les obres de millora ja estan en marxa i es preveu que acabin a finals d’any. “Complirem amb el termini i el procés d’infracció quedarà definitivament tancat i ben tancat”, ha afegit, alhora que s’ha referit a la bona coordinació i entesa entre l’explotadora (Fisersa), l’empresa que fa els treballs Aquambiente i la mateixa ACA.

La nova depuradora, el 2024
D’altra banda, des de l’ACA s’ha recordat que la “solució definitiva” passa per la construcció d’una nova depuradora, una infraestructura molt reclamada des del territori. Segons Agustí, serà “més gran, més complexa i amb més visió d’àmbit de recollida d’aigües residuals”. Aquesta nova EDAR ja està planificada per l’ACA dins el període 2022-2027 i Agustí ha precisat que es preveu que sigui una realitat entre els anys 2023 i 2024. Mentrestant, ha assegurat Agustí, l’actual depuradora encara tindrà marge per donar servei a un possible creixement de la ciutat.

Els treballs de millora de l’actual depuradora
A banda de la construcció d’un nou reactor i un decantador secundari, els treballs es complementaran amb l’ampliació de la línia de tractament de fangs i un nou edifici de de taller i deshidratació, en un altre indret de la mateixa parcel·la.

Les actuals instal·lacions es van posar en marxa l’any 1982 i es van remodelar per primera i última vegada l’any 1993, quan es va ampliar amb una segona línia de tractament per a les aigües residuals. La depuradora té capacitat per tractar més de 17.000 m3/dia i no només dona servei a Figueres sinó també ho fa a Vilafant, els nuclis de Vilatenim i Hostalers de Llers, a més del polígon industrial de Santa Llogaia d’Àlguema.

L’alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ha recordat que són uns treballs “molt esperats” per poder-se adequar a les exigències europees. Aquestes millores, ha afegit, “ens permeten mirar el futur amb tranquil·litat a l’espera de la construcció de la nova EDAR”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Sirga Festival de Flix tanca amb bona música fins al setembre

Notícia següent

Llargues cues per creuar els controls de seguretat a l’Aeroport del Prat

Notícies relacionades