Les Cases Barates del Bon Pastor es convertiran en un museu

Avatar photo

Les cases es rehabilitaran i ambientaran segons diferents moments històrics per representar l'evolució de l'habitatge a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ‘museïtzarà’ l’illa de Cases Barates del Bon Pastor ubicades entre els carrers Bellmunt, Tàrrega, Barnola i Claramunt, al districte de Sant Andreu. L’objectiu és la rehabilitació i conservació patrimonial d’aquest conjunt de cases, per convertir-les en un nou equipament pel barri i en un espai museu que permeti explicar com ha evolucionat l’habitatge públic a Barcelona, segons ha informat en un comunicat. De les 16 cases que conformen el conjunt, 4 es destinaran a cases-museu rehabilitades (moblades i ambientades en diferents moments històrics del darrer segle), i quatre més a espais expositius. Les 8 cases restants s’habilitaran com a equipament pel barri i com a altres instal·lacions de l’espai museu. L’actuació, que forma part del Pla de Barris del bon Pastor, té un cost de gairebé 2 milions d’euros i és previst començar les obres a final d’any.
Les quatre cases-museu rehabilitades estaran moblades i ambientades en diferents moments històrics del darrer segle. Els habitatges es rehabilitaran d’acord a aquests quatre moments de la seva història: la casa original de 1929, el reflex de l’època de la postguerra als anys 50, la inflexió de les remodelacions dels anys 70 i la darrera casa habitada, des de l’any 2000 fins a l’actualitat.

Pel que fa a les quatre cases que funcionaran com a espais expositius, s’hi s’explicarà la història de l’habitatge a Barcelona. Les vuit cases restants s’habilitaran com a equipament pel barri i com a altres instal·lacions de l’espai museu (sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu…).

El conjunt de Cases Barates del Bon Pastor que és previst museïtzar està format per un conjunt de 16 habitatges, que ocupen una superfície de 821 m2, 4 en cantonada i 12 entre mitgeres. Cada habitatge ocupa un espai construït de 43m2, que en els seus orígens tenia una superfície interior de 39m2 i cada habitatge disposava d’un espai exterior cobert on s’hi ubicava el rentador i el WC, de 4 m2, i d’un pati de 8m2.

La instal·lació ha d’explicar “la història social i la manera d’habitar a la ciutat al llarg del segle XX”, i forma part de les actuacions previstes en el marc del Pla de Barris del Bon Pastor, que impulsa diversos programes de recuperació i difusió de la cultura i la memòria històrica dels barris.

El projecte pren com un bon referent museístic el Työväenasuntomuseo de Hèlsinki, un exemple paradigmàtic en el conjunt europeu de com explicar la vida diària al llarg del segle XX en un barri obrer.

El conjunt de Cases Barates del Bon Pastor

Històricament, el sector de les Cases Barates era un conjunt d’habitatges situat entre el riu Besòs i els carrers de Mollerusa, Sèquia Madriguera i Sant Adrià. Es tracta d’un dels quatre conjunts de cases barates que el Patronato de la Habitación, actual Patronat Municipal de l’Habitatge va construir a Barcelona l’any 1929. Aquesta entitat n’ha conservat la propietat i ha gestionat els habitatges en règim de lloguer protegit fins a l’actualitat.

El conjunt estava format per un total de 784 habitatges unifamiliars de planta baixa, en règim de lloguer d’habitatge social. Aquest polígon d’habitatge, va ser la resposta a la necessitat d’allotjar de forma ràpida i econòmica a gran quantitat de població. Actualment forma part de la ciutat de Barcelona, però originalment pertanyia a l’administració Santa Coloma de Gramenet.

El conjunt estava organitzat mitjançant una xarxa de carrers ortogonals on s’intercalaven algunes placetes. Els habitatges s’agrupaven en fileres de cases unifamiliars adossades. Hi havia dues tipologies de cases que es diferenciaven en superfície i distribució interior.

Aquests habitatges s’han anat modificant i personalitzant al llarg del temps. En la majoria de casos els patis gairebé han desaparegut per donar més superfície interior. Pel que fa a les façanes, també s’han anat transformant.

El projecte de l’ AAVV per la recuperació de la memòria històrica del barri de Bon Pastor i la seva translació a l’ espai públic té el suport d’ un conveni amb la Universitat de Barcelona. En tot el procés de treball per transformar una illa de cases en un espai museu, s’ ha comptat amb l’ assessorament del MUHBA.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arrenca l’edició “més gran i més plural” del Fòrum Gastronòmic a Girona

Notícia següent

Variació de la velocitat del radar de l’A-7 a l’altura de Tarragona

Notícies relacionades