Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Les institucions andorranes treballen conjuntament la reforma del marc tributari

El debat d'orientació política es tanca amb l'estudi de 12 propostes

El Consell General –parlament andorrà– ha aprovat per assentiment de tota la cambra la resolució presentada pel grup Terceravia perquè la reforma del marc tributari es treballi conjuntament entre el legislatiu, el Govern i els comuns (ajuntaments).

És una de les resolucions acordades en el debat d’orientació política que s’ha celebrat des de dimecres passat i que ha conclòs aquest divendres.

La proposta de resolució estava motivada, segons explica Terceravia en un comunicat, pel context actual de “grans incerteses” com a conseqüència de la pandèmia de covid-19.

L’impacte de la pandèmia ha estat més pronunciat als països que depenen del sector turístic, que “és un dels motors clau” de l’economia andorrana, ha defensat el grup de l’oposició andorrana.

La resolució pren més importància tenint en compte que, en el discurs inicial del debat d’orientació política, el cap de govern, Xavier Espot, va anunciar la tramitació de diferents modificacions legislatives fiscals com la creació de la taxa turística o la modificació de l’impost de societats.

També cal tenir en compte que els comuns van entrar conjuntament una proposició de llei per modificar a l’alça les figures impositives de la llei de finances comunals i, “mentre la recuperació no sigui sòlida, cal continuar amb una política fiscal competitiva”, ha sostingut Terceravia.

12 PROPOSTES DE RESOLUCIÓ DEBATUDES

En total aquest divendres s’han debatut 12 propostes de resolució presentades en el debat d’orientació política, de les quals cinc s’han aprovat per assentiment, dues han estat retirades, quatre han estat rebutjades amb els vots contraris dels grups que donen suport al Govern i una ha estat transaccionada.

A part de la taula de treball conjunta sobre el marc tributari, també s’ha aprovat una resolució per adaptar les proves d’accés i els processos de selecció de l’administració pública per garantir la plena igualtat de les persones amb discapacitat, presentada pels grups Demòcrata i Liberal –de la majoria que dona suport al Govern–.

Una altra proposta aprovada per assentiment ha estat la relativa a accelerar la implementació de les accions previstes en la llei d’impuls de la transició energètica i canvi climàtic, l’acord de reconeixement de la crisi climàtica, la declaració d’emergència climàtica i ecològica i l’acord de joventut, per fomentar el transport intermodal.

També han aprovat les propostes per redactar un projecte de llei d’infermeria (del grup socialdemòcrata), i la relativa a presentar un projecte d’acompanyament del sector privat en el procés de digitalització (dels grups Liberal i de Ciutadans Compromesos).

Entre les propostes rebutjades hi ha la de la signatura del Conveni d’Oviedo i de presentar un projecte de llei de bioètica, la d’augmentar el salari mínim interprofessional fins al 60% del salari mitjà, una per explorar la conveniència i viabilitat de fer arribar el ferrocarril al Principat, i la de crear una comissió d’estudi per actualitzar la Constitució des d’un prisma verd i ecològic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen un jove de 19 anys per un robatori amb força a Tarragona

Notícia següent

Dues empreses de Sant Pere de Ribes són reconegudes amb els premis Origen Garraf

Notícies relacionades