Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Igualada homenatja el vincle entre el decorador Josep Vilanova i el pintor Palau Ferré

Avatar photo

Entre el 3 i el 14 de febrer, una mostra a la Sala Municipal d’Exposicions d’Igualada recull el vincle entre l’interiorista igualadí Josep Vilanova i el pintor cubista Palau Ferré

Igualada se suma als actes commemoratius de l’Any Palau Ferré 2021 que tenen lloc  arreu de Catalunya resseguint els vincles que l’artista va tenir amb la capital de l’Anoia.  Així, del 3 al 14 de febrer, es podrà visitar a la Sala Municipal d’Exposicions la mostra  “Josep Vilanova i Palau Ferré. Entre la decoració i l’art”, en la qual s’explica que, a  través de l’amistat del pintor cubista Maties Palau Ferré amb el decorador igualadí  Josep Vilanova, són diverses les famílies igualadines que a la dècada dels anys  seixanta i setanta van decorar les seves cases amb quadres de l’artista.  

L’exposició 

A l’exposició comissariada per l’historiador Francesc Marco-Palau, besnebot de  l’artista, hi destaquen fotografies i retalls de diari de l’època, així com una reproducció  a gran escala de Paisatge d’Igualada, un oli singular que l’artista va pintar al voltant del  1965 per decorar el saló de banquets de l’Hotel Amèrica i en què es representen  diversos dels indrets més característics de la ciutat. La mostra compta amb el suport  de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. També  s’ha editat un llibret amb els diversos continguts que s’hi poden trobar.  

El centenari de Palau Ferré 

Si pocs dies enrere la Generalitat de Catalunya va incloure el centenari del pintor  Palau Ferré entre les commemoracions oficials d’aquest 2021, ja són diverses les  actuacions que estan tenint lloc arreu del país per rememorar la trajectòria d’un artista  lluminós que destacava especialment per la vivesa dels seus colors.  

Editorial Base acaba de reeditar El pintor que cremava els seus quadres, un assaig  biogràfic al voltant de l’artista, i aquesta mateixa setmana s’ha inaugurat al Museu de  Cervera una altra mostra temàtica dedicada al pintor. Així mateix, són diversos els  museus que aquests mesos han començat a exposar obres de Palau Ferré, com el  Museu d’Història de Girona, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu  d’Art Contemporani de Vilafamés, el Museu de Reus o el Museu de la Vida Rural. 

Departament de Comunicació Pep Elias – [email protected] 671 785 342 

Maties Palau Ferré 

Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels  artistes més singulars de l’art català del segle XX.  

Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va  estar molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels  anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i dels seixanta. També va exposar als  Estats Units.  

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat, va col·laborar amb diverses  ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que  cremava els seus quadres”, el 2021 se’n commemora el centenari del seu naixement. 

Josep Vilanova 

Decorador, interiorista i dissenyador, Josep Vilanova (Igualada, 1923-2016) va estar  vinculat al grup Arts, sorgit a partir del Saló d’Artistes Igualadins dels anys cinquanta, i  va endinsar-se en el món del disseny, especialitzant-se en aparadorisme i interiorisme. D’aquesta manera, al llarg de la seva trajectòria com a professional del disseny, són  nombroses les cases particulars i els establiments comercials d’Igualada que han dut  el seu segell, a més del Saló de plens de l’Ajuntament d’Igualada, el teatre del Cercle  Mercantil o la façana de Cal Roure. L’any 2016 els Premis Ciutat d’Igualada van  reconèixer pòstumament la seva contribució a la cultura igualadina.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El nombre d’habitatges buits a Girona disminueix un 8,52% en un any

Notícia següent

El PSC reclama la reactivació de la compra d’autobusos municipals per renovar la flota

Notícies relacionades