Visita del director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat a la Fundació Sant Antoni Abat

Nou persones han passat pel Programa d’Ajuda Social de la Fundació des de desembre de 2017

0
447
Imatge procedent de la visita de Amand Calderó. Foto: Cedida

El director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya, Amand Calderó, ha visitat aquest divendres 28 la Fundació Privada Sant Antoni Abat, de Vilanova i la Geltrú, per conèixer de primera mà el funcionament del Programa d’Ajuda Social (PASEI) destinat a persones que han recuperat la llibertat o es troben en camí de fer-ho, que desenvolupa la fundació vilanovina. Calderó s’ha reunit amb la gerent de la Fundació Sant Antoni Abat, Maria Dolors Camacho, a la seu de l’entitat, i posteriorment ha visitat l’habitatge que forma part del programa. També han participat a la reunió el president de l’Associació Social i Cristiana de Voluntaris de Presons, Josep Maria Fabró; el cap del Servei de Medi Obert i Serveis Socials del Departament de Justícia de la Generalitat, Joan Pere Queralt, i el membre del Consell Directiu de la Fundació i voluntari de presons, Raimon Serret.

En col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat i el voluntariat de presons, la Fundació Sant Antoni Abat disposa d’un habitatge d’ús temporal per a persones en procés de canvi de llibertat i també persones que acaben d’assolir-la i que, a causa de la manca d’arrelament social, requereixen de suport professional i emocional. L’estada en aquest pis és temporal, d’entre un i tres mesos.

Durant la seva estada, els usuaris disposen d’un voluntari referent personal, i també de l’acompanyament i el suport del cos de voluntariat de centres penitenciaris i dels professionals de la Fundació, que elaboren un programa individualitzat per a cada usuari, d’acord amb les seves necessitats. Reben assessorament i acompanyament per a realitzar gestions administratives, accedir a plans de formació, etc. També es fomenta la seva autonomia i els hàbits saludables per a la millora de la qualitat de vida. L’objectiu final és que l’usuari superi el primer impacte de llibertat i creï noves eines i recursos socials per fomentar la seva reinserció.

El PASEI es va posar en marxa el desembre de 2017 i ha acollit ja nou persones en aquests deu mesos. L’habitatge té capacitat per a quatre usuaris de manera simultània. El programa té el suport de l’Obra Social de la Fundació Bancària “la Caixa”.

D’altra banda, la Fundació Sant Antoni Abat posa a disposició de la ciutadania un telèfon d’informació i suport per a familiars i interns de centres penitenciaris, gestionat per l’equip de voluntariat de presons. L’objectiu és donar assistència i suport telefònic a persones en procés d’ingressar a centres penitenciaris o reclusos de primer ingrés, i també als seus familiars. Aquesta línia també ofereix informació a qualsevol ciutadà interessat. (Telèfon: 678 515 406; mail: pasei@fundacioabat.cat, i fax: 938 531 519).

FER UN COMENTARI