Uspac denuncia Batlle i Soler per delicte contra els drets dels treballadors pel 17-A

El sindicat de Mossos denuncia que les retallades al cos van fer que els agents s'enfrontessin a l'atac sense la formació adequada

0
485
Cosum Gencat VERD (juny 2019) 728×90
Uspac ha informat aquest dijous que ha denunciat els responsables de la Direcció General de la Policia (DGP) Albert Batlle i Pere Soler per un presumpte delicte contra els drets i la seguretat dels treballadors arran dels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. El sindicat de Mossos d’Esquadra ha lamentat que l’Administració menysté el cos “de forma sistemàtica” i ha “continuat” amb el seu “pla de retallades de condicions laborals” fins i tot en el marc del dispositiu Cronos, activat amb ocasió dels atemptats. Així, el sindicat adverteix que aquestes retallades van provocar que els agents que van actuar durant l’atemptat ho fessin, per exemple, sense la formació suficient en l’ús d’armes llargues.

Això va comportar, expliquen, que el 19 d’agost de l’any passat a un agent se li escapés un tret fortuït que va impactar al terra, que li ha valgut una sanció de 16 dies de suspensió de sou i feina. El fet va tenir lloc a Reus dos dies després dels atemptats quan, segons el sindicat, l’agent es dirigia “a un grup de magribins que exaltaven consignes en àrab”. El sindicat lamenta que des de la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos no s’hagi tingut en compte aquest context i per això demanen el cessament “immediat” del seu responsable, Jaume Garcia Valls.

El sindicat també lamenta que la DGP ha “paralitzat” qualsevol condecoració als agents i que denega “de forma arbitrària multitud de felicitacions” als qui “veritablement van acabar” amb la cèl·lula jihadista, “els agents de a peu” del cos que van treballar en torns “de fins a 17 hores continuades” sense “cap reconeixement”.

Un altre aspecte que denuncia el sindicat és que, segons afirma, no s’ha compensat la mobilització d’efectius durant els cinc dies que va durar l’operació Cronos, fins que es va desarticular la cèl·lula terrorista.

Finalment, Uspac també assegura que el Departament d’Interior “ha negat suport” als agents que van ser víctimes dels atemptats per la tramitació de les declaracions com a Víctimes de Terrorisme, i que s’ha limitat a “passar-los l’enllaç” del web del Ministeri de l’Interior “perquè es busquin la vida”. De la mateixa manera, l’agrupació afirma que la Generalitat “es nega” a indemnitzar els agents pels dies de baixa causats per lesions patides en acte de servei.

FER UN COMENTARI