Unió de Pagesos preveu una caiguda de producció de raïm del 29% respecte a la campanya passada

Les zones més afectades per la sequera han estat la Terra Alta, comarques del Camp de Tarragona i l'Alt i Baix Penedès

0
551

Unió de Pagesos preveu que la producció de l’actual campanya de la verema a Catalunya disminuirà un 29% respecte a la de l’any passat i ha alertat d’uns preus baixos en origen, semblants als del final de la campanya passada. En aquest sentit, el sindicat recorda en un comunicat que en les darreres temporades els viticultors han hagut d’assumir reduccions del preu del raïm quan les collites han estat suficients i considera que ara les empreses que compren raïm i vi “haurien d’assumir una pujada del preu equiparable a la falta de producte al mercat”.

Unió de Pagesos subratlla que la sequera continuada dels darrers tres anys ha comportat a la major part de zones una producció inicial de raïm escassa durant aquesta campanya. A més, assegura que les temperatures altes de finals de maig i de tot l’agost han afegit estrès hídric a moltes vinyes, fet que es tradueix en una disminució de la mida i el pes del raïm. Segons el sindicat, tots aquests factors perfilen una verema 2017-2018 a Catalunya amb raïm de molta qualitat però escassa.

Les zones més afectades per la sequera han estat la Terra Alta, comarques del Camp de Tarragona i l’Alt i Baix Penedès. Les conseqüències de la sequera han estat força generalitzades, excepte en zones concretes com l’Alt Empordà, que podran tenir un augment d’entre un 15% i un 20% respecte la de l’any passat, segons apunta el sindicat. Tot i que la verema encara està en curs, el Unió de Pagesos estima una reducció mitjana del 25% de la producció a la zona del Penedès i del 30% a la Terra Alta i les comarques del Camp de Tarragona.

El sindicat ja va preveure que la verema de la campanya 2016-2017 seria curta per la sequera. En aquest sentit, el Departament d’Agricultura ha valorat la producció definitiva de la campanya anterior en 401.509 tones, per sota de la mitjana de les cinc darreres campanyes, que se situa en 433.278 tones. D’aquesta manera, el sindicat assenyala que la campanya que ara comença es planteja “realment escassa”, amb unes 284.375 tones de raïm, un 29% menor que l’anterior.

D’altra banda, els preus que ja han començat a anunciar les principals empreses compradores de raïm i de vi catalanes se situen en el mateix nivell que els preus a final de campanya anterior. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha denuncia que aquests preus “no es corresponen a l’evident manca de producte del mercat” i recorda que la davallada de producció d’enguany ha estat generalitzada a la major part de països europeus com França i Itàlia per les gelades de finals de maig, i també a les zones productores del nord de l’estat espanyol.

Tenint en compte aquesta situació, el sindicat ha demanat a les empreses compradores que siguin “coherents” i apliquin les mateixes normes d’oferta i demanda que apliquen quan el mercat es troba abastit “perquè la pagesia pugui veure compensada la davallada de producció”. El sindicat recorda que les empreses que compren raïm i vi van iniciar la passada campanya amb preus entre un 15% i un 20% per sota del final de l’anterior, i que, d’altra banda, són els de partida de l’actual.

FER UN COMENTARI