Tamara Ruiz (Unides per Tarragona): “La nostra és una candidatura feminista”

Podem s'enfronta a un procés d'eleccions internes entre els dies 1 i 18 de juny

0
1924

A partir del proper dia 1 i fins al 18 de juny Podem afronta una nova campanya electoral. En aquest cas, es tracta d’unes eleccions internes per escollir els seus càrrecs: Secretari General i Consell Ciutadà Municipal (CCM). Mentre que el primer és un càrrec per a una única persona, el CCM el formen un total de catorze persones, que poden ser de diferents llistes ja que les primàries de Podem són obertes: tots els inscrits poden votar a la persona que volen. Per conèixer els projectes, es formen diferents candidatures i per a aquesta ocasió a la ciutat n’hi ha tres: Recuperem Tarragona (encapçalada per Hermán Pinedo), Unides per Tarragona (encapçalada per Tamara Ruiz) i En Tarragona Podemos (encapçalada per Beatriz Garcia). A banda, hi ha diversos candidats independents i de representants de cercles. Tots ells se sotmetran al sufragi de l’11 al 18 de juny i el 21 es coneixeran els resultats.

L’any 2016 es van celebrar les darreres eleccions internes del partit a la ciutat i el resultat es va desmoronar quan l’escollit com a secretari general, Salvador Serrano —que liderava la candidatura de la que formava part Tamara Ruiz—, va veure que no tenia majoria al Consell Ciutadà Municipal per tirar endavant les decisions —la majoria llavors estava formada per l’altra candidatura. Anteriorment, per discussions internes, el partit tampoc no havia aconseguit consolidar la seva estructura. Ara, després de quatre anys, les diferents opcions es tornen a veure les cares, tots plegats amb la vista posada en les eleccions municipals d’aquí a un any.

Parlem amb Tamara Ruiz i el seu equip, una tarragonina que ha ocupat diferents llocs de responsabilitat dins del partit en els seus quatre anys d’existència. A ella l’acompanyen Pilar Casas, Maria Carballo, Juan Carlos Mullort i Isabel Trujillo.

Quins són els principals punts de la candidatura?

 • Tamara Ruiz: Creiem que la diferència de la nostra candidatura és que és una candidatura feminista, però no només feminista que hi ha dones cobrint quota sinó que realment les dones ens posem al capdavant dels projectes polítics aportant la mirada del feminisme. Hem preparat un document feminista on expliquem una mica els principis.
 • Pilar Casas: Intentar veure la societat amb uns ulls diferents: escolta activa, diàleg, no imposició, poder fer reunions sense que hi hagi crits ni malsonàncies… El que normalment tendim a vincular a les dones, intentar mirar-ho tot amb una visió menys testosterònica.

A dins de Podem.

 • P. C.: A tot arreu, és un problema general de la societat. Fins i tot de dones, perquè estem educats en una societat patriarcal, nosaltres estem intentant buscar la fórmula, no podem fer tot un desert en un sol dia però podem començar amb un sol oasi. Tenir en compte tothom des del respecte, la diferència, no anar a imposar res, a dialogar i a arribar a acords.
 • T. R.: En ser una organització nova hi ha hagut conflictes interns, davant d’aquest frontisme que hi ha hagut la solució és aquesta: feminisme.
 • P. C.: Quan siguem al CCM de Tarragona voldrem que tothom tingui formació en igualtat. Tots fem micromasclismes, jo també i em considero feminista. Un primer treball intern de les persones que formem part de Podem a Tarragona i després de cara a la societat. Feminitzar tan internament com externament. Podem és masclista? Com tothom.

És la testosterona el que ha provocat que en tres-quatre anys no s’hagi pogut conformar un Podem fort a Tarragona?

 • T. R.: Són molts factors, no volem entrar a dir qui ha sigut el culpable, qui ho ha fet malament i per què. Tenim una responsabilitat que és que Tarragona es mereix Podem, que les esquerres ens posem juntes a treballar perquè hi hagi un canvi i hem de tirar-ho endavant. Volem saber quina és la solució. Creiem que és aquesta: diàleg, obrir espais, respecte, i que sobretot les dones estiguem a primera línia. No volem assenyalar culpables.

Fa un parell d’anys que es van celebrar les últimes eleccions internes amb Salvador Serrano com a cap de llista de la que Tamara Ruiz formava part. Què garanteix que els resultats que surtin d’aquestes noves eleccions es respectin i que tothom treballi conjuntament?

 • T. R.: La corresponsabilitat és la garantia, que tothom prengui el compromís, que hi hagi la voluntat de tots, i esperem que sigui així. Perquè al final la gent ha vist frontisme, però hi ha hagut coses molt importants, i és que hem tret cinc campanyes electorals junts, tots junts, i els resultats han estat molt bons a Tarragona. Sí que podem tirar endavant aquest projecte perquè ja ho hem fet. Fins i tot en les últimes, que Tarragona va perdre molt pocs vots malgrat els resultats generals. L’objectiu comú ha de ser canviar les institucions d’aquesta ciutat. I si anem a per això, deixem de mirar-nos internament i mirem externament.

L’objectiu si guanya la vostra candidatura serà una aliança com la de Catalunya en Comú a les municipals? És a dir, amb ICV, EUiA i altres agents? El 2015 es va intentar a Tarragona però Podem no s’hi va sumar finalment.

 • T. R.: En aquesta candidatura hi ha dues persones que pertanyen a la coordinadora de Catalunya en Comú.
 • Maria Carballo: Des de la coordinadora el que demanem és treballar amb grups que són de les nostres ideologies, més o menys, amb algunes diferències. Volem unitat. Formem una candidatura molt feminista però també de gent molt lluitadora, amb experiència i anem a per totes.

El fet que Tamara Ruiz es presenti com a secretària general ha generat ja o generarà algun tipus de conflicte intern? Fa quatre anys hi va haver denúncies per presumptes irregularitats.

 • T. R.: Jo ho aclareixo perquè sempre acaba sortint el tema i demano que es tanqui ja perquè sempre acabem parlant del mateix. Estem parlant de quatre persones que no militen a Podem ja van fer una reclamació interna al comitè de garanties, que no hi ha cap denúncia ni cap expedient, tinc un certificat.

Però hi ha reticències, o hi eren fa dos anys.

 • T. R.: Jo entenc que no hi haurien de ser perquè el meu recorregut a Podem, com el de molta gent, ha estat sense cobrar mai res, per tot el que he fet per aquest partit. Jo tinc una feina bastant bona i no tinc cap intenció de canviar de professió. He estat al capdavant de la secretaria de programa de Podem, de rescat ciutadà, de les campanyes electorals com una de les representants legals a En Comú Podem. No entendria que hi hagués aquestes reticències. A les esquerres ens fa molt de mal que algú tiri una mentida sobre tu, que sempre hi hagin dubtes, i que no es valori la feina que tu has fet. Jo entenc i espero que els inscrits valorin la feina que s’ha fet. Fixa’t els atacs que estan rebent Pablo Iglesias, Irene Montero, Errejón, Juan Carlos Monederos, dic els més visibles, a tota Espanya tenim companys que han estat atacats i sobretot via premsa, certs sectors de la premsa. En realitat estan atacant al projecte, no a les persones. La meva vida no ha canviat res en aquest sentit. No entenc que hi hagués reticències si el que es valora és la feina.

FER UN COMENTARI