S’inicia la restauració de l’estàtua de la plaça de la Constitució a Bonavista

La conselleria de Patrimoni ha iniciat una pla de millora dels monuments a l’espai públic

0
317
Imatge de l'estàtua de la plaça de la Constitució de Bonavista que s'està restaurant. Foto Mauri

Aquesta setmana s’han iniciat les tasques de restauració de l’estàtua de la plaça de la Constitució de Bonavista. La intervenció que s’està duent a terme consisteix en una preconsolidació, la neteja superficial i dels dipòsits adherits, la recuperació volumètrica on calgui i  la consolidació final. Les tasques s’allargaran fins a final d’aquest mes i tenen un cost de 4.320 euros més IVA.

L’àrea de Patrimoni ha engegat aquest Pla de Millora de les escultures al carrer que s’inicia amb la Constitució de Bonavista i continuarà amb la plaça de la Sardana de Sant Pere i Sant Pau i el monument als Herois de 1.811 a la Rambla Nova.

El monument de la plaça de la Constitució de Bonavista és una figura neoclàssica amb el llibre de la Constitució obert a les mans i amb dues esferes -dos móns- als peus. És el primer monument civil de Tarragona. El 1820 la junta de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla encarregà a Vicenç Roig i Torné, conegut com a Vicentó, una representació de la Constitució de 1812 per a la façana del Teatre Principal, els beneficis del qual sufragaven les despeses de l’Hospital. S’evità la destrucció de l’obra quan arribà la reacció absolutista de 1823 a base de retocar el llibre i declarar que es tractava d’una lira. El 1964 el Teatre Principal va ser enderrocat i l’estàtua oblidada als magatzems municipals durant vint anys. Un altre cop amb el llibre de la Constitució de 1812 a la mà, fou col·locada a la plaça del mateix nom el 24 de setembre de 1984. L’antiga estàtua passava de decorativa a commemorativa alhora que s’establia un vincle entre les Constitucions de 1812 i 1978. (Més informació: https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=870).

FER UN COMENTARI