Reus exhibeix peces d’art contemporani en racons del casc històric

Prop d'una quarantena d'artistes participen al "Reus Urban Art", un itinerari emmarcat en la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017

0
811
Wifi_Penedès_728x90
El casc antic de Reus amaga obres d’art contemporani entre els seus racons, places i carrers. Es tracta d’una nova ruta cultural denominada “Reus Urban Art”. Gairebé una quarantena d’artistes, nacionals i internacionals, han creat les seves obres especialment per a aquest singular itinerari, que s’engloba en el marc de la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017. La ciutat, que ja ofereix rutes de modernisme o literatura, estrena per primer cop un circuit dedicat a l’art actual, a través d’instal·lacions, pintures, fotografies, collages o escultures. Des d’un tòtem enmig de la plaça de la Farinera a un transformador elèctric decorat com un camp verd, el visitant pot topar-se amb qualsevol d’aquestes peces, que es mantindran al carrer durant tot l’any, coincidint amb l’any cultural.
Amb la voluntat de treure l’art al carrer i la convicció que la iniciativa pugui arribar als ciutadans poc avesats a anar a sales d’art i museus, l’Associació per la promoció de l’Art Contemporani Telax ha promogut aquest projecte, amb els permisos pertinents dels espais públics i privats que han ocupat. Endesa també ha donat el consentiment de transformadors i altres infraestructures del seu domini.

Molts indrets que estaven bruts o freqüentats per vàndals s’han transformat en petits racons d’art contemporani. Antoni Pinyol, responsable d’una galeria d’art a Reus, que ha capitanejat el projecte, també hi ha volgut fer la seva aportació -sota el pseudònim de Toni Cort-, creant una obra sobre un racó brut al costat de la seva galeria. Una torreta en flor ocupa un racó que sovint desaprensius usaven per orinar.

La seva és la darrera d’un total de 38 intervencions artístiques, escultures i instal·lacions en diversos indrets del centre de la ciutat. S’ha conferit un recorregut al voltant de la plaça del Mercadal, amb inici a la zona del carrer del Vidre i final a la placeta dels Argenters. La ruta s’explica a través d’un plànol que marca els 38 punts on s’amaga l’obra d’art, i indica qui n’és l’autor i el títol de l’obra. Entre els artistes convidats s’hi troben des del provocador videoartista català Carles Pujol o en Lluis Barba, a artistes anglesos -com Stephen Wilks, Rudog o Jae Wilkinson-, així com la francesa MariFrance Veyrat o el cubà Ramce.

Aquest projecte és inclòs a l’eix de Coneixement, creativitat i innovació de la programació de la Capital Cultura Catalana Reus 2017.

FER UN COMENTARI