Quaranta parelles lingüístiques participen en el Voluntariat per la llengua a Reus

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l’aprenent

0
303

Divendres passat, quaranta parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) es van citar al Club Natació Reus Ploms per assistir a la sessió de presentació d’una nova edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus.

Tal com va destacar M. Dolors Sardà, presidenta del CNL, la finalitat del programa, a banda de formar parelles lingüístiques, és estendre l’ús social del català a través d’entitats de tot tipus, com el Club Natació Reus Ploms, que col·labora en el projecte i ofereix avantatges als participants del Voluntariat per la llengua.

Al seu torn, Isidre Guinjoan, president de l’entitat, com a amfitrió del club que va acollir l’acte, va oferir als assistents una breu xerrada sobre la trajectòria d’aquesta entitat que enguany celebra el centenari.

La tècnica responsable del programa, Rut Ortiz, es va encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè la seva experiència com a membres d’una parella lingüística resulti ben positiva i va detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l’hora de conversar, com les lectures del material Llegir per parlar, llegir per aprendre, editat per la Direcció General de Política Lingüística i que dedica dos números especials als escriptors Maria Aurèlia Capmany i Manuel de Pedrolo.

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s’enriqueixen mútuament.

Per aconseguir-ho, les parelles lingüístiques poden participar en les activitats que el CNL organitza per a elles. Aquest trimestre destaquen el projecte “Fem un beure?”, un grup de conversa obert a tota la ciutadania per xerrar mentre prenen alguna cosa, una sortida per camins de Reus conduïda per una voluntària i una nova edició de les pràctiques lingüístiques a establiments col·laboradors, una proposta que va tenir molt bona acollida durant l’edició anterior.

Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l’Àrea de Reus, situat al carrer de l’Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat.

FER UN COMENTARI