Pèrdues superiors a 44 milions d’euros en el sector de pomes a Lleida

Un estudi d’ASAJA confirma les pèrdues en la campanya 2016-17

0
690

El president i el vicepresident d’ASAJA Lleida, Pere Roqué i Josep Pujol, respectivament, acompanyats pel president de la sectorial de la fruita dolça de l’entitat, Adrià Huguet; han presentat avui els resultats de l’estudi econòmic de pèrdues en el conreu de la poma a la província de Lleida segons el qual les pèrdues del sector aquesta temporada 2016-2017 superen els 44 milions d’euros. Concretament, han detallat que les pèrdues referenciades per quilo produït són de 0,15€ en la poma venuda en campanya i de 0,24€ en la fruita emmagatzemada en central tenint en compte la producció.

Roqué ha explicat que, tot i que Afrucat havia previst a a principis d’agost del 2016 una bona campanya en base a la bona qualitat del producte, la disminució de la producció a Europa amb un descens previst del 3% i la no existència d’estocs del any anterior, la dada real és que el preu mig a sortida de central és de 0,18 €/kg. El president d’ASAJA desmenteix que sigui un problema de calibres: “no és cert que les peces siguin petites, al contrari, són pomes de mínim 72 amb què el pagès hauria de cobrar 40-45 cèntims per quilo”.

Roqué ha defensat que cal aturar aquesta situació amb mesures com “incentivar el consum de fruita amb accions com repartir fruita en esdeveniments esportius”. A més, ha demanat al Govern que “se’ns informi de quina proporció de fruita hi ha als menús dels hospitals i escoles”.

S’ha referit també als plans de reconversió varietal dels que considera inadmissible “que ho hagi d’assumir el productor quan aquest any haurem de posar 20 cèntims per quilo de la nostra butxaca; és impossible i inviable”. Ha afegit que “no podem aconseguir finançament bancari perquè cap entitat ens en concedirà si revisen els nostres comptes d’explotació que registren pèrdues espectaculars per hectàrea”.

Per a ASAJA, la millor ajuda que se’ns pot oferir és incidir en preus justos en els lineals “però amb mesures reals”. Roqué ha criticat “la ineficàcia de la taula estatal de negociació de les grans superfícies, que només va servir per fer una foto molt vistosa perquè la realitat és que se’ns en riuen de tots nosaltres, també del Departament d’Agricultura, perquè no han complert amb cap dels compromisos i no hi ha cap intenció de fer-ho”. Ha recordat que continua havent-hi només entre un 40 i un 60 per cent de fruita del país a les grans superfícies.

També ha valorat el cupo addicional de la Unió Europea per a la la retirada de 3.000 tones de fruita de verdura, acció que ha qualificat “d’insuficient ja que aquesta quantitat és una misèria”.

ASAJA ha presentat aquest estudi al Ministeri d’Agricultura, “malauradament, no ho podem fer així amb el Departament d’Agricultura perquè no ens han citat a cap reunió sectorial”, ha lamentat finalment Roqué.

FER UN COMENTARI