Obren expedient als dos guàrdies urbans detinguts per homicidi

Recasens expressa la "immensa preocupació" per la mort violenta d'un agent i l'arrest dels dos policies i demana "separar" aquests fets de la imatge del cos

0
587
L’Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient disciplinari als dos agents de la Guàrdia Urbana i els suspendrà cautelarment de funcions per la seva presumpta vinculació amb l’homicidi d’un altre membre del mateix cos. Ho ha explicat aquest dilluns el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, en una atenció als mitjans en què ha expressat la “immensa preocupació” que hi ha tant en el comissionat com en el cos per uns fets que ha desitjat que s'”aclareixin el més aviat possible”. Recasens també ha demanat tractar l’homicidi i les detencions com un “cas aïllat” i “separar-lo netament” de la imatge del cos. Els detinguts són una dona de 33 anys, que era la parella de la víctima, i un home de 36 anys. Els dos són agents de la Unitat de Suport Diürn.
Recasens ha recordat que la tramitació de l’expedient obert als dos agents quedarà paralitzada en haver en curs un procediment judicial, ja que és el jutjat qui ha de marcar el relat dels fets. En funció de les informacions de què el consistori vagi disposant, ajustarà les mesures cautelars que cal adoptar contra els dos policies. Recasens ha assenyalat que, a més de la suspensió cautelar, n’hi ha d’altres, com la retirada de l’arma.

Acompanyat pel cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, el comissionat de Seguretat ha reconegut el fort impacte causat per uns fets que, ha remarcat, són excepcionals. Davant els periodistes també ha rebutjat defensar la Guàrdia Urbana per un cas que és “aïllat”. “No estic disposat a sortir a defensar tot el cos cada cop que passa una cosa. El cos es defensa per si sol en les seves actuacions de cada dia”, ha assegurat Recasens, que ha insistit: “El que no podem fer és barrejar tot el que passa amb la imatge d’un cos, igual que no s’hi barregen altres col·lectius”.

El comissionat ha declinat detallar els expedients que s’havien obert als dos agents en el passat i només ha confirmat que l’home havia estat condemnat en un judici per lesions el 2013, en tractar-se d’un cas que va sortir publicat en el seu moment. Segons va relacionar ‘La Directa’ aquest diumenge, l’agent detingut va ser condemnat per pegar un manter l’agost del 2012.

Els dos detinguts passaran a disposició judicial aquest dimarts, després que fossin arrestats dissabte. Fonts policials han confirmat a l’ACN que la unitat d’investigació vol esgotar el termini màxim de 72 hores a partir de la detenció abans de traslladar-los davant el jutjat d’instrucció de Vilanova i la Geltrú que investiga el crim. Recasens ha reiterat la màxima col·laboració de l’Ajuntament amb els Mossos d’Esquadra i el jutjat instructor.

Tot i que falta la confirmació forense, l’home que es va trobar calcinat a l’interior d’un cotxe en una pista forestal a tocar del pantà de Foix, a Castellet i la Gornal (Alt Penedès), el 4 de maig era un agent de la Guàrdia Urbana. Al llarg d’aquest dilluns, la investigació se centrarà a analitzar la documentació i les proves recollides aquest diumenge en el registre a la casa que la parella compartia en una urbanització de Vilanova i la Geltrú. La policia va estar gairebé dotze hores escorcollant l’habitatge per esclarir com s’hauria comès l’homicidi.

A més, l’arrestada es trobava immersa en un procés judicial contra un altre agent de la Guàrdia Urbana, que va denunciar el 2008 per haver difós fotografies sexuals d’ella un cop van tallar la relació; un cas conegut com el de la ‘pornovenjança’. El judici s’havia de reprendre precisament aquest dilluns, però es va ajornar fins a l’octubre, després que es trobés calcinada la seva parella. Es dona la circumstància que la víctima estava suspès de sou i feina després que se li atribuís l’agressió a un motorista que s’havia saltat un control a la carretera de l’Arrabassada l’estiu passat.

FER UN COMENTARI