Montserrat Caelles, regidora de Cultura a Reus: “La Festa Major de Sant Pere és un cúmul de Sentiments”

0
305

Com afronta les festes de Sant Pere?
Les afronto amb moltíssima il·lusió. A més a més, enguany amb més implicació. Vaig gaudir molt la primera festa de Sant Pere, però just m’acabava d’incorporar. Ara puc dir que he estat implicada en el procés organitzatiu. Molts cops, com a ciutadans, no ens adonem de la quantitat de feina que hi ha al darrere. Hi ha una enorme tasca organitzativa, i no només parlo de l’equip de l’IMAC (InstitMut unicipal d’Acció Cultural), sinó també de totes les entitats que s’hi bolquen.

Com es viu la festa des de l’Ajuntament? I des de la regidoria de Cultura?
Es viu amb una gran implicació. L’equip de la regidoria de Cultura i de l’IMAC són persones que s’estimen molt la Festa Major de Sant Pere, i totes les activitats culturals que es fan a la ciutat.  Es viu amb molta intensitat, no només pel volum de feina, sinó que també per la festa, que té una vessant molt emotiva, és viu amb molt de sentiment.

Com definiries la Festa Major de Sant Pere?
No es pot definir amb paraules. S’ha de viure. Els que som de Reus ho portem a l’ADN. És un cúmul de sentiments, però no només vivim la festa els d’aquí, sinó que també ens agrada transmetre el sentiment a tothom que s’hi suma.  Evidentment hi ha moments molt emotius, com ara la tronada o la sortida completes. No hi ha paraules, només sentiments i orgull.

Quan va adquirir la cartera de cultura va dir que li agradaria deixar la seva impremta a les festes de Sant Pere. Ja ho ha pogut fer?
La nostra impremta sempre la deixem, no és una cosa que ens proposem sinó que, inconscientment, acabem deixant-la en allò que fem. No és una cosa concreta, és implicar-te i estimar allò que fas.

Quin és l’acte o actes més esperats d’aquesta Festa Major?
És difícil triar-ne un, cadascun té la seva personalitat i la seva pròpia part emotiva. Hi ha moments que són molt tradicionals o emblemàtics, a vegades m’han dit que triés, però crec que cada acte té el seu públic.  Tot i això hi ha moments més identificatius, la tronada és un exemple d’aquest actes.

A mode de consell, com s’han de viure aquestes festes?
Que es deixin portar. La gent l’ha de gaudir i viure.

Hi ha gran quantitat d’entitats que fan possible la festa. Què hi té a dir al respecte?
Gràcies. Sense ells la Festa Major no seria possible. Aquesta festa és el que és gràcies a la ciutat. No només a l’IMAC, per la tasca que fa, però sobretot a la quantitat de persones que treballen, durant tot l’any, per fer possible que durant aquests dies tothom en puguem gaudir. La paraula és gràcies. A més a més, tenen tot el suport de la regidoria de Cultura. Som conscients que el valor de la nostra festa és el valor de les persones.

El pregó és un dels moments més solemnes. Enguany és el torn de l’escriptora Marta Magrinyà. Què representa per a vostè aquest moment? És el tret d’inici a les festes…
És un moment molt especial. El fet de ser pregoner de la teva ciutat és una gran responsabilitat. Em consta que la Marta serà una gran pregonera, és una persona amb una gran sensibilitat i estima molt la ciutat. Estic convençuda que ens farà un pregó que ens tocarà el cor.

Fa poc l’Àliga ha estat mare. Enguany es presenta ‘l’aligueta’ (l’Aliga petita)… Com veu el fet de que s’incorpori una “nova” figura al bestiar popular de la ciutat?
És una nova bèstia. Tot i que encara no ha nascut tots la sentim nostra. He de donar l’enhorabona a tot el col·lectiu que l’ha treballat. Han aconseguit que, qui més qui menys, tinguem una petita part d’aquesta bèstia dins nostre. Vull animar a les entitats a què continuïn enriquint la nostra Festa Major i, paral·lelament, felicitar-los per la gran tasca que estan fet els del col·lectiu del CRAC (Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals).

Vostè, com a regidora, i també com a ciutadana, quin és l’acte de les festes que destacaria?
Com ja he deixat intuïr abans, la Tronada.

A banda de tot el que s’ha presentat amb el programa, ens espera alguna sorpresa?
Sempre poden haver sorpreses. De vegades, les sorpreses no són organitzades sinó que sorgeixen de la pròpia vitalitat de la festa.

Un missatge per als reusencs, i reusenques i pels que vinguin de fora…
Que sempre, vagin on vagin, se sentin orgullosos de ser reusencs i reusenques, perquè realment tenim una ciutat fantàstica en la qual hi ha una magnífica Festa Major.

FER UN COMENTARI