Marxa lenta de vehicles d’Alcarràs fins a Barcelona per reclamar mesures als preus de la fruita dolça

Una setantena de productors participen amb cotxes i furgonetes en la mobilització, que els durà fins a la seu de la Comissió Europea a la capital catalana

0
1593
Imatge de la marxa lenta de pagesos circulant pel carril dret de l'A-2 a Lleida en sentit Barcelona

Una quarantena de vehicles, entre cotxes i furgonetes, han sortit cap a les 7.15 hores des d’Alcarràs (Segrià) en marxa lenta per l’autovia A-2 per dirigir-se fins a la seu de la Comissió Europea a Barcelona, on preveuen arribar a mig matí per reunir-se amb el director de l’oficina de la CE a la capital catalana.

L’objectiu de la mobilització convocada per la Plataforma en defensa del sector de la fruita i Asaja Lleida és pressionar a Brussel·les per tal que articuli de manera “urgent” mesures contra la crisi de preus de la fruita dolça com ara l’increment de retirades de préssecs i nectarines per afavorir que puguin repuntar els preus que reben els pagesos ja que actualment es troben per sota dels costos de producció. La protesta, en la qual participen una setantena de productors, no compta amb el suport d’Unió de Pagesos i JARC-COAG tot i que també s’hi han sumat membres d’ambdues organitzacions a títol personal.

Els productors de fruita dolça porten a terme aquest dilluns una nova acció de protesta per denunciar la crisi de preus que pateix el sector. Una setantena de pagesos en una quarantena de vehicles han sortit a primera hora del matí des d’Alcarràs en marxa lenta per l’autovia A-2, ocupant el carril dret de la via en sentit Barcelona.

L’objectiu de la mobilització, convocada per la Plataforma en defensa del sector de la fruita i Asaja Lleida, és dirigir-se fins a l’oficina de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, davant la qual tenen previst dur a terme una acció de protesta i, posteriorment, reunir-se amb el director de l’oficina de la CE a la capital catalana, Ferran Tarradellas. En la trobada, els pagesos traslladaran al representant comunitari la situació que estan vivint des dels darrers anys, especialment arran del veto rus, els productors pels preus que estan rebent per la fruita dolça ja que es troben per sota dels costos de producció, fet que no els permet guanyar-se la vida.

Asseguren que si un quilo de préssec o nectarina costa uns 35 cèntims de produir, ells en perceben entre 15 i 20 cèntims. Davant aquest context, reclamen un “rescat” del sector de l’agricultura com s’ha fet en el bancari. El vicepresident de la Plataforma en defensa del sector de la fruita, Jaume Molló, ha explicat que “estem farts d’aquests preus ruïnosos” i, per això, exigeixen a Brussel·les l’habilitació de manera “urgent” d’una retirada “extraordinària” de fruita de pinyol per poder buidar les càmeres. Així mateix, des de la plataforma i Asaja també demanen a partir de la tardor “un pla real” per afrontar la pròxima campanya del 2018, ja que la del 2017 ja la donen per perduda.

Des de la plataforma acusen la gran distribució d’aquesta situació ja que asseguren que aprofita l’estoc existent a la càmeres “per pressionar i fer baixar els preus” fent que el pagès no pugui cobrir els costos de producció pels préssecs i nectarines que conrea. Segons Molló, la gran distribució “obliga a cooperatives i centrals a vendre a un preu que no ens agrada”. “Els pagesos portem cinc anys perdent diners i aquesta gent l’únic que fa és u negoci per guanyar ells i arruïnar al sector”, ha denunciat.

Per la seva banda, el president d’AEALL-Asaja Lleida, Pere Roqué, ha explicat que en actualment la fruita de pinyol es troba “en un moment d’estancament” en la comercialització i “no sé sap perquè” i ha acusat “la gran distribució d’estar oferint preus a la baixa per poder comprar els productes que estem generant”.

“El que anem a dir a Brussel·les és que hi ha 35.000 famílies a la zona de la Vall de l’Ebre que s’estan jugant el futur per poder continuar treballant del que sempre han fet i que és la producció de fruita dolça”, ha manifestat Roqué. Pel responsable d’Asaja Lleida, “poder retirar 40.000 tones per Europa no significa res davant el que s’estan gastant per altres coses que no serveixen per a res”. “Com pot ser que es facin anuncis dient que hi ha gent al tercer món que s’està morint de gana i nosaltres hàgim de llençar el producte que estem produint”, ha sentenciat.

Pere Roqué ha exigit al comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan, que “es posi les piles” perquè, en cas contrari, ha advertit que “avui la protesta és Barcelona però la pròxima vegada ja serà directament a Brussel·les”.

A banda de pagesos i de representants de les dues organitzacions convocants, la marxa lenta d’aquest dilluns compta també amb la participació de membres de la sectorial d’Agricultura del PSC i, a títol individual, de representants d’Unió de Pagesos i JARC-COAG.

FER UN COMENTARI