L’OMIC realitza 2.349 actuacions el 2017 i rescabala prop de 70.000 euros

Les principals queixes son entorn els serveis bancaris i la telefonia mòbil i fixa

0
190

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ha registrat el 2017 un total de 2.349 actuacions entre consultes i reclamacions i ha aconseguit 69.542 euros de rescabalament econòmic. Precisament demà es celebra el Dia Mundial del Consumidor i l’OMIC ha organitzat diferents actes que es perllongaran fins el mes d’abril. PROGRAMACIÓ AQUÍ

Entre els objectius generals de l’OMIC cal destacar la tasca informadora i d’assessorament, el tràmit de denúncies dels consumidors i de les persones usuàries i la tasca formadora, concretada en la realització de xerrades i tallers de diversos aspectes del consum.

En el transcurs d’una roda de premsa, aquest matí s’ha presentat la memòria de l’OMIC 2017, amb la presència de Juan Luís Ruiz; regidor de Promoció Econòmica, Nova Governança i Comunicació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; que ha estat acompanyat de Pere Cayuela, cap de servei de la regidoria de Promoció Econòmica; i de Josep Roca, tècnic de l’OMIC. El regidor ha destacat que l’OMIC “és un dels serveis més ben valorats de l’Ajuntament pels diferents usuaris. Ja fa anys que els responsables de l’OMIC estan fent una molt bona feina i això és percep perfectament entre els diferents indicadors que any rere any es presenten a la memòria.” Ruiz, més enllà de les xifres, ha volgut destacar expressament la tasca del servei d’assessorament jurídic sobre les clàusules abusives del préstecs i crèdits hipotecaris que està funcionant des de març de 2017 i que recentment s’ha prorrogat per tot 2018. “Aquest servei és un fruit d’un conveni amb el Col·legi Oficial d’Advocats de Barcelona i la Diputació. L’objectiu és el de poder aconsellar i orientar sobre els aspectes jurídics relacionats amb les clàusules abusives i en especial clàusules terra.” El servei funciona tots els dimarts de 9.30 a 13.30 h, i només cal fer reserva de cita prèvia a la mateixa OMIC, o bé trucant per telèfon al 938935555. Pere Cayuela, per la seva banda, ha senyalat que el març de 2017 es va celebrar una Xerrada Informativa Sobre Clàusules Terra, a Neàpolis, amb l’assistència d’aproximadament 140 persones. “Aquesta xerrada va ser organitzada per l’OMIC i la Diputació de Barcelona, arrel de la sentència de 21 de desembre de 2016 sobre la retroactivitat plena de les clàusules terra. Com a conseqüència de totes sol·licituds d’informació sobre aquesta qüestió, el mes de juny de 2017 l’OMIC va posar en marxa el servei d’assessorament sobre clàusules abusives als préstecs hipotecaris, que ha estat tot un èxit.”

El bon funcionament d’aquest servei és manifesta perfectament clar quan les principals reclamacions mostren les seves xifres. D’aquesta manera, respecte a les reclamacions per sector, de les 2.349 que s’han produït el 2017, 373 son sobre entitats bancàries, seguit per les 310 de telefonia mòbil (a les que caldria sumar les 136 de telefonia fixe), i per les 283 sobre els serveis de l’electricitat, el 243 de serveis professionals i els 149 de comerç en establiments.

També destaca el fet que al llarg de l’any s’ha dut a terme, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, i en el marc del conveni de d’adhesió a la Xarxa Local de Consum, la campanya d’inspecció informativa en consum als establiments situats en mercats sedentaris, no sedentaris i zones comercials determinades. Aquesta campanya municipal d’inspecció informativa s’ha centrat en els Mercats de Mar i Mercat del centre. Es van visitar 81 establiments, 7 dels quals presentaven incidències. Josep Roca ha anunciat que “durant 2018 ja està previst realitzar 100 inspeccions a diferents establiments del centre de la ciutat”

Una de les novetats de 2017 ha estat la voluntat de l’OMIC de dur els temes de consum a les escoles de la ciutat, a través d’un taller destinat al cicle superior de primària sota el nom “De l’escola al Centre comercial”. En aquest taller han participat 154 alumnes de les escoles de Vilanova i la Geltrú.

Un altre servei que està funcionant és el de l’Omic on Line, per tal de poder facilitar al consumidor i l’usuari l’accés a la informació dels del seus drets, L’objectiu és acostar i facilitat als consumidors l’accés a la informació a traves de les noves tecnologies. L’adreça de correu electrònic de contacte és omic@vilanova.ca. Enguany l’OMIC ha rebut 54 consultes a través d’aquest sistema.

Així mateix, moltes consultes que es reben a l’ÇOMIC necessiten d’un assessorament, d’una resolució immediata, o ser derivades a l’organisme corresponent. Al llarg de 2017 s’han atès aproximadament 300 consultes d’aquest tipus. S’ha de tenir en compte que aquest nombre de consultes pertanyen a la totalitat de la comarca del Garraf ja que es dona suport a Sant Pere de Ribes, Cubelles, o Olivella, i d’altres poblacions de fora de la comarca.

Finalment destaca el fet que el Codi de Consum de Catalunya estableix que la resolució esta judicial dels conflictes derivats d’una relació de consum es canalitzarà principalment per la mediació i l’arbitratge de consum. S’entén per relació de consum qualsevol relació establerta antre, d’una banda, empresari, intermediaris o l’Administració com a prestadora de béns i serveis, i d’altra banda les persones consumidores. Aquesta relació comprèn la informació, l’oferta, la promoció, la publicitat, la comercialització, la utilització, la venda i el subministrament de béns i serveis, a més de les obligacions que es derivin. A traves del procés de la mediació dut a terme per l’OMIC durant 2017, s’ha aconseguit la devolució de 69.542 € als consumidors.

FER UN COMENTARI