L’Oficina d’Atenció a persones temporeres atén 65 persones

El tinent d’alcalde, Xavier Rodamilans, ha indicat que la mitjana diària de persones ateses és de 22

0
301

L’Oficina única d’atenció social ha atès 65 persones des que es va posar en funcionament aquest dilluns al pavelló 3 de Fira de Lleida en el marc del projecte d’atenció a persones temporeres que venen a treballar per a la campanya de la fruita. El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha explicat que el nombre de persones ateses és inferior al de l’any passat a l’inici de la campanya. Els cinc primers dies de la campanya de 2017 es van atendre 123 persones, pel que quasi és la meitat. Des de dilluns, la mitjana diària és de 22 persones ateses (l’any anterior era de 31). Rodamilans ha indicat que principalment són sotsaharians i del Magreb (només una persona espanyola) i que la gran majoria no tenen contracte de treball i que alguns es troben en situació irregular.

El tinent d’alcalde ha parlat també del seguiment de carrer que fan els equips socials, havent detectat 34 persones que dormen al carrer, sobretot al costat de l’allotjament de Jericó i a la seu dels Castellers. Per això, ha afegit, cal mantenir atenció, serveis i recursos perquè ningú dormi al carrer. El que és important, ha remarcat Rodamilans, és observar els casos de major vulnerabilitat i seguir treballant en xarxa.

Pel que fa als serveis, que s’han començat a oferir aquest dimecres, l’ús encara és reduït. El projecte d’enguany té com a principal novetat el canvi d’ubicació a Fira de Lleida. La previsió és que acabi el 22 d’agost (el dia 20 l’oficina única) després de fer una valoració de les necessitats i la seva continuïtat.

L’equip que s’encarrega de desenvolupar el projecte està format per treballadors i educadors socials, administratius, mediadors interculturals, etc. Un dels mediadors, Abdallah Jelda ha explicat que la seva funció és informar els usuaris i atendre les seves consultes, en especial quan tenen dificultats amb l’idioma.

La Paeria i les diferents entitats que participen en el projecte coordinen facilitar una atenció integrada, tant en l’àmbit laboral com en l’atenció social i humanitària, mostrant sensibilitat a l’hora d’atendre les diverses necessitats així com detectar i intervenir davant situacions de vulnerabilitat i/o risc social de persones que pernocten al carrer, a través de la intervenció dels educadors d’entorn i els mediadors culturals. Es fan accions en l’àmbit sociolaboral, amb la col·laboració de la Fundació Pagesos Solidaris i els sindicats CCOO i UGT, amb atenció a demanda. La Xarxa d’entitats socials d’atenció a les necessitats bàsiques, amb un centenar de voluntaris, està integrada per Càritas Diocesana de Lleida, Creu Roja de Lleida, ADRA, Associació ESCLAT – Sta. Teresina, Arrels- Sant Ignasi, Troballes-Empresa d’Inserció, Unió de Pagesos i l’Associació Antisida de Lleida, i Fundació Jericó –amb la participació també dels sindicats abans esmentats-.

La campanya manté el mateix funcionament, els serveis i els recursos que en anteriors edicions, oferint-los principalment a Fira de Lleida i l’allotjament temporal a la Fundació Jericó, que disposa de 83 places, i dona sopar i bossa d’aliments en format pícnic per dinar. L’Oficina única d’atenció social té horari de matins, de dilluns a divendres, de 09 a 13 h i els dilluns a la tarda, de 18 a 20 h. Al mateix espai, s’hi troba el servei de dutxes, d’alimentació, de consigna, de bugaderia i de rober. El servei de menjador – sopar és al Menjador municipal (a La Saleta – c/ Panera 7). Es complementa amb les accions de caràcter sociolaboral i les de promoció de la salut, també a demanda, que es gestionen a través de la mateixa Oficina o quan cal a l’associació Antisida.

FER UN COMENTARI