Les biblioteques reusenques se sumen al 75è aniversari de la mort de Joan Montseny

Les obres que es poden veure exposades del 15 març a l’1 d’abril a la Sala Central de la BCR

0
555
Wifi_Penedès_728x90

Les Biblioteques Municipals de Reus se sumen a la commemoració del 75è aniversari de la mort del pedagog i activista Joan Montseny (conegut també com a Federico Urales) amb una mostra bibliogràfica a la Biblioteca Central Xavier Amorós. La selecció de la mostra s’ha fet en funció de les obres que ell va escriure, de les que parlen sobre ell i també d’aquells llibres que parlen sobre la “Revista blanca” i la col·lecció de novel·letes socials “Novela ideal”, publicacions de les quals va ser editor i publicista.

Les obres que es poden veure exposades del 15 març a l’1 d’abril a la Sala Central de la BCR provenen de diferents fons bibliotecaris: de les pròpies biblioteques municipals, del Fons Pere Anguera, del Centre de Lectura, de la Fundació Marta Mata i de diferents biblioteques universitàries catalanes.

L’exposició “Joan Montseny i la renovació de l’escola pública” s’emmarca dins el cicle «Educar per transformar» que, amb motiu dels 75 anys de la mort del reusenc Joan Montseny i Carret “Federico Urales” (1864-1942), han organitzat l’Arxiu Municipal, la Biblioteca Central Xavier Amorós, l’Institut Municipal de Museus de Reus, Carrutxa i el Centre de Lectura, tot recordant la tasca educadora dels moviments socials al primer terç del segle XX fins a la creació del Consell de l’Escola Nova Unificada, el 1936.

També al Museu de Reus
Del 16 de març al 30 d’abril es podrà visitar al Museu de Reus (plaça de la Llibertat) l’exposició «La renovació de l’escola pública, de l’Empordà a tot Catalunya (1900-1939)». Aquesta és una mostra itinerant produïda pels Arxius Històric de Girona i Comarcal del Baix Empordà, la Fundació Museu del Joguet de Figueres i la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana. L’exposició es complementa amb un seguit de materials de difusió d’aquest període del fons de l’Institut Municipal de Museus.

Aquestes activitats coincideixen amb l’exposició «Alexandre Frias i Roig: el metge dels infants», també les sales de la plaça de la Llibertat del Museu, programada dins l’any que la ciutat dedica a aquest pediatra reusenc i inaugurada divendres passat. Es tracta de dues activitats complementàries ja que repassen les trajectòries de dos reusencs que, des de òptiques diferents, van treballar per millorar les condicions de vida dels infants i les classes populars, tot recordant els avenços que entre finals del segle XIX i 1936 es produeixen a Catalunya en l’àmbit educatiu i sanitari.

FER UN COMENTARI