L’edifici de l’antiga presó tornarà a ‘tenir vida’ amb el Centre Social El Roser

La construcció de l'equipament s'ha pressupostat en 1,5 MEUR, dels quals l'Ajuntament disposa actualment de més de 500.000 euros per la construcció de la primera fase

0
531
Carles Pellicer i Montserrat Vilella han presentat el nou projecte social. Fotografia Alba Sancha
Wifi_Penedès_728x90

Després de gairebé 5 anys en desús, l’Ajuntament de Reus recupera l’edifici de l’antiga presó preventiva de Reus -que posteriorment va ser la seu de la llar d’infants El Roser- per instal·lar ara el Centre Social El Roser. Aquesta és la nova proposta d’inversió que s’impulsa des de la regidoria de Benestar Social amb l’objectiu de potenciar “l’atenció a les persones” com una de les prioritats del govern reusenc. El nou centre social serà un equipament municipal i la seva construcció es realitzarà en dues fases. Actualment, el consistori disposa de més de 500.000 euros per a la realització de la primera fase, tot i que el projecte en la seva totalitat s’ha pressupostat en 1’5 MEUR. De moment, s’espera que l’inici de la construcció de la primera fase sigui una realitat aquest mateix any, mentre que se seguirà buscant la resta de finançament necessari amb la col·laboració d’altres entitats.

“L’aposta del govern per l’atenció a les persones és inqüestionable”, ha dit el batlle Pellicer. Amb la creació d’un nou centre social que integrarà diversos serveis, com el menjador social, l’allotjament, o bé  un punt de gestió i distribució d’aliments, el govern reusenc pretén donar un impuls a les polítiques socials, que, com han assegurat reiterades vegades, és una de les seves “prioritats”. La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ho ha definit com un “equipament municipal de servei públic a través de les entitats  de la ciutat” i amb el qual es persegueix l’objectiu de “prestar més, però sobretot, un millor servei”.

Fira_ExpoNadó_2018_728x90

D’aquesta manera, a més, es tornarà a “donar vida”, en paraules de Vilella, a un “equipament històric” que s’inclou en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Natural de la ciutat de Reus. Aquest edifici es va construir el 1929 per acollir la presó preventiva i més tard, del 1979 al 2013, va ser la seu de la llar d’infants El Roser.

Primera fase: mòduls i serveis

El nou Centre Social El Rosal permetrà que més persones puguin ser ateses amb un servei integral que des d’un mateix equipament acollirà diferents necessitats. L’equipament es dividirà en cinc zones: la recepció, la cafeteria-menjador social i la cuina, el rebost i punt de gestió i distribució d’aliments, les dependències d’allotjament, i l’espai administratiu i d’entitats.

“Un dels primers serveis que es traslladarà a aquest equipament serà el menjador social del carrer de Francesc Bartrina”, ha apuntat la regidora. Vilella ha explicat que la cafeteria-menjador social serà un espai obert al públic, per tant, també hi podran acudir els veïns o bé els estudiants de l’Institut Gabriel Ferrater. La intenció és que sigui també un “espai veïnal” i no només social. En aquest menjador s’oferirà l’esmorzar i el menú de migdia a través d’una empresa de càtering que s’instal·larà en el nou centre social. D’aquesta manera, la cuina també permetrà incrementar el nombre de menús que es podran elaborar cada dia –uns 250– respecte a les instal·lacions actuals, com també donar “un impuls” al Programa de Gestió Alimentària amb una capacitat suficient per a poder gestionar les donacions de les empreses. Igualment, l’empresa de càtering també generarà llocs de treball per a persones en risc d’exclusió. Tot i això, Vilella no ha pogut confirmar encara a quin nombre de persones podria donar feina aquesta oferta.

D’altra banda, el rebost solidari també s’inclou en la primera fase de la construcció del centre social. Aquest permetrà donar un servei més continu, de dilluns a divendres, en un “horari ampli”, segons Vilella. A més, el rebost facilitarà oferir “un espai més adequat” a les persones que necessiten aquest servei.

Segona fase: un espai veïnal

La segona fase del projecte, però, encara no té un finançament. L’Ajuntament s’encarregarà, durant el termini de construcció de la primera fase, de buscar fonts de finançament a través d’altres entitats. Aquesta segona fase inclou les dependències d’allotjament temporal, amb “12 places: 8 per homes i 4 per dones” així com l’espai administratiu i de les entitats. En aquest segon espai –a més de ser utilitzat pels treballadors de Serveis Socials– se cedirà una part a l’ús de l’associació de veïns de Xalets Quintana. D’aquesta manera, de nou, es promou aquesta integració veïnal, més enllà de la tasca social.

Una inversió amb el 3% social

Finalment, la regidora ha volgut destacar que aquesta és una inversió que prové principalment “d’aquell 1% Social que es va aprovar en plenari a l’ajuntament” i que a dia d’avui s’ha incrementat fins al 3%.  El pressupost total del projecte és d’1,4 MEUR, incloent-hi la construcció, la redacció del projecte, la direcció d’obres i l’equipament. La licitació es realitzarà aviat, segons ha apuntat Vilella.

Actualment, l’Ajuntament disposa de 541.370 euros que es destinaran a la construcció de la primera fase i que ja s’ha previst en el pressupost de 2018 que va presentar l’equip de govern. La regidora ha explicat que es compta amb aquesta quantitat per a l’execució de la primera fase, tot i que ja seria una realitat si l’oposició hagués aprovat el pressupost que “no ens ha deixat fer encara”. Aquesta primera fase inclou les zones de recepció, el menjador social i la cuina, i el rebost solidari.  Respecte a la segona fase, l’ajuntament ja ha iniciat converses amb altres administracions per buscar la resta de finançament del qual encara no es disposa per a la segona fase.

 

FER UN COMENTARI