L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant mostra el seu patrimoni històric i cultural

S'han organitzat sis visites guiades a realitzar en aquesta Setmana Santa

0
719

Per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Regidoria de Cultura del consistori ha organitzat per aquesta Setmana Santa sis visites guiades.

A la visita “L’Hospitalet de l’infant Pere”, programada per als dies 13, 14, 15 i 16 d’abril, a les 18h, s’ha mostrat el Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, l’espai museogràfic, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, que data de 1344 i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). També, el mirador de la torre sud-oest, des d’on es poden admirar les estructures medievals encara visibles i l’entorn que s’hi albirava.

Una altra visita que s’ha pogut fer sense sortir del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant ha estat la del Poblat d’HIFRENSA, el conjunt urbanístic que el cèlebre arquitecte Antonio Bonet Castellana va projectar l’any 1967 per allotjar els treballadors de la central nuclear Vandellòs I i les seves famílies. Aquest recorregut s’ha ofert els dies 14, 15 i 16 d’abril, a les 18h, i està recomanat per a públic adult.

Dins del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant, igualment, el 16 d’abril, a les 10h, s’ha pogut participar en una visita guiada sobre els vestigis i fets de la Guerra Civil titulada “Hospitalet de mar en guerra”, que és el nom amb què era denominat el poble aleshores. És una visita no apta per a persones amb mobilitat reduïda i menors de 7 anys.

Ja fora del nucli urbà de l’Hospitalet, la visita “Entre dos fronts de guerra: les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer”, prevista per als dies 9, 14 i 15 d’abril, a les 10h, ha ensenyat als participants algunes de les restes fortificades existents a la zona: el polvorí de Letícia i les bateries de Pitrassa i de Cala d’Oques. Tampoc és una visita apta per a persones amb mobilitat reduïda i menors de 7 anys.

A Vandellòs s’ha ofert una experiència ben diferent: la visita guiada i taller apta per a tota la família a l’antic Molí de l’Oli del poble, els dies 14 i 15 d’abril, a les 11h. La visita ha inclòs l’entrada al Centre d’Interpretació de l’Oli (més conegut com a Molí de l’Oli) i un taller d’olis aromàtics o de sabó tradicional. Els participants han pogut emportar-se el resultat a casa.

També, la visita guiada i taller “Castelló, on el passat reviu”, programada per al 16 d’abril, a les 11h, i pensada també per a un públic familiar, ha proposat un passeig per aquest poble medieval, situat prop de Vandellòs, per conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere.

FER UN COMENTARI