L’Ajuntament de Reus aborda la prevenció i lluita contra la sida

0
196

La Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus impulsa la posada en marxa de la Comissió de Reus pel virus d’immunodeficiència humana (VIH) – Sida i les infeccions de transmissió sexual (ITS) en un format renovat respecte de l’antiga comissió de treball de la Sida que entre els anys 2005 i 2015 va tractar aquestes malalties. Aquesta reestructuració i represa de la comissió, que passa a anomenar-se CoRe i incorpora una orientació multidisciplinària, s’ha plantejat davant el repunt que s’ha visc ut en els darrers anys en el nombre d’infeccions de transmissió sexual.

L’Ajuntament es fa ressò d’aquesta manera de les indicacions que marca el Pla de Salut de Reus i també segueix les directrius del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya 2016-2020, per poder aplicar-lo al municipi de Reus.

La nova comissió és un instrument ambiciós que vol aprofitar el coneixement i experiència d’un gran nombre d’actors per fomentar la prevenció davant les malalties infeccioses de transmissió sexual. Els integrants són:

Ajuntament de Reus: Salut Pública, Serveis Socials, Joventut i Igualtat
Servei de Vigilància Epidemiològica i Salut Pública de la Generalitat de Catalunya
Medicina interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus
Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus
ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva)
Col·legi oficial de farmacèutics de Tarragona
ARSU (Associació Reus Som Útils)
H2O (Col·lectiu de LGTBI)
Creu Roja (Programa de VIH-sida)
Fundació privada AEC GRIS
La Comissió, oberta a tothom que hi vulgui participar, vol assolir una millor diagnosi de la situació per impulsar tasques preventives, d’atenció i tractament que millorin la situació del diagnòstic del VIH i de les ITS. La comissió també enfocarà les seves accions a la prevenció d’altres malalties de transmissió sexual i l’hepatitis.

Augment de les ITS
En els darrers anys s’ha constatat que la millora en el servei de vigilància epidemiològica, la millora en la detecció de casos i, al mateix temps, un relaxament en les mesures de prevenció en les conductes sexuals s’han traduït en un augment del nombre de casos notificats d’ITS.

El 2017 es van notificar 12.633 casos d’ITS a Catalunya, un augment del 33% respecte del nombre notificat el 2016. Reus també segueix aquesta tendència i s’han comunicat 56 casos durant l’any 2017.

Les dades indiquen que l’impacte de les ITS és elevat en la població jove d’entre 15 i 24 anys, en la població estrangera i en homes que tenen relacions sexuals amb homes (HSH).

Aquests indicadors suggereixen la necessitat de reforçar els recursos destinats a la prevenció, promovent hàbits més segurs. En aquest sentit, és essencial millorar la conscienciació del risc i promoure els comportaments sexuals més segurs, així com garantir l’accés a la detecció de les ITS en les poblacions amb més risc d’adquisició d’una infecció d’aquesta tipologia.

El diagnòstic precoç del VIH encara es manté en una xifra elevada de diagnòstic tardà i això també s’ha vist en algunes infeccions asimptomàtiques.

Informació necessària
Tal i com recorda la regidora de Salut, Noemí Llauradó, la desinformació condueix a la discriminació, a l’empitjorament de la salut i la dels altres i a un empobriment com a societat. “El dret a viure en un entorn lliure, inclusiu i sense VIH”, recorda Llauradó, “va acompanyat del deure de treballar per a aconseguir-lo”.

Prevenció
Les proves del VIH són bàsiques per tenir més coneixement de l’estat de salut i en aquests moments existeixen canals d’accés a la població més a l’abast que fa uns anys que permeten disposar de diagnòstic més ràpidament i, evidentment, de manera confidencial. A Reus diferents farmàcies fan la prova ràpida, concretament les farmàcies Bello, Caelles, Brufau, Maduell, Ornosa i Sans Benet.

També a l’ASSIR del CAP Sant Pere, en concret a la Unitat d’estudis de contactes, i a H2O col·lectiu LGTBI faciliten consultes i proves addicionals sobre l’VIH i les ITS.

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que s’ha commemorat l’1 de desembre, la ciutat de Reus ha viscut un programa d’activitats coordinats per la Regidoria de Salut que es desenvolupen entre el 30 de novembre i el 4 de desembre.

FER UN COMENTARI