La penedesenca Maria Rosa Nogué, guanyadora del 1r Premi de novel·la Bellvei Negre

Editorial i organització confirmen que l'any que ve hi haurà una nova edició del certamen literari

0
624

L’escriptora de Vilanova i la Geltrú Maria Rosa Nogué ha estat la guanyadora de la primera edició del certamen de novel·la negra Bellvei Negre. El premi inclou la publicació de la novel·la guanyadora, ‘No arriba la mort’, a l’Editorial Gregal. Per a Nogué el premi suposa “un gran esperó”: “Ara fa un temps que no publico. El que tinc publicat és una novel·la juvenil i una novel·la per a adults sobre el Palau de la música i sempre he tingut una mica de referències biogràfiques, de quan era professora d’institut o cantaire al Palau. Aquesta és la meva primera novel·la de ficció en què m’he atrevit a posar-me en un món que no és el meu, els Mossos d’esquadra i tota aquesta branca nova de la novel·lística negra catalana”.

‘No arriba la mort’ està ambientada al Garraf. “Hi ha una trama relacionada amb el tràfic de cocaïna que s’entrellaça amb el robatori d’una mòmia”. La mòmia en qüestió és la del museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. “Sempre quan passejava per allà pensava que podria ser un bon escenari de novel·la”, recorda Nogué.

Elena Torres, membre del jurat, va destacar la cura excel·lent que Nogué té pel llenguatge: “hi ha una netedat en el llenguatge, una riquesa lingüística molt important”. També va remarcar l’estructura que Nogué fa servir i com trena les trames i els girs. “M’ha fet il·lusió la referència a la llengua”, remarca Nogué: “Per la meva formació pensava que era més filòloga que novel·lista, però les dues vessants han estat importants”.

‘Las hijas de la penumbra’, novel·la finalista

La finalista del premi ha estat ‘Las hija de la penumbra’, novel·la que Gregal publicarà en versió llibre electrònic, de l’escriptora argentina resident a Castella la Manxa Cristina Gargiulo. És la primera novel·la de l’autora, que ja avança que té un estil molt cinematogràfic perquè ella ve del món del guió de cinema. La novel·la està ambientada a principis del segle XX a un poble de la Manxa, Tomelloso. “Allà va néixer un gran autor de novel·la negra, Garcia Pavón. I no és que m’inspirés ell, sinó Tomelloso: crec que hi vaig veure el que ell hi veia. Vaig buscar un tema actual com és la pedofília i el vaig traslladar a aquella època mostrant com es tractava i com les classes socials ajudaven a que passessin aquest tipus de coses”.

El jurat també ha volgut fer una menció especial a la participant més jove del certamen de novel·la, l’arbocenca de 16 anys Aura Romero Hil. Va presentar l’obra ‘Mentes rotas’, que segons el jurat malgrat la manca de tècnica “té una cosa que no tenen moltes altres novel·les presentades, l’ànima i la fusta d’escriptor”.

El també arbocenc Aitor Mesa ha estat el guanyador del premi de relat, destinat a alumnes de 3r i 4t d’ESO del Baix Penedès, amb ‘La luna de Chicago’. Com que el gènere negre no és el que més li agrada, Mesa va partir dels preceptes que demanava el concurs i li va donar el seu estil, “amb més humor i un final diferent” als habituals. El jove escriu habitualment relats, però més poètics sense un argument o uns personatges molt marcats. “Per a mi escriure és una forma d’expressar el que sento i m’agrada molt”.

Èxit de la Jornada Bellvei negre i 2a edició del certamen

La Jornada Bellvei Negre d’aquest dissabte passat, un seguit d’activitats organitzades al voltant del lliurament de premis del certamen literari, va ser un èxit segons els organitzadors i els participants. “Hem passat un dia fantàstic, amb actes molt ben organitzats, amb molta serietat i ens han mimat molt, a tots els participants”, destacava Maria Rosa Nogué. De la seva banda, a Cristina Gargiulo li va agradar “el maridatge entre novel·la, vi i gastronomia”, amb activitats com el Dinar negre.

L’organitzador del certamen i la jornada, l’escriptor i realitzador del programa de literatura “L’alambí d’escriptors” de Bellvei Ràdio Ramon Valls ha confirmat que hi haurà una segona edició del Premi Bellvei.

FER UN COMENTARI