La Paeria recupera els Aiguamolls de Rufea i en potencia l’ús públic

0
287

L’Ajuntament de Lleida iniciarà al setembre la recuperació dels Aiguamolls de Rufea amb un projecte de millora ambiental que potenciarà el seu ús públic. El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha presentat els detalls del document, que pretén protegir i posar en valor aquest espai. Larrosa ha afirmat que és el projecte estratègic en matèria mediambiental fins a finals de la legislatura i ha remarcat el fet que Lleida tingui a cinc minuts del centre un entorn com aquest, amb valors únics. Per això, ha insistit en què cal preservar, estimar i fer-ne partícip la ciutadania perquè el descobreixin i el gaudeixin.

L’actuació contribueix a avançar mediambientalment a la ciutat, ha afegit Larrosa, seguint amb les polítiques de la Regidoria d’avançar en aquesta matèria, ja sigui a l’espai urbà, a l’Horta o en espais com aquest o la Mitjana. Tall de veu F.Larrosa

Larrosa ha visitat l’espai amb el president de la Comissió de l’Horta, David Melé, i els presidents de les associacions veïnals de Rufea i Butsènit, Adrià Drago i Salvador Solsona, respectivament.

El projecte de Millora Ambiental dels Aiguamolls de Rufea pretén treure el màxim interès natural, especialment per a usos naturalistes i educatius. Està pressupostat en 224.310,20 euros i, donada l’envergadura del projecte, s’ha estructurat en dos fases. Així, la primera, compta amb un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, dins de la convocatòria de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies. La segona, amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte “Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre”. Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.

La primera fase s’executarà al setembre i, com a aspectes més rellevants per a la conservació dels aiguamolls i l’ús públic de l’espai, es farà:

1) Control dels accessos:

-Millora i control sobre l’accés Nord-oest: 1a barrera de pivots (propera a la granja).

-Reforç del talús entre els aiguamolls i el camí del riu. Es refarà el talús per evitar entrada de tràfic rodat.

-Punt d’accés 1 (Zona Accés sud-est): s’inhabilitarà l’accés per a vehicles de la zona de lleure.

-Punt d’accés 2 (Zona Accés sud-oest): s’arranjarà la barrera existent al tamarigar.

2) Millora dels hàbitats:

-Creació zona de reg en el prat central. Arranjament de la sèquia i les conduccions aigua per dirigir l’aigua a la plana herbàcia.

-Retirada de períploca i tortuga de Florida (Trachemys scripta), amb la col·locació de trampes i retirada d’exemplars d’aquesta espècie invasora.

-Millora pollancreda oest: tala arbres que suposen un risc de caiguda.

-Creació zona talussos per nidificació d’ocells.

3) Millores per a l’ús públic:

-Arranjament del camí circular als Aiguamolls de Rufea. Especialment es refarà el camí entre el tamarigar i el camí superior allunyant-lo de la bassa.

-Nou camí d’accés a l’observatori de la Bassa Gran amb graons per arribar a l’observatori.

-Nou moll de la bassa petita.

-Nou observatori per la Bassa Gran.

A continuació, i ja en al següent fase d’actuació, es desenvoluparan altres accions

-La millora de la vegetació entorn a la bassa gran, sanejament i millora de la biodiversitat de la pollancreda i ampliació de la franja arbòria a la zona paral·lela al camí del riu.

-Noves basses d’aigua temporals a la jonceda i al costat del talús de nidificació d’aus.

-Creació d’una nova àrea de descans a la bassa petita.

-Col·locació d’una nova passarel·la sobre la bassa gran, per tancar l’itinerari circular sense necessitat de sortir al camí del riu.

-Reforma de la zona de lleure a l’accés pel camí del riu.

-Nou mirador elevat al costat de la bassa gran i del camí del riu.

-Col·locació d’una torre de biodiversitat com a espai de nidificació i cria de diferents espècies.

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d’interès ecològic i social, situats prop de l’ermita de Butsènit, al marge dret del riu Segre, i que ocupen una superfície de 35 ha, aproximadament. Els aiguamolls formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida, i estan catalogats dins de l’inventari de zones humides de Catalunya. Tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió del sistema d’espais lliures territorials, que cal promocionar com a seu d’activitats socials i esportives, educatives, de recerca, i com a indrets d’especial interès paisatgístic i natural.

Durant el 2004-2005, es van fer als Aiguamolls de Rufea les primeres actuacions per recuperar paisatgísticament l’indret, com a espai de llacunes fluvials i prats humits vinculats a la dinàmica del riu. Els darrers anys, els Aiguamolls han evolucionant, consolidant el seu interès faunístic i s’ha de donar un nou impuls a les infraestructures per promocionar l’ús públic de l’espai.

FER UN COMENTARI