La Paeria manté a l’estiu les activitats educatives i de lleure dels centres oberts

1.234 infants i joves gaudeixen dels diferents programes adreçats a infants i adolescents i les seves famílies

0
284
Montse Mínguez ha visitat aquest dijous el Servei d’intervenció socioeducativa municipal Companyia, al Centre Històric. Foto Cedida

Els Centres Oberts Municipals de Lleida funcionen també a l’estiu amb diferents propostes educatives i de lleure per a infants i adolescents de la ciutat. L’alcaldessa en funcions, Montse Mínguez, ha visitat aquest dijous un dels espais que està actiu al Centre Històric, el Servei d’intervenció socioeducativa municipal Companyia, i ha compartit amb els nens i les nenes una estona. Mínguez ha explicat que en aquest centre hi van uns 30 nens diàriament, en tres grups diferents en funció de l’edat, i fan activitats educatives, lúdiques i esportives, dins i fora del centre. Avui, per exemple, anaven a les piscines municipals. Alguns dels usuaris assisteixen al centre durant l’any, altres només em període estival. Tall de veu M.Mínguez.

1.234 nens i nenes i adolescents es beneficien de les diferents propostes específiques, per a infants amb especials vulnerabilitats, que fomenta la Paeria en aquests mesos estiuencs en què no hi ha escola. Algunes de les activitats compten amb servei de menjador. D’aquesta manera, a més de conciliar la vida familiar i laboral de les famílies, i de treballar la inclusió social, es dóna cobertura a l’atenció de necessitats bàsiques en situacions de dificultats alimentàries. Alhora, també es facilita l’accés dels infants a altres activitats que es fan a la ciutat. Quest és quart any en què s’ha implementat la proposta d’ampliació del servei als centres obert per a l’estiu.

La Paeria, a través de la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, té especial cura dels centres oberts que s’emmarquen dins de la cartera de Serveis Socials d’Atenció Primària. Fan una tasca socioeducativa durant el temps lliure dels infants, adolescents i joves, donant suport, estimulant i potenciant l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat i la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i l’esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses mitjançant el treball individualitzat, el grupal, la família, el treball en xarxa i amb la comunitat. Tenen el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

L’alcaldessa accidental ha recordat que Lleida compta amb 9 centres oberts, 5 municipals i 4 que quatre que estan gestionats per altre entitats (Germans Maristes, Ass. Esclat Sta. Teresina i Cijca). També hi ha dues ciberaules municipals. Els 11 equipaments ofereixen una capacitat per a més de 600 nens i nenes i adolescents. Funcionen en horari extraescolar, normalment de dilluns a divendres i en alguns casos en dos torns, essent un recurs de dedicació intensiva on cada infant és atès diverses hores setmanals. En èpoques de vacances escolars, com ara a l’estiu o Setmana Santa i Nadal, els centres municipals continuen funcionant amb una programació especial.

L’atenció educativa a l’estiu de la Regidoria per a infants i adolescents en situació de vulnerabilitat social s’agrupa entorna tres programes marc: els projectes d’Entorn Municipals als diferents barris de la ciutat, la Xarxa de Centres Oberts i Ciberaules Municipals i l’Educació en el lleure per a tothom.

FER UN COMENTARI