La Jove de Tarragona dimiteix de la presidència de la CCCC per la polèmica dels drets televisius

  Els de la camisa lila acusen les colles discordants de ser "deslleials" amb la Coordinadora i asseguren que es mouen per "altres interessos"

  0
  592

  La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha anunciat la seva dimissió de la presidència de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i la renúncia a ocupar qualsevol càrrec dins la Junta arrel de la polèmica generada per la cessió dels drets televisius. En un comunicat difós aquest dijous al vespre, els de la camisa lila critiquen que els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa “no hagin respectat” la posició majoritària de l’Assemblea de la CCCC, que va aprovar que totes les colles cedirien els drets a la Coordinadora per a què aquesta els cedís a la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i a TV3. “Considerem que algunes actituds, comunicats i especialment les retransmissions per televisió han estat totalment deslleials amb la CCCC”, etziba la Jove al seu comunicat, on assegura que les colles discordants “han amagat altres interessos” durant les negociacions dels darrers mesos. “Fet que manifestem amb coneixement de causa”, asseguren els liles.

  La dimissió de la Colla Jove Xiquets de Tarragona arriba tant sols unes hores després que els Castellers de Vilafranca anunciessin la seva renúncia a la vicepresidència de la CCCC. Els Verds han abandonat la Junta per la disconformitat amb la gestió dels drets televisius –des del primer moment ells i la Vella es van oposar a l’acord de l’Assemblea-. Ara, al seu torn, la colla tarragonina ha anunciat que plega per la “incomoditat” viscuda els darrers mesos durant les negociacions que la CCCC ha mantingut amb Verds i Vella de Valls per arribar a un consens.

  Al seu comunicat, la Jove de Tarragona recorda que a finals del mes de gener la XAL els va convidar a un sopar amb altres colles de la primera línia castellera per organitzar una nova diada dins el calendari. Segons relaten els liles, la XAL va comunicar la intenció de pactar diversos compromisos amb algunes colles i ajuntaments determinats, fet que, asseguren, suposava un “menysteniment” als compromisos que les colles tenen adquirits amb la CCCC.

  La Jove de Tarragona subratlla que va refusar la possibilitat d’establir una negociació directa amb la XAL. “Se’ns va preguntar fins on estàvem disposats a arribar en el tema dels drets d’imatge per poder treure’n beneficis i, a diferència d’altres, vam tenir clar que la resposta havia de passar pel col·lectiu”, destaca la colla al comunicat, defensant el paper unificador de la Coordinadora.

  Negociacions dilatades “voluntàriament”
  Els tarragonins defensen que la CCCC ha vetllat per solucionar la divergència d’opinions manifestada pels Castellers de Vilafranca i la Vella de Valls –i més recentment, els Minyons de Terrassa-, i acusen les colles discordants de dilatar les negociacions “voluntàriament”. Alhora, asseguren que han existit converses directes entre ajuntaments i colles castelleres, eludint la figura de la CCCC, malgrat l’Assemblea de la Coordinadora havia acordat que l’ens centralitzaria qualsevol cessió de drets per a les retransmissions de les diades.

  A parer de la Jove de Tarragona, la divergència d’opinions que actualment hi ha entre el gruix de les colles i Vilafranca, Vella i Minyons no es podrà resoldre “mentre es mantinguin postures obertament deslleials als acords aprovats a l’Assemblea de la CCCC”. El principal escull són els drets de propietat intel·lectual, que verds i rosats s’oposen rotundament a cedir. La Coordinadora, però, insisteix que la propietat intel·lectual és indissociable dels drets d’imatge per poder fer una retransmissió televisiva amb totes les garanties jurídiques.

  Davant la manca d’entesa, i després de quatre mesos de negociacions, la colla tarragonina lamenta que la situació s’ha convertit en “insostenible”. Arribats a aquest punt, els liles conviden les tres entitats discordants amb la cessió dels drets televisius a fer una reflexió sobre el món casteller i l’organització de les colles. Per acabar, lamenten que “s’ha trencat la voluntat d’entesa sincera i compromesa amb la CCCC”, i asseguren que s’està vivint un “menyspreu” per part de la XAL.

  FER UN COMENTARI