La Fira de Teatre de Titelles, Premi Internacional Ciutat de Lleida 2017

S'ha escollit entre set candidatures, quatre més que l'any passat

0
841
La Fira de Teatre de Titelles ha estat guardonada amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida 2017, un reconeixement instituït per la Paeria amb l’objectiu de promoure la projecció internacional de la ciutat i la seva àrea d’influència. La presidenta del jurat del premi, la periodista Rosa Maria Calaf, ha explicat que enguany s’han presentat set candidatures, quatre més que l’any 2016, i ha remarcat que s’ha valorat, molt especialment, “la consolidació de la fira i la seva trajectòria que ha demostrat el valor que té i, sobretot, la capacitat d’atreure i acollir companyies estrangeres. A més ha estat presentada internacionalment en altres fires i, per tant, demostra que porta el nom de Lleida arreu”.
Amb aquest premi es reconeix públicament i institucional la trajectòria de persones, institucions, empreses o entitats de la societat civil que hagin destacat per la seva aportació al coneixement o el ressò internacional de Lleida i el seu entorn geogràfic a través de treballs dins dels àmbits acadèmic, científic, econòmic, social o cultural.

Rosa Maria Calaf ha afegit que “amb la concessió del premi a la Fira hem apostat pel teatre de carrer, adreçat molt especialment als infants, i que té molt a veure en mantenir les tradicions”. Per la seva part, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha felicitat el Centre de Titelles de Lleida pel guardó i ha agraït al jurat la seva tasca “així com el prestigi que atorguen al premi”.

Aquest premi internacional s’atorga anualment per l’Ajuntament de Lleida. Un jurat format per persones de reconeguda trajectòria internacional decideixi el guanyador prèvia presentació de candidatures. Rosa Maria Calaf, periodista i excorresponsal de TVE a la Xina, és la presidenta del jurat, del qual també formen part Albert Galinsoga, catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la UdL; el president del grup Ros Roca, Ramon Roca; el periodista i exdirector de La Vanguardia, Lluís Foix, i el tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Rafael Peris.

Cal destacar que el guardó del Premi consisteix en una reproducció en bronze de l’anomenat ‘Bronze d’Ascoli’, document legal de l’any 89 aC aparegut a la localitat italiana d’Ascoli. Reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre –entre ells, tres de les terres de Lleida- que van participar en la guerra social italiana. Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la ciutat, Ilerda. La peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del territori amb l’exterior.

El Premi Internacional Ciutat de Lleida es va crear l’any 2009. Des de llavors i fins ara han rebut aquest reconeixement el cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), Dr. Roc Pifarré Florejachs (2009), la Universitat de Lleida (2010), el dissenyador lleidatà Custo Dalmau (2011), l’oftalmòleg Dr. Ferreruela (2012), l’empresa Lleida.net (2013), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (2014), el pianista i director d’orquestra lleidatà Néstor Bayona (2015) i el darrer, al 2016, el pilot Marc Márquez.

Fira de Teatre de Titelles de Lleida

En la darrera edició, la 28a, la Fira de Titelles de Lleida va tancar amb un balanç molt positiu. Es va registrar una gran afluència de públic, tant en els espectacles gratuïts de carrer, com en els de sala, alguns dels quals ja tenien les entrades exhaurides una setmana abans de començar la Fira a causa de les reserves de programadors i d’amics del Centre de Titelles.

Al llarg de tres dies van passar per la Fira de Titelles 28 companyies, més de 300 professionals, i uns 40.000 espectadors. Carrers, places i teatres de Lleida s’han omplert a arrebossar per gaudir dels espectacles de la Fira.

Lleida es converteix durant un cap de setmana en punt de trobada de companyies, programadors i productors. Amb una Fira de Titelles que ha esdevingut un referent.

L’espectacle ‘Hathi’ del Centre de Titelles, a un dels festivals més importants del món a França

Precisament aquest dijous s’ha informat que l’equip artístic de l’espectacle ‘Hathi’, la darrera producció del Centre de Titelles de Lleida, inicia aquest divendres el seu viatge al Festival Mondial des Theatres de Marionnettes de Charleville (França) on hi serà present els dies 16, 17 i 18 en triple sessió diària (12h, 16h i 18h).

Aquest espectacle és la primera producció de carrer creada pel Centre de Titelles i esta pensada i dissenyada exclusivament per a ser representada a l’aire lliure i entrar així als circuits tant nacionals com internacionals de les arts escèniques de carrer.

‘Hathi’ és un elefant a escala real, manipulat per 3 titellaires que s’obre pas entre el públic, invitant-los a fer camí amb ell cap al seu lloc d’origen. Amb aquesta producció es pretén difondre els valors del respecte al món animal i al nostre entorn i natura.

Després de caminar per FiraTàrrega, ‘Hathi’ s’encamina cap al festival mundial de titelles més important i que acull, cada dos anys, produccions de tot el món. Segons el Centre de Titelles, és un punt de trobada per a l’art dels titelles i tota una oportunitat per a l’espectacle, que vol des de França seguir un llarg trajecte per tot el món que li permeti difondre el seu missatge. Aquest és el 26è espectacle del Centre de Titelles, un muntatge adreçat al públic familiar.

FER UN COMENTARI