La factura mínima d’una defunció a Barcelona puja fins a 1.800 euros

La capital de demarcació més cara és Lleida mentre que Barcelona té els serveis funeraris bàsics més econòmics

0
260
Pla general d'un dels espais del cementiri de Figueres, aquest 3 d'abril de 2018. (Horitzontal)

La factura d’una defunció a Catalunya no baixa dels 2.000 euros, segons les dades de diverses funeràries consultades per l’ACN. A Barcelona, el servei funerari mínim té un cost de 1.800 euros, amb l’IVA del 21% inclòs, una xifra que no inclou la inhumació en un cementiri municipal. Són dades facilitades per les principals empreses del sector, Mémora i Àltima, que tenen més d’un 85% de la quota de mercat de la capital catalana. Amb la inhumació a un nínxol gestionat per Cementiris de Barcelona -més de 200 euros amb IVA amb les tarifes de 2018-, el preu mínim d’una defunció supera els 2.000 euros. Tot i això, Barcelona és la capital de demarcació amb els serveis funeraris bàsics més econòmics.

El servei mínim ofert per Àltima a la capital catalana inclou fèretre, tramitació de la inhumació, certificat de defunció, servei de recollida del cadàver, condicionament i enferetrament del difunt, cotxe fúnebre i estada en dipòsit. No inclou vetlla al tanatori ni altres serveis opcionals, com les flors o els recordatoris. El regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, va confirmar dimecres en roda de premsa que els “serveis bàsics” dels serveis funeraris tenen un cost d’uns 2.000 euros. Segons Àltima, només un 10% dels clients contracten el servei bàsic sense sala de vetlla ni cerimònia i, segons Memóra, ho fa prop del 8%.

El tipus de servei més contractat amb Àltima, per un 50% dels usuaris, també inclou tanatoestètica, sala de vetlla, corones de flors i ús de l’oratori amb la qual cosa la factura superaria els 3.000 euros, segons les seves tarifes. Dels 4.400 serveis realitzats per la companyia a Barcelona ciutat, 42 van ser serveis bonificats o gratuïts (un 1% del total). Per la seva banda, Memóra assegura que el tipus de servei mitjà més contractat té un cost de 4.250 euros i és pel que opten un 49% dels clients. Un 22% contracta serveis funeraris ‘premium’ que tenen un cost superior als 7.200 euros. Segons Badia, els barcelonins paguen una mitjana de 6.000 euros pels serveis funeraris però un estudi de 2017 de Global Economics Group, encarregat pel consistori barceloní, situa el preu mitjà en 7.149 euros.

L’Ajuntament de Barcelona apunta a una manca de transparència que genera un sobrecost en la factura dels enterraments i ha impulsat recentment un protocol de bones pràctiques de serveis funeraris per informar els usuaris de les empreses que operen a la ciutat dels “preus bàsics” i de les bonificacions a les quals tenen accés. Badia va recordar dimecres que tant la Síndica de Barcelona com l’Autoritat Catalana de la Competència han rebut denúncies per part dels ciutadans en les quals consideren que s’ha vulnerat el dret d’accés a la informació o llibertat d’elecció a l’hora de contractar serveis funeraris.

FER UN COMENTARI