La Diputació de Lleida demana l’increment de les places de Bombers a les diferents demarcacions

El ple aprova per majoria una moció del PPC arrel de la polèmica del parc del Pont de Suert que ha estat amenaçat de tancament per la falta de places

0
423
La Diputació de Lleida ha demanat aquest divendres un increment de les places de Bombers professionals i voluntaris al conjunt de parcs de la demarcació. Ho ha fet a través del ple del mes de juliol de la institució on s’ha debatut una moció presentada pel PPC que s’ha aprovat per majoria de tots els grups. La portaveu popular, Dolors López, ha remarcat que el problema dels bombers s’ha posat de manifest amb el parc del Pont de Suert, que només està compost per bombers voluntaris i ha estat amenaçat de tancament per falta d’efectius fins que al final s’ha arribat a un acord provisional amb el Govern. D’altra banda, el Ple ha aprovat la convocatòria del Pla extraordinari d’Inversions Locals que preveu 20 milions d’euros entre el 2017 i el 2018 per aquells municipis que vulguin fer algun tipus d’inversió i presenten sol·licitud abans del 10 d’octubre.
En la moció aprovada es destaca que Lleida és l’única demarcació on els bombers voluntaris superen, i en molt, els bombers professionals tot i ser el territori amb més superfície de massa forestal, amb més zones de muntanya, amb molts quilòmetres de carretera i per tant, amb més possibilitat de riscos. El 69% del col·lectiu de bombers és voluntari i això ha posat de manifest algunes problemàtiques com la darrera al parc del Pont de Suert. Dolors López ha dit que tot i que al final el parc de l’Alta Ribagorça no hagi tancat, la solució adoptada ”és provisional” a l’espera d’una de definitiva al setembre. Ara s’estan cobrint les baixes gràcies a la predisposició de bombers voluntaris d’altres parcs.

En aquest sentit, la moció demana a al Govern la creació de places de bombers professionals i voluntaris i que es reservi una partida suficient al pressupost de 2018. Així mateix, s’insta a la Generalitat a resoldre els conflictes actuals amb el cos de bombers voluntaris i adequar-ne tant les plantilles com els marcs normatius que els afecten, per tal de mantenir la seva presència en aquelles zones on aquesta modalitat de bombers compta amb presència i arrelament.

Pla d’inversions locals

D’altra banda, el Ple del mes de juliol ha donat llum verda a la convocatòria del Pla extraordinari d’Inversions Locals per a les anualitat 2017-2018. Per fer-ho s’ha donat el vistiplau a la contractació d’una operació de crèdit de 10 milions d’euros per arribar als 20 que es destinaran en aquest Pla, un per cada anualitat. Segons el president de la Diputació, Joan Reñé, a meitat de mandat s’ha pogut portar a terme ”una de les proposta que va ser la de posar recursos econòmics a disposició dels ajuntaments per poder dur a terme inversions en equipaments i infraestructures amb un ampli ventall d’actuacions”.

Segons Reñé, això ha estat possible, en part al fet que s’hagi pogut amortitzar deutes excessius del 2011 i s’hagi passat del 103% al 36,5% d’endeutament. Així, fins al 10 d’octubre els ajuntaments poden presentar propostes. Suposaran aportacions d’un mínim de 65.000 euros fins a 500.000 en casos com Lleida ciutat o 300.000 per a les capitals de comarca.

El ple també ha aprovat la contractació d’una altra operació de crèdit de 3 milions d’euros per poder finançar l’edifici de serveis de la corporació que es preveu construir contigu al Palau de la Diputació, a rambla Ferran, i començar els treballs aquest mateix 2017.

FER UN COMENTARI