Tarragona traurà foc aquesta nit

La Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya s'ha presentat oficialment a Tarragona

0
2560
Wifi_Penedès_728x90

La Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC) s’ha presentat oficialment aquest matí de divendres, dia 21 d’abril, a l’Ajuntament de Tarragona.

Aquesta coordinadora, que neix sent l’herència de la Coordinadora de Ball de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya, surt a la llum amb la voluntat de treballar per aquelles colles que utilitzen un model tradicional de ball de diables, sent aquest referenciat pel model penedesenc o el del Baix Camp.

Alhora, la CBDTC ajuda en termes administratius: assegurances, descomptes en pirotècnica, ajudes en l’organització dels balls, etcètera. Actualment la federació cultural compta amb onze colles de diables constituïdes per les poblacions provinents d’Igualada, Sant Quintí de Mediona, Sitges, Vilafranca del Penedès, l’Arboç, Vendrell, Torredembarra, Sant Miquel i la Riera de Gaià, Reus i Tarragona; tot i que el president de la Coordinadora, Fèlix Mach, ha assegurat que “diversos balls de diables s’han posat en contacte amb nosaltres per tal de formar part de la nostra federació”.

El president de la Coordinadora ha explicat l’origen d’aquesta, sent un reportatge a l’estranger que mostrava les tradicions catalanes el punt de sortida. En aquest, “no s’hi representava un ball de diables o almenys, el que nosaltres entenem com a tal” segons Mach.

Instant de la roda de premsa d'avui a l'Ajuntament de Tarragona. Foto: Marina Villegas Milà
Instant de la roda de premsa a l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Marina Villegas Milà

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha remarcat en la importància de conservar la tradició, la història i la voluntat de cuidar-les. Per aquest motiu, Ballesteros ha reconegut que “com a ciutat estem honorats d’acollir-vos”. Seguint el fil, el batlle ha explicat la satisfacció de poder celebrar aquesta presentació aquí, perquè “crec que el ric i ampli teixit cultural que caracteritza a Tarragona també el puc referir a la Coordinadora”, amb això Ballesteros ha recordat que “l’any que ve farà vint anys de la primera mostra de diables centenaris que la darrera Coordinadora va organitzar a la nostra ciutat”.

Per la seva part, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs, també ha reconegut i agraït la feina de la CBDTC felicitant-la per “posar-vos al servei del país”; alhora, Agràs ha encoratjat a “seguir mantenint la tradició”.

La presentació ha acabat amb una encesa representada per tots els balls de diables que formen part de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. Podeu veure el vídeo aquí.

Foc i ball aquesta nit
Per acabar la presentació de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, aquest vespre a les 21.30h hi haurà una concentració a la Rambla Nova per anar direcció a la Plaça de la Font on s’iniciarà una cercavila de foc. De la mà dels onze balls de diables de la Coordinadora, la ciutat podrà viure una nit plena de foc. La cercavila passarà per la plaça de les Cols, i acabarà al Pla de la Seu on es realitzarà una encesa conjunta.

MARINA VILLEGAS MILÀ

FER UN COMENTARI