La colònia de flamencs al Parc Natural del Delta de l’Ebre es recupera

S’han detectat més de 2.700 parelles a les salines de la Trinitat, el tercer registre històric més alt des que aquesta espècie es va establir al delta, l’any 1992

0
1277
Imatge recurs de flamencs
Aquest any s’estan reproduint 2.711 parelles de flamencs a les salines de la Trinitat de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), en ple Parc Natural del Delta de l’Ebre. La xifra constitueix el tercer registre històric més alt des que aquesta espècie es va establir al delta, l’any 1992.
El període reproductor va començar el passat mes d’abril, quan els exemplars adults van ocupar un dels dics de les salines. El 5 de maig, tècnics del Parc Natural van efectuar un vol fotogràfic a gran altura per sobre de la colònia. Aquest mètode va permetre avaluar el contingent reproductor. Si la reproducció es desenvolupa sense problemes -derivats de l’entrada de depredadors terrestres, unes condicions meteorològiques adverses, vols a baixa altura d’aeronaus…- es preveu un anellament exitós dels polls.
 
El flamenc (Phoenicopterus roseus) és una espècie que es troba al delta al llarg de tot l’any, per bé que presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l’hivern. Algunes cròniques indiquen que era un ocell reproductor abundant al segle XVI, tot i que no existeixen dades més recents fins les dècades de 1970-80, quan va realitzar alguns intents. El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre, únic lloc de Catalunya on es reprodueix, i una les escasses localitats estables a la Mediterrània occidental.
Fins el 2016, aquesta au s’ha reproduït amb èxit en 21 ocasions i el nombre de parelles ha anat oscil·lat molt interanualment, entre les 250 a les 3.139 parelles. Actualment, es porten anellats 3.170 exemplars de Flamenc, que han estat observats en un total de 14 països, per bé que el 86,7% de les observacions es reparteix entre França (36%), Espanya (21%) i Itàlia (19%). Això no obstant, també existeixen observacions en contrades molt llunyanes com Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.

FER UN COMENTARI