La col·laboració policial, eina bàsica per millorar la percepció de seguretat a Reus

0
357
Imatge d'una patrulla mixta d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana de Reus va realitzar l’any passat un total de 239 dispositius de seguretat en col·laboració amb altres forces policials. La política de col·laboració de la policia municipal amb la resta de cossos de seguretat permet crear sinèrgies i guanyar eficàcia en el servei. La cooperació i la coordinació entre els cossos policials és un dels factors que la Junta Local de Seguretat valora cada any com a determina nt per explicar els alts nivells de seguretat de Reus.

Els dispositius conjunts, segons l’objectiu que persegueixen, compten amb la participació de diferents cossos policials i altres serveis administratius. La tipologia i el nombre de dispositius realitzats el 2016 és la següent:

  • Dispositius Via barris: 168 dispositius.
  • Dispositius de seguretat ciutadana: 18 dispositius
  • Dispositius especials d’habitatge: 47 dispositius.
  • Dispositius amb Inspecció de Treball: 1 dispositius.
  • Dispositius conjunts d’investigació: 5 dispositius.

Els dispositius Via barris són els que, de manera ordinària, generen més col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Els objectius d’aquests dispositius són incrementar la percepció de seguretat als barris de la ciutat, prevenir la delinqüència i recopilar informació sobre persones relacionades amb actes il·lícits. Els dispositius se centren en el patrullatge a peu, amb el suport de punts estàtics i dinàmics; la interacció amb els veïns i botiguers del barri; així com la identificació de persones, i la denúncia de fets il·lícits.

La col·laboració policial en els dispositius del programa Via barris es fonamenta en el patrullatge mixt, amb patrulles formades per un agent de la Guàrdia Urbana i un dels Mossos d’Esquadra. Aquest model de col·laboració policial s’estén a altres plans de seguretat que es realitzen al llarg de l’any. Així, durant el 2016, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van realitzar un total de 3.504 hores de patrullatge mixt. D’aquestes, 768 corresponen a la campanya Divendres i dissabtes; 2.048 a la Campanya de Nadal, i 688 als dispositius Via Barris.

FER UN COMENTARI